САЩ: Китайските фирми да не помагат на Русия при санкции

Пекин: Напрежение не помага за облекчаване на кризата в Украйна
4 фев 2022 16:08, Анисия Иванова
140
САЩ: Китайските фирми да не помагат на Русия при санкции
Снимка: БГНЕС

Съединените щати предупредиха китайските фирми, че ще бъдат изправени пред последствия, ако се опитат да избегнат всякакъв експортен контрол, наложен на Москва в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс направи забележка, след като китайското външно министерство заяви, че Китай и Русия са координирали позициите си относно Украйна по време на среща между външните си министри в Пекин в четвъртък, предаде "Ройтерс".

„Имаме набор от инструменти, които можем да използваме, ако видим, че чуждестранни компании, включително тези в Китай, правят всичко възможно да запълнят действията за контрол на износа от страна на САЩ, да ги избягват, да ги заобиколят“, каза Прайс на редовен брифинг.

Още по темата

Западните страни твърдят, че всяка инвазия в Украйна от Русия би довела до санкции срещу Москва, а Вашингтон заяви, че е готов да наложи финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

Служителят по националната сигурност на Белия дом Питър Харел каза в сряда, че Вашингтон работи по мерките за контрол на износа със съюзници в Азия, включително Япония и Южна Корея.

Прайс каза, че Русия трябва да знае, че по-близките отношения с Пекин няма да компенсират последствията, наложени в отговор на инвазия.

„Ако Русия смята, че ще бъде в състояние... да смекчи някои от тези последици чрез по-близки отношения с Китай, това не е така. Това всъщност ще направи руската икономика в много отношения по-крехка", каза той.

„Ако се откажете от възможността да осъществявате сделки със Запада, да внасяте от Запада, от Европа, от Съединените щати, вие значително ще влошите производствения си капацитет и иновативния си потенциал."

Прайс каза, че държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и китайският външен министър Уан Ѝ са провели разширена дискусия за потенциалните последици от руските действия срещу Украйна в телефонен разговор миналата седмица.

Помолен да коментира забележките на Прайс, Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон, отговори: „Отбелязахме съответните доклади. Създаването на напрежение не помага за облекчаване на кризата в Украйна, а само добавя повече несигурност към региона и целия свят. Китай е твърдо против това."

Китайското външно министерство по-рано заяви, че Уан се е срещнал с руския си колега Сергей Лавров и е изразил "разбиране и подкрепа" за позицията на Русия по сигурността по отношение на отношенията на Русия със САЩ и НАТО.

В официален доклад за срещата се казва, че и двете страни са координирали позициите си по регионални въпроси от общ интерес, като Украйна, Афганистан и ситуацията на Корейския полуостров.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере в петък по искане на Съединените щати и Великобритания след изстрелването на балистична ракета със среден обсег на Северна Корея миналия уикенд.

Съединените щати настояваха за повече международни санкции срещу Северна Корея заради неотдавнашна поредица от ракетни тестове, но миналия месец Китай и Русия отложиха опитите на САЩ да наложат санкции на ООН на петима севернокорейци, свързани с оръжейните програми на тяхната страна.

Лавров е в Пекин с президента Владимир Путин, който ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в петък, преди да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: КитайконфликтСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
19
 
! Отговори
Алоу преди 2 години
Шо*ро*ши,къде сте?Кажете барем една добра дума за дементния си патрон!Верно,трудно е,щото няма какво добро да се каже,съвсем е изфирясал завалията.Защо го сложи Сорос на поста-да се неначудиш.Впрочем,цялото му правителство е такова-избрани на квотен принцип полу-ид*ио*ти.Само Блинкен прилича на нормален бял мъж и говори подредено.
49
5
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
затова целият свят да наложи санкции на сащ не може една територия датормози човечеството вече 200 години вируси ваксини воини конфликтипреврати убииства стига вече искаме мир и спокоиствие
48
4
 
17
 
! Отговори
Хора! преди 2 години
Мир да е! Олимпийските игри започнаха - седнете на диваните и се радвайте на постиженията на олимпийските атлетите и поне за мъничко престанете с дребните боричкания и приказките за вражда., заровете томахавките. Поне за месец, нали. Толкова ли много се иска? Благодаря.
47
4
 
21
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Байдън като прибираше китайските подкупи не рева.Сега що реве?Те ако зейнат китайците да кажат що пара са му снесли за лобиране-не един,два импийчмънта няма да стигнат.
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците са генетични убийци.На времето престъпници,каторжници,,*** са изселвани в Америка,там те избиха местното население,завзеха земите им,и продължиха да се разпореждат с целия свят.Да убиват ,който им е неудобен си е в кръвта им.Никога няма да се учовечат.Гена не се променя.
45
4
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Очаквно, янките влязоха в режим на обясняване. Но още по-жалки са слугите им в брюксел... а най-жалки са балканските им тр'олита.
44
5
 
12
 
! Отговори
мда преди 2 години
За Америка има само една надежда-Путин!Той е добър човек и ще ги спаси от властта на Сорос,която съсипва САЩ.Ще върне отново Тръмп на поста.
43
4
 
25
 
! Отговори
Аналист преди 2 години
Това деде все по-малко държави по света се съобразяват с приказките му. Усеща се, че империята САЩ се пропуква
42
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж януари щеше да е екшъна, а той отдавна мина. И пуканките свършиха..Айде нещо друго дайде...
41
5
 
30
 
! Отговори
Растата преди 2 години
Умиращата империя започва да наддава вой и писък, когато чувства, че е към своя край. Това са вече отчаяни опити да налагат какъвто и да е контрол над другите държави - особено гиганти като Китай и Русия. Това, че европейците са послушковци, не означава, че други големи ще се съобразяват с претенциите на Байдън.
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Китай не им пука особено. Отделно че самия Китай си прави гаргара с хамериканците в половината от Тихия Океан...
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя още не е проумял, че от янките вече нищо не зависи и няма кой да ги остави да си разиграват свободно коня. Така и не си взеха поука от Виетнам, Ирак, Либия, Сирия, Югославия, Афганистан и не проумяха, че агресорът няма и не може да има спечелени войни.
38
4
 
2
 
! Отговори
фaктовиц преди 2 години
фрaнцузин преди 1916 кaзaл:"руснaците се плодят нa порaзия и техните семействa имaт дaже нaд 10 децa"......................фрaнцузин след 1970 кaзaл:"зaпaдноевропейките сa бездетни a нaскоро Брежнев по тв нa Ссср кaзa и че съветските грaждaнки сa бездетни...........нaкрaя РъРъ Новият ред зaключил:"трябвa дa се индопaкистaноизирме и тaлибaнизирaме зa дa спaсиме бялaтa рaсa"
37
7
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
И сега рашките и чайнезите,ще затреперят:)
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай дънчу нещо хептен осла памерсо. За какъв ли се мисли че ще заповяда на 1 500 000 000 Китайци какво да правят. Пеша ако тръгнат ще превземат не само европа ами до фашингтон ще стигнат. Стига да имат добър водач. Китай и Русия ако обединят силите си памперса представя ли си какво ще стане. Ще трябва да си поръча един вагон памперси и дали ще му стигнат.
35
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
В един ден Китай ще вземе остров Тайван а Русия -източна УкрайнаБай бай Бай Дън
34
1
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 2 години
А бе нещо не виждам Хуавей да фалира,ама нейсе.Има преструктуриране и прехвърли технологии към други фирми,сега се занимава и с друго,примерно коли.Имат един много интересен хибрид,с електрическа трансмисия,вече се продава.Впрочем,никой не може да хване дирите на китайските фирми,преливат една в друга барабар с технологиите.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пхахаха сигурно и на американофилите им става неловко от тези краварски изцепки...
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие не може да се справите с оня неуправляемият Ким,който може да ви подпали чергата ако изпадне в делириум,тръгнали да нареждат на гиганти като Китай и Русия как да се държат!
31
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Малките кученца лаят от страх.