Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев

МВнР с нота до Скопие: Това не допринася за добросъседството!
Обновена: 7 фев 2022 21:20 | 7 фев 2022 21:09, Веселина Йорданова
104
Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

По указания на ръководството на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Още по темата
С нея се изразяма  дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщиха от МВнР.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св.Спас" в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

От Скопие също дойде реакция.

Министерството на външните работи остро осъжда вандалския и неприятен инцидент в деня на отбелязването на 150-годишнината от рождението на най-видния ни революционер Гоце Делчев, извършен от членове на групи от запалянковци, които по нецивилизован начин премахнаха лентите от венците, поставени от български официални представители по време на отдаването на почит на гроба на Гоце Делчев, съобщи тази вечер Министерството на външните работи на РС Македония.

Министерството на външните работи е уведомило официално Република България, че компетентните институции на Северна Македония вече са предприели всички необходими стъпки, за да открият извършителите на инцидента.

Чрез него се прави опит да се хвърли сянка върху отбелязването и честването на смъртта на Гоце Делчев, на неговия гроб, както и върху имиджа на нашата държава и на делегациите от България, които участваха в това тържествено честване на тази важна за всички нас голяма историческа личност, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пирин Ами страх ни е от великите резачи на лентички. Омовец, бяхме взели да се чудим кога ще се ицвъкаш по темата, явно си спал до късно, да не би да си пътувал до Скопие с ножичка в ръчица?
63
12
 
2
 
! Отговори
Пирин преди 2 години
Искахте омраза. Получихте я. За какво ревете сега Ганчовци ?
62
1
 
13
 
! Отговори
Диви-комплексари преди 2 години
ВМРО и роднините на Гоце Делчев от България веднага да идат да поднесат нов венец - този път с представителите на българските дружества там.
61
1
 
17
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Диваци,по пътя за ЕС...
60
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 Омразата идва от самата държавица край Вардар, защото е създадена върху антибългарска истерия. Тя е едно от последните изчадия на руския комунистически гнет в Европа.
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро да звънне на личния телефон, на северомакедонския премиер. Всеки вандалски акт срещу България, в "готовата за ЕС Северна Македония", да бъде изпратен в Брюксел.
58
0
 
29
 
! Отговори
Mitternachtstraum преди 2 години
Имам малко македонска кръв, но вече няма да ми дреме дори да ги претопят албанците. Това просто не е нормално.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализмът е болестно психично състояние. РСМ трябва да се конфронтира с националистите и да ги победи, иначе няма да тръгне напред като държава.
56
1
 
34
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Все повече се убеждавам,че гръцката политика спрямо Македония е най-правилната.Никакви отстъпки и твърдо вето.
55
1
 
30
 
! Отговори
Мразят ни от сърце преди 2 години
Трябва да скъсаме изобщо дипломатическите отношения с тия Кире тръгнал шапка да им сваля
54
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите нямат място в Македония
53
0
 
20
 
! Отговори
Скопски преди 2 години
https://plusinfo.mk/uzhna-srbi-a-nikogash-makedoni-a-grobarite-gi-provociraa-chkembarite-video/ Спортен мач, между сръбски Партизан и битолският клуб Пелистер..Македонците бяха приети "сърдечно" от страна на сърбите със масово скандиране "Южна Србия никад(никога) Македония"..поредното доказателство за сръбската "обич" кам тях. и какво е техното мнение за вардарска МК. колониялното угодничество на РСМ към Белград е повече от презително...
52
1
 
42
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Тия овчари никога нема да се променят. Още си живеят с мечтите по титова Югославия
51
3
 
37
 
! Отговори
доко преди 2 години
Нема нищо по жалко от това да ти промият мозъка и да забравиш народността си.Това само комунистите могат да го извъшът.
50
2
 
28
 
! Отговори
цар киро преди 2 години
веднага още утре отивам при македонските братя да покажа моето добро намерение, на летището да пратят коминочистача да ме посрещне, този път няма. ужда и външния министър да е там, аз и пеша ще дойда ако трябва, много съм добронамерен и послушен
49
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много агресивни коментари.Според Вас кой е направил този номер?Едва ли е някой нормален.Едвали са от управляващите и хората ,които поканиха нашата делегация.Това са същите като нашите ,които викат на мачовете ку. за Левски оле.Правят го по подобен начин,но със сигурност е поръчково .И там си има като нашите "патриоти" и хора от "възраждане",които свиркаха и заплашваха тяхния президент.Каквото и да пиша е без значение,при условие, че тук пишат подобни като тези от Скопие.
48
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги "макета",кога ще превземете от гърците-Пела,родния град на основателя на вашата държава Филип Македонски и Кукуш-родния град на "вашия" революционер Гоце Делчев?
47
1
 
27
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Вярно ли,че Хитър Петър се казвал Хитре Петревски??
46
1
 
27
 
! Отговори
Нема начин преди 2 години
Не може да живее Велика Македония,защото това царство е умряло 3в пр.Хр.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСТОРИЦИ ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ:БЪЛГАРИЯ Е ОКУПАТОР В ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ(ПЛОВДИВ И БУРГАС)!!!ХА-ХА-ХА!ЕРДОГАН Е ОТВОРИЛ КЕСИЯТА!!!