Бенедикт XVI поиска прошка за посегателствата над деца

Те са извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в църквата
8 фев 2022 21:21, Петя Славова
48
Бенедикт XVI поиска прошка за посегателствата над деца
Снимка: БГНЕС

Бившият папа Бенедикт XVI поиска прошка за сексуалните посегателства над деца, извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в католическата църква.

"За пореден път мога само да изразя пред всички жертви на сексуални посегателства дълбокия си срам, дълбоката си скръб и сърдечната си молба за прошка", заяви 94-годишният духовник в писмо, публикувано от Ватикана.

"Имах големи отговорности в католическата църква. Още по-голяма е болката ми заради злоупотребите и грешките, които се случиха на различни места по време на моя мандат".

Помощниците на бившия папа Бенедикт XVI отхвърлиха във вторник твърденията, че съзнателно не е предприел действия да спре четирима свещеници, обвинени в сексуални посегателства над деца в Мюнхен през 80-те години на миналия век, предава БГНЕС.

"Експертният доклад не съдържа никакви доказателства за неправомерни действия или заговор за каквото и да е прикриване. В качеството си на архиепископ кардинал (Йозеф) Ратцингер не е участвал в прикриването на каквито и да било актове на злоупотреба", заявиха неговите помощници в отговор, изготвен от името на 94-годишния кардинал до германската прокуратура миналия месец.

По късно Бенедикт XVI благодари на своя приемник папа Франциск за подкрепата след обвиненията, че бившият понтиф не е предприел действия срещу свещеници педофили, докато е бил архиепископ на Мюнхен.

В писмо в отговор на германското разследване, публикувано миналия месец, 94-годишният Бенедикт написа: "Особено съм благодарен за доверието, подкрепата и молитвата, които папа Франциск лично ми изрази."

БГНЕС припомня, че разследвания в САЩ, Европа и Австралия разкриха многобройни случаи на сексуални посегателства срещу деца в редиците на католическата църква. Оказа се, че те са били прикривани в продължение на десетки години от страна на църквата.

В Германия през последните години поредица от разследвания разкриха широко разпространени злоупотреби с деца от страна на духовници.

През януари бе публикуван особено шокиращ доклад, който критикува бившия папа Бенедикт XVI за това, че си е затварял очите за злоупотреби от страна на свещеници, докато е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
*** каква прошка бе!?? Нали всички са много набожни и имат страх от Бог? Що се стига до там? И като направят белята, скрият се зад религията, извъртят или добавят накой текст, за да оправдаят насилието и нагона си, и после независимо убийство ли е, изнасилване ли е,кажат едно извинявай и хоп-готово, продължават си живота с песен! На другия ден -отначало. Върху тая кълка се крепят педофилията, насилието, сексизмът, расизмът, убийства на честта и куп други ужасии...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прошка дава само и единствено БОГ. За слуги на рогатия прошка няма!
41
0
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Както се вижда, прошката е много удобен инструмент - будалите да прощават, а те ще си продължават, както си знаят. "Перфектно!"
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.... Нагонът към жени няма нищо общо с нагонът към деца , така че женитбата няма да оправи нещата . Много от тези "свещеници" са пее дофили които са станали свещеници тъкмо заради безнаказаноста . Църквата пази своите . Каквото и да извършат то изключително рядко се преследва от официалния закон. А когато прекалено много "божи хора" прекалят с извратените си навици .... е, виждаш какво става . Едно извинение и .... готовооо .
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусни лицемери да им разрешат да се женят , а не да задоволяват нагона си с деца.
38
0
 
9
 
! Отговори
Педо Фильо Опростен преди 2 години
Я набийте на кол някой от тези дето са се гаврили с деца . Директно на площада "Свети Петър " пред катедралата във Ватикана и го оставете да се гърчи там докато душата му не отиде при свети Петър ... после още един .. и още един ... Всеки доказан блудствал с деца , без значени колко висок е санът му да знае че пътят му е един - през кола към любимия му господ .... И СЛУЧАИТЕ ЩЕ СПРАТ . ГАРАНЦИЯ .... Това с опрощаването не върши работа и е само за наивници. Що на вземем и убийци да опрощаваме ?
37
0
 
8
 
! Отговори
Педо Фильо преди 2 години
Ами че това направо е гениално ... Така всеки дърт Педо Фильо каквито и гадостти да е правил с малките деца ... само трябва да се извини и да започне отново ... На чисто . .. После още едно извинение ... и още едно ... Грешка - прошка , както казва тоя маллоумен старец. Ко толкуз? Господ прощавал.
36
2
 
2
 
! Отговори
fact преди 2 години
До Анонименми чети бре....словенския епископ губи 8 милярда евро на борсата за месец и нищо. Нема санкциес, нема мъмрене. Е, тогава му скроиха шапката! Втедриха му агент, той го разкри и уби, ама му казаха: имаме пълно инфо за сделките на ватикана. ащо не се махнеш - нито една транзакция в следващите 5 години нема да е успешна. Шма страст в тоз към лукс, показнос, харчене и грабене. Те затва монтираха франциск, маскират кризата като любов към безпаричието и скромност.
35
2
 
8
 
! Отговори
История от извора преди 2 години
В средновековните тъмни времена, беден селянин посегнал да вземе малко хляб от папския хамбар, но бил хванат от стражите и изправен пред тогавашната инквизиция, начело с Папа Инокентий Трети, Папата го попитал как се осмелява да краде от светата обител? Бедният мъж коленичил пред папата, помолил за прошка и казал, че има жена и три мъжки чеда, които умират от глад, бедност. Папата се усмихнал лукаво и наредил да му отсекат главата. Убили и жена му и взел децата му в папството като духовници
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, не трябва да го псувате човека....и него го е татко направил и майка родила!
33
10
 
4
 
! Отговори
Жана преди 2 години
Моля ви, имате уважение към възрастния човек! Нито сте на годините му, нито на опита, че да го поучавате, камо ли да го обиждате!
32
2
 
2
 
! Отговори
Star Wars преди 2 години
Императорът!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този дъртакт не се усеща, че Бог го наказва, като му дава много живот, за да се влачи като парцааааал!
30
2
 
5
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Ако не знаете как изглежда дявола, вижте снимката!!! Нямам какво повече да кажа!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този на пръст мирише, ама се извинява, да се беше извинявал преди 60 години.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сатанист
27
2
 
5
 
! Отговори
Йезуит преди 2 години
А га яде кифтетата ни рива. Ха сега да те пратят на някой геронтофил.
26
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Прощавам ти чадо дай 5 милиона индулгенция :)))
25
1
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Блага физиономия ....хич не е лукава !
24
2
 
10
 
! Отговори
Франческо Петрарка преди 2 години
не напразно пише за Рим през 1369 г. - "В този град не е съществувала милост, нито милосърдие, нищо свято, нищо човешко. Улиците на този град, кътчетата му, всичко е изпълнено с лъжа, злоба и сатанизъм. Всички служат на дявола! В този град злото ти дава право да обезчестиш собствените си сестри, собствените си деца, да убиеш родителите си, със злато се купуват ангелите, светците и самият Христос. Папата ще ви продаде всичко, с изключение на тиарата си.."