ANUK: Сърбия може да дестабилизира Балканите

Ситуацията можело да ескалира
14 фев 2022 22:38, Александър Попов
51
ANUK: Сърбия може да дестабилизира Балканите
Снимка: БГНЕС

Косовската академия на науките и изкуствата (ANUK) предупреди днес за опасността от дестабилизация в региона поради, както твърди, "рециклиране на политиката на Сърбия спрямо Косово и Западните Балкани".

В днешното си съобщение към местната и международната общественост ANUK оцени, че Сърбия със своята "дестабилизираща политика в Западните Балкани" очертава "тъмни перспективи" за региона и предупреди, че ситуацията може да ескалира през следващите дни и месеци.

„Тези тъмни перспективи, които Сърбия очертава за региона, може да се засилят през следващите дни и месеци, защото сръбското общество, държавата и нейните институции, въпреки постоянната подкрепа от Запада, не са реформирани, демократизирани или обезопасени от великосръбските националистически идеи“, каза академията в изявлението.

Опасност от "политически влияния, финансирани от Русия и Китай, ANUK вижда в съвместния проект на Северна Македония, Албания и Сърбия "Отворени Балкани".

„В този контекст сръбските инициативи за „мини Шенген“ и проекта „Отворени Балкани“ трябва да се разглеждат като открита пречка пред Европейския съюз и като пространство за нови политически и икономически пробиви на Русия и Китай на Балканите чрез засилване на ролята на Сърбия и изключване на Косово от всички регионални процеси“, се казва в изявлението.

Според ANUK „Отворени Балкани“ биха могли да повлияят на маргинализацията на ролята на албанския политически фактор в Северна Македония, а членството на страната в НАТО, според Академията, се разглежда от някои в Скопие като „възможност за извършване на структурни промени във вътрешните и външните политики като сближаване със Сърбия и игнориране на вътрешния албански фактор“.

„Академията също така смята, че инициативата „Отворени Балкани” и асиметричната ос Белград-Скопие-Тирана ще повлияят албанците в Северна Македония да не бъдат релевантен фактор във вътрешната и външната политика на тази страна, тъй като тяхната тежест в правителството в Скопие се опитва да я замени с пряко сближаване с Тирана“, се казва в изявление на косовската академия.

Според нея Сърбия продължава да прилага стратегията да разчита на Русия и Китай за разпалване на междуетнически конфликти. В този контекст тя припомня изявлението на специалния пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар, според който пропагандираните в Белград идеи за „сръбски свят“ са всъщност идеи за „руски свят“.

Висшата научна и художествена институция на Косово оценява, че Западът има погрешно отношение към Сърбия след падането на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

„Академията заключава, че настоящата ситуация в Западните Балкани, включително Косово, трябва да подтикне Запада да формулира по-ясна стратегия по отношение на Сърбия, нейните дестабилизиращи тенденции и съюзите с Русия и Китай. Академията също така смята, че подходящо решение за региона на Западните Балкани може да бъде приближаването на отделните страни към ЕС и НАТО“, се казва в изявлението на ANUK./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Сърбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите ползват Руския флаг с техния герб на него... Изводите си ги правете.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Друго сме българите . Най категоричните лакей на евроизвратеняците .
14
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО и неговите пр0ститутки на балканите много искат война и накрая Русия ще им го нaбие до мaкарите. Ама така е като половината свят се управлява от умствено изостанали. Всички НАТОвци и атлантиси са помияpи по характер и меки китkи в живота. *** готови да продадат родителите си за два цента и потупване по рамото от кpивоглавите на запад.
13
14
 
14
 
! Отговори
ПАНЦИР преди 2 години
Велики Сърбия бравооо само Русия подържайте.
12
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са най-категоричните руски лакеи на Балканите.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това винаги си е било така. Вече век и половина.
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ направиха голяма грешка, трябваше да оставят Косово в Сърбия, да видим какво ще правят сърбите с 2 млн. албанци.Те и сега не могат да се справят с албанците в Прешово, Буяновац и Медведжа които се плодят като котки. Тези общини формално са към Сърбия, там свободно се вее албанското знаме и се изграждат джамии, все едно са в Сауд. Арабия.
9
11
 
26
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Сърбия е троянски кон на Балканите.
8
5
 
19
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Брей,шиптърите освен катъри и престъпност вече и наука произвеждат.Похвално?
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това много прилича на глупостите на Сорос.
6
2
 
23
 
! Отговори
????? преди 2 години
А ЩО ЗА ДЪРЖАВА Е КОСОВО , ИЛИ САМО ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ ГО КАЗВАТ И ВА САЛИТЕ СА ....ЗА ????!!???
5
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво още Западът подкрепя Сърбия, след като я подкрепи добре с бомби? Или според примера с Япония се счита, че и Сърбия ще бъде благодарна за това? Защо се очудвате, че след такава стабилна подкрепа я влече към Русия?
4
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сефте! От Сърбия само мизерии...
3
3
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Не бе - то е Академия на "НЕнауките"!
2
5
 
25
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Косово поиска 'независимуст' - и му дадоха - няма проблем. Донецк, Крим - също - ама там вече е проблем! Защо така бе?
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косово вече има академия на науките?! Браво! А кой е неин ръководител, Хашим Тачи?