След ваксината за COVID-19: BioNTech подготвят лек срещу рак

Това е основната задача на фирмата
Обновена: 3 дек 2021 15:45 | 3 дек 2021 15:45, Петя Славова
46
След ваксината за COVID-19: BioNTech подготвят лек срещу рак
Снимка: БГНЕС

Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лечението на ракови заболявания, предава "Дойче Веле". Сега фирмата се връща към основната си задача. Ще има ли скоро лек срещу рак?

Лаборатория

Съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с ваксината си срещу COVID-19, през 2008 година в германския град Майнц. Още тогава надеждата им е да революционизират лечението на рак. Те успяват да разработят метод срещу рака, базиращ се на иРНК-технологията. През последните две години обаче компанията преустанови работата си по него заради нуждата от създаване на ваксина срещу коронавируса. Разработената от BioNTech ваксина срещу Ковид-19 се базира именно иРНК-технологията.

Нова фабрика в Майнц

Сега BioNTech се посвещава отново на основната си цел: намирането на лек срещу рака. Междувременно в Майнц беше завършен грубият строеж на „първото в света съоръжение от този вид за производство на индивидуализирани продукти за имунотерапията срещу рак", както обявиха от самата компания.
Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

България е държавата с най-голям процент болни от рак на дебелото черво в ЕС

Производството в новата фабрика с 500 работни места трябва да започне през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин искат да произвеждат там годишно по над 10 000 партиди за индивидуално назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и ваксината срещу Ковид-19, тези продукти ще са базирани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите успехи: през ноември стана известно, че разработена от BioNTech имунотерапия срещу рак на кожата е предложена за одобрение в САЩ по ускорена процедура. Американската агенция за контрол на лекарствата FDA е дала на препарата етикета „Fast-Track", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на лекарства срещу тежки заболявания. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на изпитания.

BioNTech са си поставили за цел да разработят и успешна имунотерапия срещу рак на дебелото черво. За разлика от ваксините срещу Ковид-19, медикаментите срещу рак няма да имат превантивна функция, а ще се прилагат след установяване на заболяването.

Конкуренция от САЩ

И американската копания Moderna, която също разработи успешна иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек срещу рака. В началото на ноември от фирмата обявиха, че работят върху четири различни терапевтични съставки срещу рака.

Също и в американската компания Variantyx, заедно с експерти от клиниката „Роберт Бош" в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани методи за лечение на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos разработва метод, при който с помощта на специални вируси ще бъде активирана имунната система на болните от рак.
Централата на BioNTech

Централата на BioNTech в Майнц

Много от тези методи все още са във фаза на разработване - тоест, далеч от пускането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат на разположение на пациентите с рак, засега не може да се каже. Но ако успешно преминат клиничната фаза на изпитания, препаратите на BioNTech имат добри шансове да станат готови сравнително бързо.


46
Още по темата: МайнцраклечениеBioNTech
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Уил Смит се бореше до последно с оваксани срещу рак, чрез мРНК имунотерапия с вируса на морбили...ама го изядоха някрая.
44
0
 
2
 
! Отговори
Бъдещото преди 1 месец
лечение е правилното хранене, а не кренвирши и салами, менюто на българина.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"съсдаваме" ли го? Аман от неграмотни.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ШутаЗначи над 95% успешно.
41
1
 
0
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИ преди 1 месец
А След рака ще направят хапче за вечна младост! :):)
40
2
 
5
 
! Отговори
Шута преди 1 месец
Безполезни шарлатански празни прикаки! Колкото работи ваксата за ковид, толкова ще работи и срещу рак!
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са закъсняли Пфайзер и Бионтех, както винаги товарищ Путин ги изпревари с ваксините и лекарствата срещу рак. Спутник 6 лекува всички видове рак на 100%. Цялото човечество е безкрайно задължено на руския мъдрец товарищ Путин и най-вече българите, защото без него сега щяхме да носим фесове.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдещето лечение на рака е имунотерапията. Така е. Сегашното лечение с химиотерапия и лъчетерапия е все едно булдозер те гази .
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдещето лечение на рака е имунотерапията. Така е. Сегашното лечение с химиотерапия и лъчетипапия е все едно булдозер те гази .
36
5
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Хората поне правят нещо, не блъскат по клавиатурите само. Дано успеят!
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здрави лъжи.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая ше приготвят ваксина срещу всичко както са я подкарали.
33
0
 
8
 
! Отговори
ХП преди 1 месец
След време ще ни управляват Мега Концерни и Над-Национални Корпорации! Един вид Технокрация с Изкуствен Интелект/Цифровизация. Началото е поставено... Четете най-добрите автори на Научна-Фантастика, а не Фентъзи приказки!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо съсдаваме рака после го лекуваме безкрайно. Задавете се с кървавите пари!
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия съвсем на печалба го обърнаха. Видяха, че хората масово са необразовани и се бодат с какво ли не, без да очакват да оздравеят и сега дай да печелим и от другите болести по света.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сетила се Мара, да се п.. Евтини трикове за реклама на ВАКСИНАТА.
29
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Solar Power/ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ! ПРЕЗ 2017 ВАКСИНА СРЕЩУ ДЕНГА ПО ТЕХНОЛОГИЯТА РНК НА ФИРМАТА САНОФИ Е ДОВЕЛА ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ РАЗВИЕ ПО-ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕТО! ТОВА Е ОТ СТАТИЯТА ТУК - 1 сеп 2020 18:34, Историята показва: Ако се прибърза с ваксините, грешките са фатални!Учените са притеснени, че ваксината срещу COVID-19 не се тества достатъчно
28
0
 
13
 
! Отговори
Мечо Кух преди 1 месец
Ся остава и хапче срещу корупцията да измислят и всички ще рахатясаме...
27
12
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До ваксиниран: Тя изначало РНК технологията е стартирала именно с тази идея. Лек за СПИН и някои видове рак. Стартирала е още миналия век преди над 20 години и не знам защо някои невежи все още твърдят,че ваксината за ковид е много нова ... Изобщо не е нова ! Но благодарение на РНК технологията ще можем да правим бързо нови ваксини или да лекуваме болести като рак. Не виждам нищо лошо !
26
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БИЛИ: ДЪРЖА ЕДНА ТОРБА БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ И СЪМ ВЗЕЛ ЗА ЗАЛОЖНИК ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДОКАТО ИСКАНИЯТА МИ НЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ НЯМА ДА ИМА КРАЙ!