Бенедикт XVI поиска прошка за посегателствата над деца

Те са извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в църквата
8 фев 2022 21:21, Петя Славова
48
Бенедикт XVI поиска прошка за посегателствата над деца
Снимка: БГНЕС

Бившият папа Бенедикт XVI поиска прошка за сексуалните посегателства над деца, извършени по времето, когато е заемал висши длъжности в католическата църква.

"За пореден път мога само да изразя пред всички жертви на сексуални посегателства дълбокия си срам, дълбоката си скръб и сърдечната си молба за прошка", заяви 94-годишният духовник в писмо, публикувано от Ватикана.

"Имах големи отговорности в католическата църква. Още по-голяма е болката ми заради злоупотребите и грешките, които се случиха на различни места по време на моя мандат".

Помощниците на бившия папа Бенедикт XVI отхвърлиха във вторник твърденията, че съзнателно не е предприел действия да спре четирима свещеници, обвинени в сексуални посегателства над деца в Мюнхен през 80-те години на миналия век, предава БГНЕС.

"Експертният доклад не съдържа никакви доказателства за неправомерни действия или заговор за каквото и да е прикриване. В качеството си на архиепископ кардинал (Йозеф) Ратцингер не е участвал в прикриването на каквито и да било актове на злоупотреба", заявиха неговите помощници в отговор, изготвен от името на 94-годишния кардинал до германската прокуратура миналия месец.

По късно Бенедикт XVI благодари на своя приемник папа Франциск за подкрепата след обвиненията, че бившият понтиф не е предприел действия срещу свещеници педофили, докато е бил архиепископ на Мюнхен.

В писмо в отговор на германското разследване, публикувано миналия месец, 94-годишният Бенедикт написа: "Особено съм благодарен за доверието, подкрепата и молитвата, които папа Франциск лично ми изрази."

БГНЕС припомня, че разследвания в САЩ, Европа и Австралия разкриха многобройни случаи на сексуални посегателства срещу деца в редиците на католическата църква. Оказа се, че те са били прикривани в продължение на десетки години от страна на църквата.

В Германия през последните години поредица от разследвания разкриха широко разпространени злоупотреби с деца от страна на духовници.

През януари бе публикуван особено шокиращ доклад, който критикува бившия папа Бенедикт XVI за това, че си е затварял очите за злоупотреби от страна на свещеници, докато е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
20
 
! Отговори
x преди 2 години
Не съжалява за стореното. Съжалява, че истината е излязла наяве.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво, ама от заглавието излиза, че той лично ги е правил а не че някой негов бивш подчинен сега са го разкрили.
21
2
 
17
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Братът на Бенедикт, също е бил свещеник, водил младежки хор в църквата, и се казваше, че наказвал телесно момчетата! Гаврил се с тях! Ама и той пукна....според мен Бенедикт нарочно си е мълчал, защото и той е опитвал, ако проговори, ще го разкрият и него! Чист педооофииил! Всички са от една клоака там...
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква прошка това няма да върне стореното.Мъчения заслужава
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майката на тоя Бенедикт 16 - Мария Рацингер, била прочута вещица, цяло село пропищяло от нея! Ама не я обесили само защото Бенедикт е бил високопоставен духовник....с връзки!
18
11
 
1
 
! Отговори
Abu Darda преди 2 години
Християнството е компрометирана религия. Няма лошо човек да вярва, но дори християните си намират я йога, я нещо друго. С това трибожие, с толкова набълвани библии няма как да привличат нови християни. Дори в латинска Америка има бум на приелите Исляма. За Европа не говоря. Господстващ е Исляма, като Белгия по данни ще е първата европейска, която ще въведе шериата. Това ще е още в наши дни, съвсем не говоря за след 100 години. Просто доктрината му е много стройна и ясна. Няма съмнения.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папската власт, си е извратена още от средновековните времена, спокойно Бендетиктчо и Францисчо, не сте вие и вашите пионки извратени, всички сте един дол дренки...и Инокентий и Йоан Павел и Адриан, Александър и т. н.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този само като му видиш физиномията и ти идва да го претрепеш. Гaден педофил.
15
0
 
13
 
! Отговори
Изверги долни преди 2 години
Прошка ли? Цинизмът му няма край. Хвърлете го на псетата това изчадие гнусно или го изгорете на клада! Колко хиляди деца невинни осакатихте и убихте през годините ?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено кардиналите са играчи и половина в лошия смисъл на думата! Гледат да дънят папата, злорадстват и безчинстват! Тях трябва да подгонят!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се след колко години някой друг папа ще поиска прошка за действията на сегашната Католическа Църква и колаборацията й с исляма.За мен това е много сериозно и опасно за Европа!
12
1
 
6
 
! Отговори
Лицемер преди 2 години
"Така и така не го вдигам вече.... " викаш, а?
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял живот насилвал малолетните енориаши, сега на смъртния си одър, прошка му се иска!? Тц!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, защо така внезапно Бенедикт реши да се оттегли от папския престол?! Оправданието му бе - влошено здраве, а пък още живее, даже към 100 върви! Просто имаше тайнствен светски натиск, сегашният Франциск не е цвете за мирисане, тогава медиите бълваха, че го е притискал да се оттегли!
9
1
 
10
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Спомням си,че навремето голям процент от германците не одобряваха избора на Ратцингер за папа.Навярно е имало основателни причини за това.Причините могат да бъдат много,нали?
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този отрови папа Йоан Павел 2!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА!!!!!!!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно е чадо за китка...няма да се разминеш само с това...хихи
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има неща за които няма прошка. За това индулгенция няма.
4
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Прошка?...Е убаво!..-Да иде в манастир само на пост и молитва !...Може Оня и да го помилва.../ако е упорит,разбира се../...Щото само с едно "Пардон" не става работата..