65 млн. години назад измират динозаврите. Очаква ли ни съдбата им?

Учени предполагат, че сме в ранна фаза на подобна катастрофа
15 яну 2022 12:50, Петя Славова
74
65 млн. години назад измират динозаврите. Очаква ли ни съдбата им?
Снимка: БГНЕС

Преди около 65 милиона години измират динозаврите. Сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа. Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека.

Преди около 65 милиона години измират динозаврите - последното голямо измиране на голям биологичен вид. Учени предупреждават, че сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа, пише "Дойче Веле". Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека - предизвикана от промените в климата, разрушаването на местообитанията, замърсяването на околната среда и индустриалното селско стопанство.

За хората по света ще има много по-малко храна

Само през следващите десетилетия се очаква да изчезнат поне 1 милион видове - това предрича ООН в доклад, публикуван през 2019 година. Като начало човечеството ще усети, че значително намалява наличието на храни, казва Кори Брадшоу, професор по глобална екология от университета Flinders в Южна Австралия. Причината за това - липсата на опрашване на растенията. Математическите модели на Брадшоу показват, че една трета от всички хранителни доставки в света зависят от опрашването, което извършват пчелите. Ако те измрат, реколтите от селскостопански продукти ще намалеят. Освен това ще се стигне до по-силно размножаване на редица вредители по растенията, след като естествените им врагове, сред които са пчелите и други видове насекоми, няма да ги има.

Прехраната на милиони хора зависи и от редица диви животински видове - особено в крайбрежните райони. Там обаче запасите от риба са силно намалели, което допълнително застрашава човека. Липсата на сигурност за прехраната, която е свързана и с увеличаващите се периоди на засушавания и наводнения ще засегне най-силно по-бедните региони в света - особено Африка - в региона южно от Сахара и части на Югоизточна Азия.

Качеството на почвите вероятно също ще се влоши, когато измрат определени микроорганизми. Някои учени предполагат дори, че микроорганизмите вероятно ще измрат по-рано от редица други биологични видове. Липсата на микроорганизми ще доведе до ерозия на почвите, което от своя страна влече след себе си наводнения, намалено плодородие и слаби реколти.

Измирането на микроорганизмите е крайно опасно, защото органичната субстанция е нещо като лепило, което осигурява спойката на всичко останало. Това може да се сравни с приготовлението на кекс със сушени плодове. Сухите съставки се нуждаят от спойка, осигурена от яйцата и нишестето, които го правят мек и го оформят. В природата тази спойка осигуряват микроорганизмите.

По-малко питейна вода, по-малко гори

Голяма част от сладководните запаси се филтрира и преразпределя във влажните зони - водите от хималайския регион например снабдяват близо 2 милиарда души с питейна вода. Ако влажните зони се окажат застрашени от намаляващата вегетация или цъфтежа на водорасли, човечеството ще разполага с много по-малки количества питейна вода и вода за напояване.

Количеството на валежите пък навярно ще се повлияе отрицателно от обезлесяването, поради което цели области ще бъдат застрашени от засушаване - процес, който се наблюдава например в региона на река Амазонка.

Организацията по прехраната на ООН предполага, че от 2015 година насам са били изсечени близо 10 милиона хектара гори - площ, колкото тази на Франция и Испания, взети заедно. Намаляващите горски масиви и растителност пък оказват вредно влияние върху климата и предизвикват все повече екстремни явления, включително горски пожари. Всички тези различни развития на свой ред водят до слаби реколти, масов глад на населението, конфликти за разпределението на оскъдните природни ресурси. А хората се опитват да се спасят от тях чрез масова миграция.

Според шведския еколог Карл Фолке от Stockholm Resilience Center, биологичното разнообразие помага да се преодолее отрицателния ефект от измирането на отделни елементи от екологичната система - то е нещо като буфер, който е крайно необходим и за човека. Но тъкмо този буфер е пострадал в резултат от човешката дейност.

Повече пандемии?

Учени предупреждават също, че загубата на биологично разнообразие повишава и риска от пандемии, тъй като разрушаването на естествените местообитания на дивите животни прави контакта между тях и хората все по-близък.

Често цитиран пример за подобно развитие е избухването на епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 година. Предполага се, че той е бил предизвикан от деца, които са си играли с прилепи. Макар произходът на новия коронавирус да не е окончателно изяснен, редица изследвания го свързват именно с дивите прилепи.

Обратима ли е загубата на биологично разнообразие?

Независимо от катастрофалните прогнози, Томас Брукс от Световния съюз за опазване на природата (IUCN) гледа с оптимизъм към бъдещето: "Има множество примери за това, че на хората се е удало да преобърнат неблагоприятните тенденции".

Завръщането на бобрите в Европа е пример за подобно развитие. Т.нар. "Червен списък" на измиращите видове, съставен от IUCN, показва, че усилията за опазване на природата дават ефект.

Наскоро проведено проучване сочи, че щетите, нанесени на природата от 1993 година насам, са щели да бъдат три до четири пъти по-големи, ако не бяха прилагани мерки в защита на околната среда.


74
Още от Ако щете - вярвайте
Кои камъни ще ви донесат късмет през 2022 г. според зодията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Европеидната раса сама си подписва смъртната присъда с тези либерални политики последните 50 години, другите се размножават като скакалци и ще доминират ;) !!!
68
0
 
0
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 седмица
Бъртвежите на радетелите на Новият Световен Ред!Всички виждаме огромната инфлация,за която се пише много малко.Като и храната ни стане лукс,както ще стане с екскурзии,автомобили ,жилища,тогава ,наистина ще видим измиране на Човешкият вид,каквато всъщност е целта на тези Човекомразци,които ни говорят глупости за климата,с което ни затварят очите,до един момент в който ще се окаже твърде късно да се съпротивляваме!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако природата е решила да се отърве от нас ще го направи въпреки учените. Всички ламтят за пари, но на природата не и пука кой какви пари има. Щом човечеството е алчно ще изчезне, още Нострадамос го е казал.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мине се не мине и некой учЕн земе че на умре
65
0
 
6
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 1 седмица
МУСАКАТА е виновна за смъртта на динозаврите и сега ще затрие хората!!! на всяка цена трябва да се забрани!!!
64
1
 
5
 
! Отговори
роу преди 1 седмица
АГРОНОМИТЕ ЗА ДА ПОВИШАТ ДОБИВИТЕ В ОРАНЖЕРИИТЕ ПОВИШАВАТ НИВОТО НА СО2 НА ОКОЛО 0.01% /ОКОЛО 2 ПЪТИ ОТ НОРМАЛНИЯ О.ОО45%/ И В ОРАНЖЕРИЯТА СТАВА ДЖУНГЛА.....А ЖУРНАЛИСТКАТА П.СЛАВОВА ПУБЛИКУВА НЕВЕРНИ ТЕОРИИ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ....ЗА ТОВА И ПЛАЩАТ...ЧЕТЕТЕ И ПРОВЕРЕТЕ..ЖИВОТА ЩЕ ИЗЧЕЗНА АКО НЯМЯ РАСТЕНИЯ ,А ТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ СО2 ЗА ДА ЖИВЕЯТ...НА ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ НЯМА ДОСТАТЪЧНО СО2 И ЗА ТОВА НЯМА РАСТИТЕЛНОСТ...НЯМА ЛИ РАСТИТЕЛНОСТ ,НЯМА И ЖИВОТНИ.. С ДВЕ ДУМИ ЖИВОТ ...
63
2
 
7
 
! Отговори
роу преди 1 седмица
ДИНОЗАВРИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ЗА ОКОЛО 10-15 мил. години...ПОРАДИ НАМАЛЯВАНЕ НА СО2 И ПОВИШАВАНЕ НИВОТО НА КИСЛОРОДА ВЪВ ВЪЗДУХА..ОСТАНАЛИ СА САМО ПТИЦИТЕ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДИНОЗАВРИТЕ.. РАСТЕНИЯТА НАМАЛЯВАТ НИВОТО НА СО/2 И ПОВИШАВАТ НИВОТО НА КИСЛОРОДА...ТОВА ВОДИ ДО ЕВОЛЮЦИЯ НА ВИДОВЕТЕ...ЖИВОТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КОГАТО ИЗЧЕЗНЕ СО2... СЕГА СО2 Е 0.0045%,А Е БИЛ 0.О75%....ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ РАСТИТЕЛНОСТА НА ПЛАНЕТАТА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА С 20% БЛАГОДАРЕНИЕ ПОВИШАВАНЕТО НА СО2 ..ЧЕТЕТЕ И МИСЛЕТЕ
62
0
 
2
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ИЗНОСА преди 1 седмица
НА ДЪРВЕСИНА ОТ БГ > АМА ВЕДНАГА, ЗАЩОТО БРАДВАТА НА ДПС ЯКО СЕЧЕ
61
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 1 седмица
Да.
60
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Някой би ли ми обяснил защо е изчезнала пещерната мечка ? А гигантският носорог ? Може би защото са били прекомерно големи ? И сега ( предполагам) ще стане същото ! Ще изчезнат големите видове животни . Поради липса на хабитат ! Ще останат по малките и по приспособимите ! А хората ще изчезнем поради безбожието ни ,покварата и собствената ни алчност и глупост !
59
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Никой с точност не може да каже от какво са изчезнали динозаврите ! Ами мамутите ? А саблезъбите тигри ? Бизоните в Америка са били почти изтребени от прекомерен лов ! Само Уйлям Коди ( Бъфало Бил) е убил около 500 000 ! Но съм съгласен ,че промяната на климата може да доведе до измирането на определени видове ! И климат. промяна ще продължи ! Тя донякъде се дължи до промяна на полюсите на земята и до човешката дейност в резултат на индустриалното замърсяване ! Но се вменява вина на обикнов.хора
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Краят на хомосапиенс наближава!Може и от война!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И каква излезе тя...Революция,индустриална революция и докъде стигнахме.Вместо до звездите ще изчезваме.Колко права е била Църквата преди векове!Знаела е какво ще доведе капитализма и жаждата за пари,ресурси и открития..Кой да слуша обаче.Вече е късно.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Назад"? Тоест? Не разбирам заглавието, сякаш е преведено от руски на руски. Може би е преди, но защо с това руско "назад"?
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АМА И ДИНОЗАВРИТЕ ЛИ ПРЕДИ 65 МЛН ГОДИНИ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ КОВИД19??! А МАМУТИТЕ ПРЕДИ 10 000 ГОДИНИ - ТЕ ОТ КАКВО СА ИЗЧЕЗНАЛИ?
54
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човека е обречен на изчезване поради липсата на генетичен материал. Ще настъпи момент в който всички ще са толкова инбреднати, че ще почнат да се раждат деформирани и безплодни. Това е просто научен факт :)
53
3
 
1
 
! Отговори
Шпийлберг преди 1 седмица
Не е имало динозаври.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото повече чета коментарите в този сайт толкова повече за затвърдява предположението ми, че човека е грешка в еволюцията и е обречен на изечзване. Няма друго животно на тази планета, което толкова усърдно да се опитва да унищожи сепедобните си и местообитанието си.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Динозавър на шиш, или на плоча малииии! С червено вино. Мусака от динозавър. Тиранозавърски кебап...потекаха ми лигите!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи преди 65 милиона години на 15 януари всички динота са се гътнали и сега юбилей правят, та да ги помним с добро.