След климатичните промени: Замърсяването ще довърши планетата

2 ное 2021 07:30,
86
След климатичните промени: Замърсяването ще довърши планетата
Снимка: Ерол Емилов, Dnes.bg

Населението на Земята вече започва да осъзнава кошмарните последици от замърсяването, причинено от хилядите синтетични вещества, които са изтекли безвъзвратно в екосистемите на планетата.

Темата e засегната във филма на Disney Pixar от 2008 година „УОЛ-И“. В него се разказва как през 2029 година Земята е превърната в сметище. Хората са спрели да я обитават преди векове, като са я направили необитаема чрез дългогодишната си ненаситна консумация. Остават планини от боклук, разпростиращи се докъдето стига погледът.

Ако не преосмислим поведението си в опазването на околната среда, може и да доживеем колония на Марс, която ще е единственият шанс на човечеството да оцелее сред планини от боклук. „Всички знаем предизвикателството, пред което сме изправени“, казва Мери Райън от Imperial College London, цитиран от БГНЕС.

„Можем да открием токсични метали в хималайските върхове, пластмасови влакна в най-дълбоките части на океана. Замърсяването на въздуха убива повече хора от настоящата пандемия.

На срещата на върха през 2002 г. в Южна Африка световните лидери се договориха да сведат до минимум вредното въздействие на замърсяванията с химикали върху околната среда, като краен срок за това бе 2020 г.
Замърсяването с отпадъци от икономическа дейност е толкова старо, колкото е и самата ни цивилизация. Ледът в Гренландия съдържа следи от олово и мед от Бронзовата епоха в Европа. А първите синтетични химикали, които не съществуват в природата, са създадени в средата на 19 век.

Но сега Планетата ни е в период, наречен „Великото ускорение“ – той бележи времето след Втората световна война, когато за първи път в историята на човечеството скоростта, с която човекът създава нови замърсители и да изхвърля отпадъци в околната среда, е ускорен до крайност. Така например, синтетичните химикали и продукти до такава степен са в бита ни, че данните са шокиращи: през 1950 г. световното производство на пластмаса, например, е само 1,5 милиона тона. През 2017 г. е 350 милиона тона. През 2050 г. се предвижда да достигне 2 милиарда тона. Производството на химическата промишленост в развиващите се икономики се е увеличило повече от шест пъти между 2000 и 2010 г., сочи доклад на ООН. Според Международния съвет на химическите асоциации (ICCA), 95 процента от стоките разчитат на някаква форма на индустриален химически процес при производството си.

Един особено ярък и надлежно документиран пример, е за популацията на косатки край западния бряг на Обединеното кралство. В продължение на 30 години не е регистрирано нито едно новородено и учените решават, че видът е изчезващ. През 2016 г. до шотландския остров Тири морето изхвърля починала женска косатка, а при щателно изследване учените установяват, че тя има неразвита матка и нива на PCB / полихлорирани бифенили (PCBs), клас промишлени охлаждащи течности и лубриканти, които могат да бъдат мощни разрушители на ендокринната система при поглъщане – бел. ред./ 100 пъти по-високи от прага на токсичност за морските бозайници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72Правилно! И като искаш телефон ще чакаш 10 години, докато построят европейски завод за телефони.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се бойте, либерастията ще спаси планетата. Вече 50 години пребориха *глобалното затопляне*, сега са наред климатините промени и с новия зелен дийл ще сложат край на лошия капитализъм веднъж завинаги. Доказателство за това е невероятния им успех и напредък в тази насока за последните 50 години.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мхм
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно - оттървете се от замърсител номер 1 - китайските и американските фабрики и проблемът е решен. Иначе ако ги слушаш кравите им били виновни, че изпускат газове или пък ние - че сме отишли до магазина с кола!
63
5
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Ами да я довърши. Човекът доказа, че е същество безотговорно, нагло, зло и на всичко отгоре се мисли за най-великото създание на Вселената. Човекът е трябвало да си стои в каменната ера, най-много да се допусне развитие до Средновековие. На това същество технологии не е трябвало да му се дават в ръцете. Трябвало е да трепери от лунното и слънчевото затъмнение и да мисли, че светът свършва, да вярва, че Земята е плоска и че църквата е велика. По това време обаче планетата е била чиста!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с петролните рафинерии са се загрижили за нас...
61
2
 
4
 
! Отговори
Абе Жоро, преди 2 години
що обиждаш животните? Никак не си прав! Да си видял някое животно или птица/риба да ползва найлонова торбичка, че после и да я изхвърли? Оставяме настрана ония от случаите, когато някое хайванче е докопало нещо за хапване, поставено в торбичка. И сам се сещаш кой го е сложиил в нея и е първопричина за случката
60
3
 
3
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До До 58 - 61 Не ме разбра. Ние си мислим, че сме цивилизовани, но всъщност сме ограничени хора, които не са заслужили достижения на съвремието като найлонови торбички, пластмасови бутилки и т.н. Защото ги използваме като животни, не като хора. Цялата мръсотия наоколо, това цивилизовани хора ли са го направили. Говоря за хвърляне на отпадъци където ни падне, незаконни сметища. Това цивилизовани хора ли са, питекантропи. Забрани трябват, да. И тояга.
59
4
 
4
 
! Отговори
do58 преди 2 години
Най-големия замърсител на природата са перилните препарати и дрехите с найлон (изкуствени влакна) при прането им се отделят микрочастици пластмаса, които отиват в природата, дъжд вятър ги разнасят навсякаде.Тази микропластмаси са навсякаде от Алпите до Океана.Все още се опитват да предвидят и последиците в/у затоплянето ама по скоро не са в наш бонус. Да не говорим какви са последиците за човешкото тяло.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-доброто за хомобройлерус е трета светона ядрена война и да севръщаме в палеолита. при тази алчост която властва повсеметсно, хомобройлерус забрави какъв е и от къде идва и се самопровъзгаси за бог и владетел на вселената.
57
2
 
5
 
! Отговори
дедо ви преди 2 години
ЛОшо няма,майнуно-човеците трябва да изчезнат от лицето на земята полза никаква от тях. Планетата е живяла 4 милиарда год без нас ,и не е страдала от това хехе...
56
3
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Значи предлагаш да унищожим цивилизацията и да заживеем като първобитни? Вие екоталибаните мразите хората, дай си го кажем направо. Ограничения и забрани, това е единственото което предлага зелената инквизиция. Реално отпадъците са ресурс, особено пластмасата, а не източник на смъртоносна заплаха.
55
2
 
2
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Има нещо сбъркано в Културата на българина.Смята ,че зелените площи са предназначени за изхвърляне на отпадъци,градската среда е за бездомни животни и затова ги изоставя там,приема,че тоалетната е най мръсното място,а то трябва да е най чистото и т. н.Най лошото е,че на малко хора им прави впечатление в каква *** сме превърнали природата.Изостанал цивилизационно народ.Това е.Даже си харесваме ***.
54
2
 
1
 
! Отговори
57, преди 2 години
То и с радиацията е така. Добре си е спала под и в скалите и чат пат е правела впечатление някому пир спорадично или изследователско посещение из затънтените райони. Човекът се изучил да използва скритата мощ в урановата руда като изнамерил начин да я обогатява. После почнали авариите при използване и трупането с отпадъците от производството. В крайна сметка вече имаме зони непрепоръчителни за посещение в следващите от няколко хилядо- до милионо-летия. Иначе напълно естествен продукт от земята..
53
4
 
1
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До ЬЬЬ Да, лакомията, но не толкова на производители и търговци, колкото на самите потребители. Самозабравихме се. Искаме да потребяваме, да плюскаме... А хората си остават питекантропи, да не се заблуждаваме. Как може в 2021 да не пием вода от водопровод? Това цивилизован народ ли е? Колко хора днес ще пият вода на практика резервоари - от пластмасови бутилки - 1.5 л, 0,5 л, 0,33 л... Защо? Пластмаса да има. Защото така ни е удабно на нас, потребителите. Защото си мислим, че сме голямата работа
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво човек е замърсил планетата? Всичко на всичко е донесъл 50кг камъни от Луната. Всичко друго си е било на Земята и преди появата на човека.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЬЬЬ Викаш производителите и търговците те хванаха, ти много се дърпаше, ама те насила ти сложиха лошокачестввена напитка в устата. Така ли беше? Получаваш това, за колето плащаш. Хем искаш да ти е евтино, хем да е качествено, хем друг да се е мъчил да го произведе. Ти само искаш да го изядеш. Нали?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Виетнам - 97 милиона на 330хкм,
49
1
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Не замърсяването,а лакомията,защото първото е функция на второто, ще унищожи планетата,а и нас като цивилизация.Лакомията на производители и търговци ни заливат с вредни и лошокачествени храни и напитки.Те не се интересуват от последствията, а само от печалбата и нямат срам,и нямат насищане.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има различни теории за климатичните промени , четете , някои от тях казват , че са циклични и въобще не зависят от човешката дейност , нищо от това което се лансира не е научно доказано , грин пиз са частни организации финансирани от участниците в давос