65 млн. години назад измират динозаврите. Очаква ли ни съдбата им?

Учени предполагат, че сме в ранна фаза на подобна катастрофа
15 яну 2022 12:50, Петя Славова
74
65 млн. години назад измират динозаврите. Очаква ли ни съдбата им?
Снимка: БГНЕС

Преди около 65 милиона години измират динозаврите. Сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа. Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека.

Преди около 65 милиона години измират динозаврите - последното голямо измиране на голям биологичен вид. Учени предупреждават, че сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа, пише "Дойче Веле". Но за разлика от всички предишни, тази е дело на човека - предизвикана от промените в климата, разрушаването на местообитанията, замърсяването на околната среда и индустриалното селско стопанство.

За хората по света ще има много по-малко храна

Само през следващите десетилетия се очаква да изчезнат поне 1 милион видове - това предрича ООН в доклад, публикуван през 2019 година. Като начало човечеството ще усети, че значително намалява наличието на храни, казва Кори Брадшоу, професор по глобална екология от университета Flinders в Южна Австралия. Причината за това - липсата на опрашване на растенията. Математическите модели на Брадшоу показват, че една трета от всички хранителни доставки в света зависят от опрашването, което извършват пчелите. Ако те измрат, реколтите от селскостопански продукти ще намалеят. Освен това ще се стигне до по-силно размножаване на редица вредители по растенията, след като естествените им врагове, сред които са пчелите и други видове насекоми, няма да ги има.

Прехраната на милиони хора зависи и от редица диви животински видове - особено в крайбрежните райони. Там обаче запасите от риба са силно намалели, което допълнително застрашава човека. Липсата на сигурност за прехраната, която е свързана и с увеличаващите се периоди на засушавания и наводнения ще засегне най-силно по-бедните региони в света - особено Африка - в региона южно от Сахара и части на Югоизточна Азия.

Качеството на почвите вероятно също ще се влоши, когато измрат определени микроорганизми. Някои учени предполагат дори, че микроорганизмите вероятно ще измрат по-рано от редица други биологични видове. Липсата на микроорганизми ще доведе до ерозия на почвите, което от своя страна влече след себе си наводнения, намалено плодородие и слаби реколти.

Измирането на микроорганизмите е крайно опасно, защото органичната субстанция е нещо като лепило, което осигурява спойката на всичко останало. Това може да се сравни с приготовлението на кекс със сушени плодове. Сухите съставки се нуждаят от спойка, осигурена от яйцата и нишестето, които го правят мек и го оформят. В природата тази спойка осигуряват микроорганизмите.

По-малко питейна вода, по-малко гори

Голяма част от сладководните запаси се филтрира и преразпределя във влажните зони - водите от хималайския регион например снабдяват близо 2 милиарда души с питейна вода. Ако влажните зони се окажат застрашени от намаляващата вегетация или цъфтежа на водорасли, човечеството ще разполага с много по-малки количества питейна вода и вода за напояване.

Количеството на валежите пък навярно ще се повлияе отрицателно от обезлесяването, поради което цели области ще бъдат застрашени от засушаване - процес, който се наблюдава например в региона на река Амазонка.

Организацията по прехраната на ООН предполага, че от 2015 година насам са били изсечени близо 10 милиона хектара гори - площ, колкото тази на Франция и Испания, взети заедно. Намаляващите горски масиви и растителност пък оказват вредно влияние върху климата и предизвикват все повече екстремни явления, включително горски пожари. Всички тези различни развития на свой ред водят до слаби реколти, масов глад на населението, конфликти за разпределението на оскъдните природни ресурси. А хората се опитват да се спасят от тях чрез масова миграция.

Според шведския еколог Карл Фолке от Stockholm Resilience Center, биологичното разнообразие помага да се преодолее отрицателния ефект от измирането на отделни елементи от екологичната система - то е нещо като буфер, който е крайно необходим и за човека. Но тъкмо този буфер е пострадал в резултат от човешката дейност.

Повече пандемии?

Учени предупреждават също, че загубата на биологично разнообразие повишава и риска от пандемии, тъй като разрушаването на естествените местообитания на дивите животни прави контакта между тях и хората все по-близък.

Често цитиран пример за подобно развитие е избухването на епидемията от ебола в Западна Африка през 2014 година. Предполага се, че той е бил предизвикан от деца, които са си играли с прилепи. Макар произходът на новия коронавирус да не е окончателно изяснен, редица изследвания го свързват именно с дивите прилепи.

Обратима ли е загубата на биологично разнообразие?

Независимо от катастрофалните прогнози, Томас Брукс от Световния съюз за опазване на природата (IUCN) гледа с оптимизъм към бъдещето: "Има множество примери за това, че на хората се е удало да преобърнат неблагоприятните тенденции".

Завръщането на бобрите в Европа е пример за подобно развитие. Т.нар. "Червен списък" на измиращите видове, съставен от IUCN, показва, че усилията за опазване на природата дават ефект.

Наскоро проведено проучване сочи, че щетите, нанесени на природата от 1993 година насам, са щели да бъдат три до четири пъти по-големи, ако не бяха прилагани мерки в защита на околната среда.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Четете бре, маскари! преди 4 месеца
Някой навремето е избил динозаврите, за да се появат хората! Тенкю, баби!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
65 млн. години назад измират динозаврите.Да ви имам стилистиката.
17
0
 
7
 
! Отговори
мимоходом преди 4 месеца
Кой е този мазохист, който списва сайта - всекидневно и целодневно ни се поднасят от черногледи по-отчайващи новини! Няма ли нещо позитивно? Защо и кому е нужно това и колко още е необходомо да бъдат стресирани хората? Настоящето малко ли е, та да да започнете да гадаете бъдещето след сигурно 1000 години? А спрете се малко де!
16
1
 
9
 
! Отговори
Четете бре, маскари! преди 4 месеца
Дойче Велле са едеоти! Прислугата им да вземе да прочете как се е случило измирането на динозаврите! Няма нищо общо със сигашната ситуация.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Преди около 65 милиона години измират динозаврите. Сега се намираме в ранната фаза на подобна катастрофа."===Не, Дойче веле, не е подобна, няма нищо общо с катастрофата, убила динозаврите. За нищо не ставате, ДВ, всичката ви е такава. Още началното изречение ме отказа да чета глупостите ви.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отново Дойче веле и отново глупости на търкалета. Отново модерният вой за това колко лош е човека, как съсипва планетата.
13
2
 
9
 
! Отговори
Честит празник! преди 4 месеца
Честит празник! На днешния ден преди 65 милиона години са измрели динозаврите.
12
1
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 4 месеца
Аз предлагам да спрем с умишленото черногледство и песимизъм. Има достатъчни сведения и изследвания за бъдещето на Земята. Базират се на факти и точни %. Примерно, колко милиарди литра фекални отпадъци отделя човечеството дневно и как още на другия ден родната планета ни връща милиарди литри чиста питейна вода от изворите си. Специално за България, обърнете внимание на Плевенска област, където са знаменателните села Бреница и Крушовене. Има песни за тях, чуйте ги, осмислете ги...ДВ ряпа да яде.
11
7
 
8
 
! Отговори
МИ КЪ? преди 4 месеца
НАЛИ ИСКАХТЕ ПРОМЯНА? ПРОМЯНАТА Е ДА ВИ НЯМА. СЕГА КАТО СЕ ВКЛЮЧИ И ПУТИН ЩЕ РЕДУЦИРАМЕ ПОПУЛАЦИЯТА.
10
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 месеца
Динозавърски...фосили в района на Балканите все още не са открити.Това показва,че тука не са се...климатизирали,не са живели и не са измрели в последствие.Да му мислят там,където на времето са...пребивавали и в последствие...изчезнали.То и баба Ванга каза нещо по този въпрос,но истината е че,по...големи динозаври от нас хората,на Земята не са пребивавали.
9
4
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 4 месеца
Следващото действие е в ход - нашето съществуване, всяка наша дейност "убива" планетата. Единствено можем да я спасим, ако до няколко години се откажем от лични автомобили и заживеем в миниатюрни стаички без отопление през зимата, и започнем да се храним със пюре от ларви и брашно от щурци. Естествено, това ще ни се поднася като лъжеинформацията за псевдоваксините - на малки дози, стъпка по стъпка. Като привикнем с една част, идва следващата.
8
7
 
13
 
! Отговори
ПРОСТО КИРО преди 4 месеца
МАЛКО ВИ ОСТАНА.
7
2
 
4
 
! Отговори
. преди 4 месеца
и з т р е б и м
6
4
 
15
 
! Отговори
ти да видиш!!! преди 4 месеца
Така е, тогава не е съществувала СЗО, не е имало правителства да треперят за тяхното здраве и да ги ваксинират, Кунча Тройновакснати не е давал "умни" съвети!
5
4
 
6
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Категорично ДА! Но за разлика от динозаврите ние ще се *** самички.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хаха Ти поне да беше казал нещо стойностно. пък ти само мрънкане. И аз се чудя каква е ползата от тебе в тази страна?
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заглавието кърти. Вече свикнах. Ако успеят със злия план за евтаназиране, много ясно, че ще свършим като динозаврите.
2
2
 
10
 
! Отговори
васко преди 4 месеца
Лили никога няма да умре !!!!!
1
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рано или късно и хората ще ги застигне тази съдба но не заради астероид,а защото слънцето се разширява..което е главната причина за глобалното затопляне а не човешкия фактор!!