НАТО отхвърли искането да се изтегли от България

Пактът няма да се откаже от способността да се защитава
169
НАТО отхвърли искането да се изтегли от България
Снимка: Pixabay

НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния, предаде БНР.
Пактът "няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса.

Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем," заяви говорителят на Пакта Оана Лунгеску, цитирана от "Франс прес".

В същото време Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността.

Това е казал руският външен министър Сергей Лавров на своя американски колега Антъни Блинкън по време на разговорите в Женева, предаде агенция "Новости".

А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия".

В общо изявление на трите балтийски държави се казва, че ще изпратят американски ракети "Джавелин" и "Стингър", след като получиха разрешение за това от Вашингтон по-рано през седмицата.

„Предвид увеличаването на военния натиск на Русия в и около Украйна балтийските държави решиха да предоставят допълнителна помощ на Киев, свързана с отбраната“, се казва още в общото изявление.

Естония ще предостави ракети "Джавелин", а Латвия и Литва - зенитните ракети "Стингър".

„Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да използва тези оръжия“, каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас. Той призова Русия от името на Прибалтийските държави да спре с агресивното и безотговорно поведение.

Литовското министерство заяви, че оръжията ще бъдат доставени "в най-близко бъдеще".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Я да видим след финландия в близкото до нас време НАТО колко страни подобно 'спаси' - Сърбия, Сирия, Афганистан, Либия, Ирак? И нямам повече въпроси!
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия иска да "спаси" Украйна от НАТО, макар че украинците сами желаят това членство. Войната на Русия с Финландия миналия век, също е започнала с подобно "спасение".
66
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отечествените войни на руснаците са две, едната срещу Наполеон а другата срещу Хитлер. И двете им отечествени войни са спечелени благодарение на съюзниците които е имала в този момент Русия. Нито веднъж Русия не е печелила война срещу англосаксонците. Дори и двете си отечествени войни ги е преживяла благодарение на тях. Точно същите англосаксонци на няколко пъти спасяват Русия и СССР от глад. И за благодарност получават от Русия само хули и плюнки.
65
5
 
2
 
! Отговори
Спинкай деде преди 2 години
До Анонимен: "Роден съм по сталинско време" - явно си прав т ъпите ти похвати са оттогава.
64
0
 
0
 
! Отговори
Излекуван от амнезия преди 2 години
До Анонимен: "повечетео членки са пробвали" Я-аа! Ти почваш да си спомяш! Явно се съмняваш в каквото пишеш! - и с основание!
63
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес съм леко горд че съм българин! Разберете ме, деца. Роден съм по сталинско време. Съсипаха младостта ми тези иде оте!
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61- да повечетео членки са пробвали са вече на два пъти май"Кой са тези членки? Германия и Франция ли?С Германия, САЩ и Англия ви отърваха с вторият фронт.Срещу Наполеон нямате една победа, французина сам се оттегли.А, срещу Англия нямате спечелена битка, камо ли война.
61
7
 
6
 
! Отговори
РЕФЕРНДУМ ЗА НАТО преди 2 години
И да видим дали доброволно сме в безмисления алинс.
60
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: България е член на НАТО но НЕ ПО ВОЛЯТА НА българите. Ъндарстенд краварофиле?
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67 АнонименТа българия от 30 години лиже ционистки *** , какви руски та гонат беГендар ?
58
10
 
15
 
! Отговори
А всъщност преди 2 години
Всъщност България каза - Ето това ни е суверенността - краваски колониализъм. И както винаги ли3ането на дебели *** ни е в природата - сега американски!
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: "Тоя камък го носим вече 77 години." ??? стига бе! Престани да ни цитираш наръчника на чичо Сам с пропагандистки доводи- не е актуален а и вече има интернет!
56
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност днес България каза: Край на руския колониализъм, край на ли3ането на руски дебели ***.
55
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е член на НАТО. Поняли русофиле?
54
8
 
9
 
! Отговори
На театър сме преди 2 години
Ето сега гледайте 'суверените' държави като циркови кученца как изпълняват ноера! :):) Естония, Латвия и Литва за какво им е да джавкат подстрекавани от САЩ?
53
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Численото превъзходство в жива сила и техника е смазващо в полза на НАТО.Къде са тръгнали тези водкаджии?
52
14
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА, ТА И нато----АГРЕСОРА ВИКА ДРЪЖТЕ АГРЕСОРА !!! ПО ГОЛЯМ АГРЕСОР И ТЕРОРИСТ ОТ ТИЯ ДЕТО СА СЕ НАСТАНИЛИ У НАС И ТЕХНИТЕ ***---НЯМА !!! ВЪРВЕТЕ СИ СЪС МИР, ЗАЩОТО РУСИЯ НИКОГА НЕ ЗАПОЧВА ВОЙНА, НО Я ЗАВЪРШВА !!! НАРОДА НЕ ВИ ИСКА, ВЪН !!!
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Запомнете го Камъкът на врата на България си има име и то е Русия. Тоя камък го носим вече 77 години. Е стига толкова. От тук нататък русофилите да си го носат сами тоя камък.
50
11
 
4
 
! Отговори
Знаем за тия решения преди 2 години
До Анонимен: "НАТО, ако реши ще сгази руснаците за норматив време," - да повечетео членки са пробвали са вече на два пъти май! Затова сега лаят ама не хапят - че може да останат без зъби!
49
2
 
13
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
"Като се сетя как се изнесоха от Авганистан ......" За кои говориш? Щото преди американците руснаците шетаха там и се изнесоха безславно. Та ти за кои говореше?