Министерството на икономиката с безвъзмедна помощ за малките и средни фирми

Мярката - ако се стигне до четвърти етап и пълно затваряне
15 яну 2022 09:51, Петя Славова
30
Министерството на икономиката с безвъзмедна помощ за малките и средни фирми
Снимка: БГНЕС


П"Министерството на икономиката и министър Нинова се преборихме за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия, за които е нашата голяма грижа", съобщи пред национални медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.  

Предвижданата помощ в случай, че се стигне до четвърти етап на пълно затваряне, е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв.

"Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната", бе категоричен той.

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка.

"Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни", поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев изтъкна още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

След като Административният съд София-град отхвърли жалбата на "А1 България" и "Теленор България" срещу заповедта на министър Нинова, с която се забранява на търговеца да използва нелоялна търговска практика, икономическото министерството успя да се пребори и за безвъзмездна финансова в помощ на малки и средните предприятия, посочват от пресцентъра на БСП.


30
Още от Ако щете - вярвайте
Кои камъни ще ви донесат късмет през 2022 г. според зодията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 1 седмица
90% малки и средни предприятия. Това е проблема, че с тези дребосъци България никога няма да стане развита Държава. Комунистите преди тез управници може да бяха глупаци, но България бъкаше от големи предприятия и мощности и икономически беше много добре. Друг е въпроса хората колко усещаха това. Без голяма икономика, няма прокопсия.
28
0
 
0
 
! Отговори
Изет Мурадов преди 1 седмица
И аз имам малка фирма с магазин в село дъбница
27
1
 
1
 
! Отговори
Хи,хи! преди 1 седмица
Това капутче явно се е заразило от г-жа Лъжа и започва да лъже като добър ученик !
26
0
 
0
 
! Отговори
selanin преди 1 седмица
na kalpazanina,piyaniya,mafiota milion da dades-pak si e takiv.pomagay na mojestiya,ce da ima i za nego,i za dirjavata.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 16. Лесно е. Никой не трябва да гласува.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А на обикновените хора някой няма ли да помага безвъзмездно или да се гътаме ?
23
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Урсула даде 15 милиарда на Тиквата за ковид.... Да се раздават по 3000 евро на калпак като у Франция и Германия :)))
22
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Какви 20% от приходите за 2021 Народа пари нема :)))
21
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 1 седмица
При условие, че не е приключила 2021 година за оповестяване и подаване на ГДД и отчети, как ще проведете тази помощ като залагате 20 % от оборотите за 2021 година?
20
0
 
3
 
! Отговори
Право на избор преди 1 седмица
Тресвам кепенците на магазина . Давам го под наем . Държавата да мисли за персонала . Мен няма нужда да ме мисли .
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не преминете към Възраждане така ще е!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като не работи бизнеса тези пари от къде идват? Трупат се, като инфлация, която занулява спестяванията, много от дребният бизнес фалира с други думи правителството нарочно убива средната класа и я води към просия
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има и по-лошо от комунисти явно, тва са децата на комунисти - купени гъзолизци глоблисти
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми то нямаше други, за които да се гласува, освен комунисти! За кой, за Тиквата ли трябваше да гласуваме? Най-големият комунист и крадец!
15
2
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 седмица
Трябва да си съвсем неук и *** , за да мислиш , че комунист ще ти прави икономика !!!! Така и не разбра българинът , че трябва да мисли когато гласува ! Е, да сте мислили, драги българи ! Сега си натискайте парцалките ( втора употреба) и си бройте стотинките ( ако ви останат стотинки след сметката за ток и вода ) !
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Номерата на лоената топка. Помощите ще вървят, само когато са затворени.
13
1
 
7
 
! Отговори
БРаво преди 1 седмица
Винаги бизнеса е на привилегии ще си гепят парите от подпомагане и удрят с високи инфлациоонобразни цени обикновените нещастнии хора
12
1
 
13
 
! Отговори
до 8 преди 1 седмица
Каква мутра е този нacpaняk, това е една грешка на природата, поставена от "Америка за България" да ни "управлява", сиреч да ни краде и да попълва сметките на Сорос. И за боя не съм съгласен, не може просто да се размине с един пердах, при положение че е окрал цяла една държава и изтрепал сума ти народ с "ваксини". Линч трябва, линч.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сорос Петков щал да дава до 20% от печалбата за миналата година. Ей канадско недоразумение ти кого се опитваш да заблудиш? Тия малки бизнеси не се издържат с просия. Как ще оцелее този бизнес с 20% като вдигна тока с 300%. Тоест искаш да кажеш следното - бизнес отчел например за м.г. 30000 лв. ще му дадете 6000, но ще вземете поне 20000 от вдигането на тока, така ли? И това нямало да важи за всички. Ей 60kлyk, взимай си "ваксините" и побегвай към Канада по-бързо, че тук ще ти се стори тясно.
10
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Абе гениалния, за да ти дава предприятието на тебе 2 бона, значи ти трябва да му изкарваш поне 4. Поне, а може и повече. При "гаражния бизнес" - предприемачеството взимаш всичко което си заработиш минус 10% данък, скоро - 15%.Е щом те кефи да ограбват около и над 50% от труда ти - ходи бачкай в големи предприятия. Точно такива като тебе им трябват.