НАТО отхвърли искането да се изтегли от България

Пактът няма да се откаже от способността да се защитава
169
НАТО отхвърли искането да се изтегли от България
Снимка: Pixabay

НАТО отхвърли изискването на Русия за оттегляне на войските на Алианса от България и Румъния, предаде БНР.
Пактът "няма да се откаже от способността ни да се защитаваме, включително и чрез присъствието на войски в източните части на Алианса.

Руските искания ще създадат членове на НАТО от първа и втора класа - нещо, което не можем да приемем," заяви говорителят на Пакта Оана Лунгеску, цитирана от "Франс прес".

В същото време Русия обеща, че ще има "най-сериозни последици", ако Вашингтон продължи да пренебрегва поисканите от нея гаранции за сигурността.

Това е казал руският външен министър Сергей Лавров на своя американски колега Антъни Блинкън по време на разговорите в Женева, предаде агенция "Новости".

А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия".

В общо изявление на трите балтийски държави се казва, че ще изпратят американски ракети "Джавелин" и "Стингър", след като получиха разрешение за това от Вашингтон по-рано през седмицата.

„Предвид увеличаването на военния натиск на Русия в и около Украйна балтийските държави решиха да предоставят допълнителна помощ на Киев, свързана с отбраната“, се казва още в общото изявление.

Естония ще предостави ракети "Джавелин", а Латвия и Литва - зенитните ракети "Стингър".

„Искрено се надяваме, че на Украйна няма да се наложи да използва тези оръжия“, каза литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас. Той призова Русия от името на Прибалтийските държави да спре с агресивното и безотговорно поведение.

Литовското министерство заяви, че оръжията ще бъдат доставени "в най-близко бъдеще".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
14
 
10
 
! Отговори
Запомнете го преди 2 години
НАТО е камъкът на врата на България, който я тегли към дъното.
47
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО, ако реши ще сгази руснаците за норматив време, единствено ги спасява ядреното оръжие, те уша нките и за това се перчат.
46
7
 
12
 
! Отговори
Толкоз им е акъла! преди 2 години
А Естония, Латвия и Литва обявиха, че ще изпратят противотанкови и противовъздушни ракети, за да може Украйна да се защити "в случай на руска агресия". - А Германия се въздържа! После трите маймунки да не се чудаят защо, как, кога!
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 Като чета глупостите на русофилите оставам с впечатление че само Русия има ракети и само Русия има бомби. Всички останали разполагат с лъкове и стрели и затова трябва Русия щом го извади ние българите веднага да отворим уста и да го налaпaме. Е дори и на президента мw омръзна да го лaпа и натири руските нахалници. Русофилите веднага намразиха и собственият си президент. Как може така да пренебрегне оная работа на Путин и да му откаже поредното налaпване.
44
6
 
14
 
! Отговори
Има Или или преди 2 години
Или референдум за пребиваване на чужди войски в България, или правителството да си ходи барабар с президента, преди да е встъпил в длъжност!
43
3
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 50 - Ти си много жалък да си мислиш, че взимам страна. Днес си се излежавам на леглото, утре пак. Работника си е работник без значение под чие влияние е държавата. Да му мислят политиците чиито глави ще хвърчат. Дреме ми и за Русия и за Америка. Ако искаха да се бият помежду си отдавна щяха да са пренесли фронта в Чукотка и Аляска. Ти като си американофил или русофил заповядай на фронта, търсят доброволци. На мен не ми слагай принадлежност не съм 12 годишен, че да съм фен на някой.
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Ние също искаме мир но про ста ка от Кремъл иска война и кръв. Той си е наумил че е много силен и може да прави каквото си иска и докато не му счупят главата мир няма да има.
41
7
 
18
 
! Отговори
Това ни касае преди 2 години
Българският народ не трябва и няма да допусне разполагане на чужди войски на наша територия. Трябва да се постави червена линия пред политиците, които се разпореждат и разпарчетосват Родината ни. Не е шега. Не искам да бъда безправен и безгласен роб в собствената си държава и да нахлуват безнаказано в дома ми въоръжени чужди войници, както в цеха в пловдивско преди година.
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 А защо смелата Русия се уплаши да иска изтегляне на американците от Полша и прибалтика? Защото ония хора ще я наврат вашата Русия на кучето в ***.
39
5
 
13
 
! Отговори
Нане преди 2 години
На тех им дай да воюват в някой селски цех, с невъоръжени и нищо не подозиращи работници...)))
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбв 46 Ти освен да го плюнчиш на Путин нищо друго не умееш. Ей такива сте всички русофили, постоянен животински страх от Русия.
37
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Кат се сетя, как се изнесоха от афганистаня... Още се смея... Няма такива страхливци...)))
36
1
 
10
 
! Отговори
КЬОРЧО преди 2 години
КОГАТО ДВАМА СИ ГИ МЕРЯТНЕ ИЗЛИЗАИТЕ С ГОЛ *** БЪЛГАРИЯ Е ПРОДАДЕНА ВЕЧЕ
35
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия иска войските на НАТО да се изтеглят от българска територия, а не България да напусне пактът и с право. Сервилното ни и подкупно правителство няма право да решава дали на наша територия да пребивават чужди воиски. Редно е това да се реши с референдум, защото ни касае
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната картина много бързо се промени.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Кокорчо май не са ходили в казарма
32
2
 
10
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 21 - Кои сме ние, кои сте Вие... В някакъв оптимален вариант ти и още 100-200 човека ще отидете да Ви изпозастрелят в Донбас, да отворите малко работни места и да оставите наследство на деца или роднини, а останалите просто ще гледаме отстрани и ще драскаме коментарчета в нета. Пък и нямам зелен сертификат - няма как да се бия за система, която не ме пуска да отида на театър. Хахаха.
31
4
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Америка е готова да жертва -украйна , румьния и бьлгария след руските предупрежденияДано разума наделее и американската администрация истегли войските и базите си от тези дьржавиУкрайна действа твьрде безотговорно и може да предизвика война проблема е че печеливш няма да има
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И фашистка Германия мина през България и използва българска територия срещу Русия малко да престане да съществува. Просто тогава управляващите тогава са били по-големи родолюбци.
29
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли иска костя да напуснем НАТО и ЕС за да станем като Беларус и Украйна да ни окопират с танкове!