След ваксината за COVID-19: BioNTech подготвят лек срещу рак

Това е основната задача на фирмата
Обновена: 3 дек 2021 15:45 | 3 дек 2021 15:45, Петя Славова
46
След ваксината за COVID-19: BioNTech подготвят лек срещу рак
Снимка: БГНЕС

Когато през 2008 основават BioNTech, съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин имат една цел: да революционизират лечението на ракови заболявания, предава "Дойче Веле". Сега фирмата се връща към основната си задача. Ще има ли скоро лек срещу рак?

Лаборатория

Съпрузите Йозлем Тюреджи и Угур Шахин основават своята компания BioNTech, станала известна с ваксината си срещу COVID-19, през 2008 година в германския град Майнц. Още тогава надеждата им е да революционизират лечението на рак. Те успяват да разработят метод срещу рака, базиращ се на иРНК-технологията. През последните две години обаче компанията преустанови работата си по него заради нуждата от създаване на ваксина срещу коронавируса. Разработената от BioNTech ваксина срещу Ковид-19 се базира именно иРНК-технологията.

Нова фабрика в Майнц

Сега BioNTech се посвещава отново на основната си цел: намирането на лек срещу рака. Междувременно в Майнц беше завършен грубият строеж на „първото в света съоръжение от този вид за производство на индивидуализирани продукти за имунотерапията срещу рак", както обявиха от самата компания.
Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

България е държавата с най-голям процент болни от рак на дебелото черво в ЕС

Производството в новата фабрика с 500 работни места трябва да започне през 2023 година. Йозлем Тюреджи и Угур Шахин искат да произвеждат там годишно по над 10 000 партиди за индивидуално назначена терапия на онкоболни пациенти. Както и ваксината срещу Ковид-19, тези продукти ще са базирани на иРНК-технологията.

Вече са налице и първите успехи: през ноември стана известно, че разработена от BioNTech имунотерапия срещу рак на кожата е предложена за одобрение в САЩ по ускорена процедура. Американската агенция за контрол на лекарствата FDA е дала на препарата етикета „Fast-Track", който облекчава процедурата по разработка и внедряване на лекарства срещу тежки заболявания. В момента въпросният медикамент се намира във втората си клинична фаза на изпитания.

BioNTech са си поставили за цел да разработят и успешна имунотерапия срещу рак на дебелото черво. За разлика от ваксините срещу Ковид-19, медикаментите срещу рак няма да имат превантивна функция, а ще се прилагат след установяване на заболяването.

Конкуренция от САЩ

И американската копания Moderna, която също разработи успешна иРНК- ваксина в сегашната пандемия, форсира търсенето на лек срещу рака. В началото на ноември от фирмата обявиха, че работят върху четири различни терапевтични съставки срещу рака.

Също и в американската компания Variantyx, заедно с експерти от клиниката „Роберт Бош" в Щутгарт, са в търсене на индивидуализирани методи за лечение на рака. А в Германия стартъп компанията Abalos разработва метод, при който с помощта на специални вируси ще бъде активирана имунната система на болните от рак.
Централата на BioNTech

Централата на BioNTech в Майнц

Много от тези методи все още са във фаза на разработване - тоест, далеч от пускането им на пазара. Кога първите от тях ще бъдат на разположение на пациентите с рак, засега не може да се каже. Но ако успешно преминат клиничната фаза на изпитания, препаратите на BioNTech имат добри шансове да станат готови сравнително бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: МайнцраклечениеBioNTech
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Уил Смит се бореше до последно с оваксани срещу рак, чрез мРНК имунотерапия с вируса на морбили...ама го изядоха някрая.
36
0
 
2
 
! Отговори
Бъдещото преди 2 години
лечение е правилното хранене, а не кренвирши и салами, менюто на българина.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"съсдаваме" ли го? Аман от неграмотни.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШутаЗначи над 95% успешно.
33
1
 
0
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИ преди 2 години
А След рака ще направят хапче за вечна младост! :):)
32
2
 
5
 
! Отговори
Шута преди 2 години
Безполезни шарлатански празни прикаки! Колкото работи ваксата за ковид, толкова ще работи и срещу рак!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са закъсняли Пфайзер и Бионтех, както винаги товарищ Путин ги изпревари с ваксините и лекарствата срещу рак. Спутник 6 лекува всички видове рак на 100%. Цялото човечество е безкрайно задължено на руския мъдрец товарищ Путин и най-вече българите, защото без него сега щяхме да носим фесове.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето лечение на рака е имунотерапията. Така е. Сегашното лечение с химиотерапия и лъчетерапия е все едно булдозер те гази .
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето лечение на рака е имунотерапията. Така е. Сегашното лечение с химиотерапия и лъчетипапия е все едно булдозер те гази .
28
5
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Хората поне правят нещо, не блъскат по клавиатурите само. Дано успеят!
27
0
 
8
 
! Отговори
ХП преди 2 години
След време ще ни управляват Мега Концерни и Над-Национални Корпорации! Един вид Технокрация с Изкуствен Интелект/Цифровизация. Началото е поставено... Четете най-добрите автори на Научна-Фантастика, а не Фентъзи приказки!
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо съсдаваме рака после го лекуваме безкрайно. Задавете се с кървавите пари!
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия съвсем на печалба го обърнаха. Видяха, че хората масово са необразовани и се бодат с какво ли не, без да очакват да оздравеят и сега дай да печелим и от другите болести по света.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетила се Мара, да се п.. Евтини трикове за реклама на ВАКСИНАТА.
23
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Solar Power/ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ! ПРЕЗ 2017 ВАКСИНА СРЕЩУ ДЕНГА ПО ТЕХНОЛОГИЯТА РНК НА ФИРМАТА САНОФИ Е ДОВЕЛА ДО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ РАЗВИЕ ПО-ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕТО! ТОВА Е ОТ СТАТИЯТА ТУК - 1 сеп 2020 18:34, Историята показва: Ако се прибърза с ваксините, грешките са фатални!Учените са притеснени, че ваксината срещу COVID-19 не се тества достатъчно
22
0
 
13
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Ся остава и хапче срещу корупцията да измислят и всички ще рахатясаме...
21
12
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ваксиниран: Тя изначало РНК технологията е стартирала именно с тази идея. Лек за СПИН и някои видове рак. Стартирала е още миналия век преди над 20 години и не знам защо някои невежи все още твърдят,че ваксината за ковид е много нова ... Изобщо не е нова ! Но благодарение на РНК технологията ще можем да правим бързо нови ваксини или да лекуваме болести като рак. Не виждам нищо лошо !
20
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ: ОМАКАРОН ЩЕ МИ ДАДЕ ДОСТА ВЛАСТ ДА ЗАДЪЛЖА ЕС И ДОСТА ДЪРЖАВИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И БУСТЕРИЗИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! НО ОМАКАРОН Е ВЕЧЕ СТАРА НОВИНА! НИЕ СМЕ ГОТОВИ С ОМЕГАМАКАРОН И С НЕЩО ЩЕ СМАЖЕМ СЪПРОТИВАТА И В ДЪРЖАВИ КАТО РУСИЯ И ДРУГИ КОИТО НЕ СА ПОДЧИНЕНИ ОЩЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИТЕ И БУСТЕРИЗИРАНЕ СЪС СВЕТАТА ВАКСИНА! КОЛКОТО ПЪТИ НАРЕДЯ ВЪВ КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА ДА ИМА ВАКСИНИРАНЕ ЩЕ ИМА ВАКСИНИРАНЕ ИНАЧЕ ПУСКАМ НАМАЗАНИТЕ ПАРИ В ОБРЪЩЕНИЕ С ОМЕКАМАКАРОН ЩАМА И СТАВА МАЗАЛО!
19
1
 
13
 
! Отговори
ваксиниран преди 2 години
Дано многото пари, които получиха от ваксините бъдат инвестирани в намиране лек срещу рака.
18
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КИТАЙ Е ИЗЦЯЛО ПОДЧИНЕН НА ЕС! ПОДЧИНИ ЛИ БИЛИ ЕС ,ЩЕ ПОДЧИНИ И КИТАЙ ЗА КАКВОТО СИ РЕШИ! РУСИЯ ЗАВИСИ МНОГО ОТ ЕС! МЕРКЕЛ БЕШЕ СЛУГА НА ПУТИН НО СИ ОТИВА! БИЛИ ЩЕ УСПЕЕ ДА ПОДЧИНИ И РУСИЯ И ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМ ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ МУ :)