Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев

МВнР с нота до Скопие: Това не допринася за добросъседството!
Обновена: 7 фев 2022 21:20 | 7 фев 2022 21:09, Веселина Йорданова
104
Вандалски акт с българските венци на гроба на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС

По указания на ръководството на МВнР посолството на Република България в Скопие изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Още по темата
С нея се изразяма  дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщиха от МВнР.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св.Спас" в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

От Скопие също дойде реакция.

Министерството на външните работи остро осъжда вандалския и неприятен инцидент в деня на отбелязването на 150-годишнината от рождението на най-видния ни революционер Гоце Делчев, извършен от членове на групи от запалянковци, които по нецивилизован начин премахнаха лентите от венците, поставени от български официални представители по време на отдаването на почит на гроба на Гоце Делчев, съобщи тази вечер Министерството на външните работи на РС Македония.

Министерството на външните работи е уведомило официално Република България, че компетентните институции на Северна Македония вече са предприели всички необходими стъпки, за да открият извършителите на инцидента.

Чрез него се прави опит да се хвърли сянка върху отбелязването и честването на смъртта на Гоце Делчев, на неговия гроб, както и върху имиджа на нашата държава и на делегациите от България, които участваха в това тържествено честване на тази важна за всички нас голяма историческа личност, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония до 10-15 години ще бъде албанска провинция, та България ще им бъде най-малкият проблем на дневен ред ми се струва.
23
12
 
9
 
! Отговори
Mopcku_ преди 2 години
Съвсем обективно погледнато две са страните, които имат истински интерес този въпрос с Македония да не се реши. Нашето ВМРО и Масква Първите няма да имат причина да съществуват, ако се реши проблема с Македония, а Масква предпочита да има влияние там навместо Ойропа. Масква може да действа и с близките си сърби, които аъщо имат интереси там.Не ли? Ако това не е бил случаен акт на пияници, то със сигурност е дошъл от визираните
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО НЕ ПОКАЖЕТЕ НЯКОЛКОТО ФИЛМИ НА АЛБАНСКА И КОСОВСКА ТЕЛЕВИЗИЯ,В КОИТО СЕ РАЗКАЗВА И СЕ ВИЖДА,ЧЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ИМА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО...ТОВА,ЧЕ В МОМЕНТА ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА МАКЕДОНИЯ Е АЛБАНЕЦ Е ПРЕДТЕКСТ ЗА ПРИЗНАВАНЕ ОСВЕН НА МАКЕДОНСКО,НО И НА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ...
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18Наивник си ти. Вземи пътувай по-далеч от Правец и ще видиш. Единствените ни съседи, които не ни мразят, са именно турците.
20
0
 
13
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Същите са ,като каталунците в Барселона.Една история, един народ, една вяра,но...
19
22
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Щом гроба му е у Скопие значи македонец :)))
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност за цялото им отношение на макетата към нас имаме най-вече да благодарим на сърбите. Исторически факт.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНАИВНИК...ТУРСКОТО УВАЖЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИНА Е ЕДНО ОГРОМНО ЛИЦЕМЕРИЕ.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито Киро, нито някой друг повече да не стъпва там и вето до дупка.Херо Мустафа каквото и до ви е наредила, все пак преставлявате българите в момента, опичайте си акъла.Тая работа не е като оная работа!Македония да си стои завряна в кочинката, а ние да чуем кога ще се успокоят нашите цени, а?
15
3
 
21
 
! Отговори
Македонско девойче преди 2 години
Според мене трябва да има официално запитване от наша страна, дали северозападните макета наистина искат да са част от ЕС или само имитират интерес. Защото с действията си не показват, че имат желание.
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По някаква ирония най-големите ни (уж) братя най-много ни мразят от всичките съседи. А най-големият ни исторически врат (Турция) има най-доброто отношение към нас. Който е ходил в Истанбул например ще ви каже.
13
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Време е да спрем да се занимаваме с тях или да хвърлим всички научни усилия и да им докажем кои сме....
12
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДВЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ ЧИЙ Е :D КОКАЛИТЕ МУ ДА БЪДАТ ИЗКОПАНИ И ПОДЕЛЕНИ ПО-РАВНО МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ И ДА ИМА МИР!
11
4
 
24
 
! Отговори
гАз преди 2 години
Абе, оставете ги тези Марсиански родоотстъпници и те са като укритата - Дърво без Корен! Отпишете ги и ги забравете!!! До 50 години и помен няма да остане от тях, ще бъдат асимилирани от албанците.
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли не разбрахте, че тия "братя" ни мразят до припадък. Какво само им слугувате? Да започваме и ние да им скъсаме знамената и толкова.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Bayrak kandir: прави си, но не всички сме абдали! Само един, дето е избягал в Канада като е бил малък...
8
2
 
25
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Тия *** като влязат в ЕС ще почнат такова сечено да правят...
7
1
 
42
 
! Отговори
Bayrak kandir преди 2 години
За посегателство върху знамето турците пуснаха куршум в слепоочието на един киприот, понечил да го свали навремето. Вие им ходите на крака, при положение, че зора е техен. А те после се гаврят със знамето. Нещата си остават същите. Народите явно не се променят никога.
6
2
 
25
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
Много са зле Тея отвсякъде са ги превзели ние сме им виновни. Най малкия проблем сме им Ное да погледнат на запад и да си видят чаршията в Скопие. Трябва от всякъде да им затворим границите и да им вземем паспортите и край все едно ги няма.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире простото им е обещал да свалим ветото до месец!