Цената на тока за бизнеса у нас 408 лева, в Румъния - 180 лева

Работодателите искат 217 лева компенсация за мегаватчас
89
Цената на тока за бизнеса у нас 408 лева, в Румъния - 180 лева
Снимка: Pixabay

Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за месец декември.
Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации, съобщи пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).

Според него подобна компенсаторна мярка трябва да продължи "докато има такъв пазар, който е счупен, който не работи, такива свръхекстремно високи цени".

Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

Още по темата
"408 лева за мегаватчас е средната цена за ноември. Декември прогнозираме да стигне до 450“, изтъкна Васил Велев.

"В съседна Сърбия цената за небитовите потребители е 130 лева, а в Румъния цената е от порядъка на 180 лева, а в Турция – по-ниска", допълни той.

Това е голям риск за икономиката и за обществения сектор, категоричен е Велев.

"Борсовите цени са приблизително еднакви, но в във всички страни има индивидуални решения, които да компенсират тези свръхцени за съответните потребители".

Цените за бита и сега са субсидирани. Ако продължат да бъдат потискани и субсидирани, това ще доведе или до фалити на дружествата, които снабдяват с електроенергия, топлоенергия и вода, или до кръстосано субсидиране и фалити в индустрията, коментира Васил Велев.

"Когато се субсидират едни цени, тази субсидия някой я плаща. И става така, че който потребява повече, той получава по-голяма субсидия. По-заможните граждани, които потребяват повече, получават по-голяма субсидия, която я плащат всъщност по-бедните. Това задържане на цените не е социална политика. Социалната политика е компенсиране на най-нискодоходните с енергийни помощи, с други средства, а не субсидиране за всички, включително и за тези, които могат да си плащат реалните сметки и тези, които не могат", каза Велев.

Растящите цени на тока ще подклаждат инфлацията, но този процес може да се овладее чрез несимволично и своевременно компенсиране на тези високи цени, посочи той.

"Парите са тук, в България. Ние имаме само 7% електропроизводство на основата на поскъпналия природен газ. Другите 93%, суровините, не са поскъпнали – въглищата са на същите цени, вода, вятър, атом – всичко това със същата себестойност", обясни Велев.

Обхватът на антикризисните мерки у нас е над два пъти по-малък от средния за ЕС, изтъкна още Васил Велев.

"Те и сега не са в оптимален дизайн. Това, което у нас отсъства като мярка, е подкрепа на фиксираните разходи на предприятията в пострадали сектори", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: токбизнесВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
6
 
! Отговори
999 преди 2 години
Не можем да се откъснем сами от мъртвата енергийна хватка на Русия! Предстои дране на български кожи!
53
2
 
8
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 2 години
България е най- големият СПОНСОР НА РУСИЯ ОТ ЕС!!! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ ДРУЖЕСТВА ДА ПРОДАВАТ НАШИЯ ТОК И ДА ПРАЩАТ ПЕЧАЛБИТЕ КЪМ РУСИЯ, ЗАЩОТО ДЕ ФАКТО САМО СА РЕГИСТРИРАНИ В БГ, НО ПЕЧАЛБИТЕ ОТИВАТ НА ИЗТОК. ТУК ОСТАВАТ САМО ДРЕБНИ ДАНЪЦИ. И ВСИЧКО Е ЗАКОННО!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
От 6 до 11 преди 2 години
Именно, това казвам!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ще е докато българската енергетика е в ръцете на рускага мафия. Ще ни доят и ще ни дерат
50
2
 
7
 
! Отговори
Не само преди 2 години
от тока помпаме руския брат, вчера последното решение на служебното правителство било да даде 42 милиона за акции на някаква московска банка, дето това било и дало 120 милиона.
49
2
 
11
 
! Отговори
ПЕЧЕЛЯТ преди 2 години
САМО ЕНЕРГИЙНИТЕ ДРУЖЕСТВА, КОИТО ПРОДАВАТ НАШИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ЕВТИН ТОК НА СВОБОДНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР . И ТЕ СА СВЪРЗАНИ С РУСИЯ. ПЕЧАЛБИТЕ ЗАМИНАВАТ ЗА ТАМ!!! СПЕТЕ И РЕВЕТЕ!!!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скъп ток, по скъпа българска продукция, започваме масово да купуваме вносните стоки, които по-качествени ще са по-евтини от БГ ментетата. БГ фирмите ще свалят драстично качеството, за да удържат цените, продукцията им няма да се котира по качество на европейските пазари и фирмите ще фалират или ще бъдат продадени на Дънди Прешъс и техните производни.
47
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 2 години
С енергиината мафия в България дори Борисов не успя да се справи въпреки, че тя бутна първото му правителство. При служебните правителства на Радев тя отново избуя. За никой не е таина в чий ръце е енергетиката. Сега при това правителство не ми се мисли какво ще става. Зная, че народа нищо добро не го очаква! Енергийните емисари тръгнаха по студията да ни подготвят
46
1
 
9
 
! Отговори
ОТ СЪЩАТА ДАТА преди 2 години
...КАГАТО НИЕ СМЕ ОСВОБОДИЛИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА И Е ЗАРАБОТИЛА НЕЗАВИСИМАТА ЕНЕРГИЙНА БОРСА У НАС, В РУМЪНИЯ СА СЛОЖИЛИ ТАВАН НА ЦЕНАТА НА ТОКА И ГАЗА ДО 20СТ. / НА КИЛОВАТЧАС преведено в бг варута/ И КОМПЕНСАЦИЯ при нужда! ЗАТОВА В БГ Е ТАКА, А В РУМЪНИЯ - НЕ Е!!! КОЙ МИСЛИ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ? ИМА ЛИ ПИЛОТ В САМАЛЬОТА?!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До обективноРумъния строи АЕЦ с френски реактори, а не с руски! Белене е корупционна схема за крадене на бюджета вече 50 години, както всичко руско в тази държава, енергетиката ни е зависима от корупционната русия, не от сащ или европа! Лъжите са до време!
44
5
 
4
 
! Отговори
Бизнесът преди 2 години
Благодарим ти фигурант Радев че ни спаси от лошия и корумпиран Бойко Борисов!
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кой може да ми обясни ЗАЩО в Румъния тока е близо 3 ПЪТИ по евтин от тукашния!?! Това е лудост или кражба- избирайте си сами! И ние и румънците сме на една и съща борса, и ние и те сме в ЕС, хайде експертите да ни обяснят
42
2
 
8
 
! Отговори
На Кирчо преди 2 години
първи приоритет му е ваксинирането - не тока, а на Асенчо да си събере данъците - не тока. Така, че плащайте и не мрънкайте - като върнете Бочко на бял кон - тогава той ще им свие сармите в енергетиката и ще ги прати да бият тъпана по селата, че тока няма да се вдига повече. До тогава ... Дано сте си събирали ония 50 левчета дето ви ги даваше... Зима иде, както се поздравяваха в оня филм - Игра на тронове.
41
6
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Путинската мафия слага по-ниски цени,когато правителството е нейно и по-високи когато не е нейно: в това е разковничето на проблема!
40
6
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Без АЕЦ БЕЛЕНЕ няма да имаме нито ток нито индустрия. Трябва да си върнем държавата от агентите на Соpoc и САЩ, на които им плащаме 5 пъти по-високи цени за тока от централите на Марица-Изток, построени от България и заграбени от САЩ чрез продажните ни политици. Как да се конкурират българските стоки с румънските, като на румънския бизнес цената на електроенергията му е НАПОЛОВИНА от българската???
39
1
 
14
 
! Отговори
Майна преди 2 години
АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е ДЪРЖАВНА ВСЕ ОЩЕ, НЕ ЧАСТНА!!! СПРЕТЕ ИЗНОСА НА ЕВТИН ТОК КЪМ СЪСЕДИТЕ! БЕЗСРАМНИЦИ!!!
38
2
 
6
 
! Отговори
Sostin преди 2 години
Комунистическата революция в Българив до това води, да ви е честито...
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последно време доста зачестиха повредите и прекъсването на тока във вкъщи. Дали е само за моя квартал/блок или и други имат подобни наблюдения?
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът на ДКЕВР не беше ли приятел на другаря Костов, както приятелка му е и другарката Нинова.Нали ДБ и БСП сега са промяната ...
35
6
 
1
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
Пулни Глупости в Румъния днес е над 500 лева....Има сайтове където може да се провери!