Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна

Путин отхвърли твърдения, че Москва планира атака срещу Киев
96
Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции.
Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Още по темата
Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, "не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, "каквито той никога досега не е виждал", в случай на руска атака, каза в същото време Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.

Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения. Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

Русия ще продължи диалога със Съединените щати. Москва ще подготви предложения в областта на сигурността и ще ги предаде на Вашингтон след няколко дни, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Той говори на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Сочи днес - ден след като проведе видеоконферентен разговор с американския си колега Джо Байдън.

Разговорът ми с Байдън бе открит и конструктивен и най-важното е, че има възможност да продължим диалога, каза Путин пред репортери. В същото време той отхвърли твърденията, че Русия планира атака срещу Украйна, и ги определи като провокация.

"Не може да не ни безпокои перспективата за възможно приемане на Украйна в НАТО, заяви Путин. Той се аргументира, че "от това, безусловно, ще последва разполагане в (съседната на Русия страна) на съответните военни контингенти, бази и заплашващи ни оръжия".

През последните десетилетия инфраструктурата на НАТО се доближава до границите на Русия, въпреки че тя много пъти изрази опасения в тази връзка, отчете Путин. "И сега ние виждаме комплекси за противоракетна отбрана в Полша и Румъния", напомни той.

Путин подчерта, че НАТО води ясно изразена конфронтационна линия срещу Русия.

Разширяването на Северноатлантическия съюз на изток, включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия, предупреди той.

Путин обобщи позицията си, че "Русия води външна политика за мир, но има правото да защитава своята сигурност". (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТИГА СТЕ ПЛАШИЛИ РУСИЯ...САЩ,ДЪРЖАВАТА КОЯТО СЪЗДАВА НАВСЯКЪДЕ ВОЙНИ ПО СВЕТА. НЯМА ДА УПЛАШИТЕ РУСИЯ...НАПРОТИВ ...ВЛАДИМИР ПУТИН ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ НАСТРОИ СРЕЩУ ЗАПАДА И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ВЪОРЪЖАВА РУСИЯ
27
7
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Ами не искат да ядат бой американчетата... обяснимо е.
26
1
 
6
 
! Отговори
Pitam Sorosite преди 2 години
Zaschto ne ni puskat v USA vaschte priqteli be?
25
2
 
18
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ако Турция окупира България ( не дай боже) никой няма да си мръдне пръста да ни защити ! Същото ще стане и с Украйна !
24
3
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Яко го е стрсирал ПУТИН по време на видеовръзката миналия ден!¡ Бухахахааааааа ..
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия винаги можем да идем с повод и без САЩ защо не ни пускат кви другаре са ние ли сме най-гадни за тях?
22
5
 
8
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Ако Байдън само приказва , товарищ Путин ще направи Украйна съветска република ,а след това и другите от вършавския договор може да приеме и нови членки като Германия Франция и Италия ,не е решил не е приел и Испанската социалистическа република все пак той е интернационалист и смята ,че сегашното положение на нещата не е правилно .
21
4
 
14
 
! Отговори
Антиваксарян преди 2 години
Ами нямат памперси другарите от братска Хамерика
20
3
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Те с ИДИЛ и талибаните не се справиха, камо ли с Русия ;) ?!?!
19
2
 
12
 
! Отговори
Тоя забрави преди 2 години
Къв бой яде вчера от талибаните
18
5
 
24
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Байдън ще се бие за Украйна до последният европеец .То тъй и баба може.
17
19
 
6
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
От уикипедия за ,,гладомора ,, от 1930 до 1932 г украинци вдигат над 5000 въстания-- колко са умрелите ли ,ами милиони-- заради тоа варварство германската воиска е посрещната като освободителна армия и десетки хиляди се включват доброволно във неините редици . Във Б-я историята по този въпрос е написана лъжливо и 50 г хората са учили Руска пропаганда затова пишат глупости по медиите . Единия братски народ добре е изпотрепал другия и той го помни !Същото е и със братска Полша и Финландия и на мно
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от кога вярвате на думата на ФАЩ? Ще намерят претекст както са правили винаги до сега. Още ли търсят химическите отъжия на Садам? Гледайте видео където казват на света че имат доказателства че имало такива, ОН ги подкрепя а всъщност няма нищо. Съсипаха милиони живота
15
15
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
АХХАХАХАХА типичния русофил....ако трябва ще излъже само и само да оправдае матушка. Искаш ли да ти кажа, кой е гарантирал независимостта и териториялната цялост на Украйна, в замяна на ядрения (и не само) арсенал....Руската федерация аххахахаха
14
2
 
16
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
До 89 г Украйна беше третата държава по количество ядрено оръжие -- кой от запад я убеди и и гарантира сигурността за да го предаде на Русия --- затова сега когато я напада точно Русия този НЯКОЙ трябва да я защити ,така и ние си нарязахме ракетите, а я си представете ,ако бяха ядрени дали някоя съседна държава щеще да ни се сили ? Въобще западмяците бая мръсотии сътвориха на чесна дума и кой им повярвал сега му е тъжно ,ама това е .
13
25
 
1
 
! Отговори
до 13 и 15 преди 2 години
Напротив. На вас не са ви ясни много неща, защото живеете според номенклатурата от преди 30-40 години. Жизненият стандарт на голяма част от населението в големите градове се вдигна и са далеч от крепостните разбирания преди 100 години. Да не говорим, че мантрата за 'защитата на родината', продиктувана от джуджето издиша всеки ден...от 50 години насам, Русия води единствено нападателни войни.
12
1
 
8
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Някви хеликоптери, щели да минат оттук напряко, и те така.
11
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ще им резнат СП2
10
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко. Надявах се на война. Щеше да е добре за бизнеса ми!
9
13
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
То щото някой московчанин или някой от пьитер ще отиде да мре за имперските амбиции на джуджeто. Виж чакалите от чечня и монголоидте ще го изядат, ама ще стане тъпо после пак като ги снимат как вършеят из православна територия.