Руските войски край Украйна вече наброяват 149 000 души

Киев бе категоричен, че няма да атакува сепаратисткия изток
18 фев 2022 13:21, Нели Христова
139
Руските войски край Украйна вече наброяват 149 000 души
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че броят на руските войски около бившата съветска република е достигнал 149 000 души.

"Наблюдаваме подразделенията на руските войски, които наброяват 129 000 души. А събрана заедно с военноморските и въздушните компоненти, тази цифра достига 149 000", заяви пред парламента Олексий Резников.

Той заяви също, че Украйна "няма намерение да атакува сепаратисткия изток или Крим".

"Още веднъж подчертавам: Украйна засилва отбраната си, но нямаме намерение да преминаваме в настъпление срещу Донбас или Крим. Ще действаме политически и дипломатически, защото нашите граждани са там и няма да ги излагаме на опасност", каза министърът. "Украинската армия е готова за всякакви отбранителни действия", добави той.

По-рано главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний също увери, че Киев не се готви за военна операция в Крим или Донбас. На свой ред секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че за Киев въпросът за Крим не е решен и подчерта, че украинската страна ще направи всичко, "за да се върне Крим, както и Донбас, у дома". В същото време, според Данилов, военният сценарий за връщане на полуострова е невъзможен.

В четвъртък Украйна регистрира "необичаен" брой обстрели на свои позиции в Донбас.

"Вчера бяха регистрирани необичаен брой събития, които се различават значително от случващото се от началото на годината. А нашата задача е да укротим тази аномалия, за да не се превърне в повод за ескалация", каза Резников.

Според него от 1 януари до 16 февруари по линията на съприкосновение в Донецка и Луганска област от страна на Донбас са били обстрелвани 107 украински военни позиции, или от две до пет нарушения на прекратяването на огъня на ден. А само в четвъртък е имало 60 обстрела, от които 43 "от забранени оръжия почти по цялата линия на съприкосновение". Общо огънят е бил насочен към около 30 населени места, повредени са повече от десет къщи, няколко души са били ранени, твърди министърът.

Резников също така заяви, че Украйна вече е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори.

"Получихме над 2000 тона оръжия от нашите чуждестранни партньори. Тридесет и един полета с оръжия са пристигнали в Украйна и чакаме още", каза Резников. Според него "това са модерни оръжия и боеприпаси".

Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) съобщават за най-активния обстрел от страна на украинските въоръжени сили през последните месеци.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за "много, много опасна" заради провокациите от украинска страна.

От 27 юли 2020 г. в Донбас са в сила допълнителни мерки за контрол на прекратяването на огъня, които бяха договорени от участниците в контактната група за уреждане на ситуацията в източната част на Украйна. Допълнителните мерки включват забрана на настъпателни и разузнавателни действия и саботажи, за използване на самолети, забрана за стрелба и разполагане на тежки оръжия в населени райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В россию можно только верить?" Ами вярвахме 45 години и накрая фалирахме. Вярваха и унгарци и чехи и поляци че СССР ще си изтехгли войските ама не, изтегли ги чак през 90та година когато и тя ФАЛИРА. Учеха ни че СССР е най хуманната държава а тя изби 30 милион свои граждани и лъжеше света, че "я другой такой страни не знаю где так вольно дишит человек" А "Умом Рассию не поняять" е осъвременено от Виктор Островскии, след като се е нагледал на руската хуманност.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и милион да станат... че и повече.
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
видяхте ли снимките на Джавелините продадени от ФАЩ на Украйна с изтекъл срок и на 20г. Стикер лепнат с дата 2009 а под него друг 2002г производство. Та така де, запада си продава старите оръжия на бедните и ние пляскаме с ръце. Същото е в БГ - всичко е старо, няма една нова техника. Само Ф-16 дето ще дойдат 2025-26г (ФАЩ съобщиха за забавяне) и то на 7-на цена от истинсиата.
45
10
 
1
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Предложиха ми пари всеки ден да оплювам Байден, САЩ, НАТО. А, казах, ако е за това, и без пари ще го правя!
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че е добре дето ДНЕС бг не закача рублажийските ***. Нека да се види до какво падение може да се стигне, когато поддържаш един фашистки режим.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само да напомня че при последния удар от дрон на ФАЩ убиха 8 деца и 2 възрасни. Никой от тях не е бил терорист. ФАЩ скриха това и после само направиха едно "ами това е". 10 живота затрити, 10!
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браят на Руските войски го съобщава Украйна? А Руските войски бяха 110,000 до преди седмица и си тръгнаха повече от половината. Да знаете само де, кажете на Змеленски да знае и да спрат с пропагандата.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 Защото Русия трябва да изтегли най-напред 30 хиляди ихтамнети от Донбас за да се приложат следващите точки от Минск.
40
4
 
10
 
! Отговори
до US СТАНДАРТ преди 2 години
провери пак източника си , бомбардираната детска градина е на територия контролирана от украинското правителство с украински войски . тъй че - баста.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги е изброил? А ако са 148 978 души?
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли внятно да обясни защо Украйне не иска Мински съглашения?
37
5
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
А американските бази около Русия колко станаха?А колко НАТОвски кораба и разузнавателни самолета са се налепили по руските граници? И колко руски по НАТОвските граници?Спорд мен, САЩ всяват страх за дфа продават защита и оръжие (стар мутренски приом), и създават зависимости. Отрязват Русия от европейските пазари и Европа от руските суровини. Празнина, която САЩ смятат да запълнят със свои стоки.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна няма ядрено оръжие, но при необходимост може да го употреби срещу Москва.
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 тия дето вярват на Русия са 10 пъти по-наивни от тия дето не вярват.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 - ясно е че акъл нямаш. поне се образовай малко: Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить: У ней особенная стать - В Россию можно только верить. 1866 г. Федор Тютчев. Даже Щурците го възпяха във Футуролог : "И тихо препрочита Тютчев"
33
5
 
20
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Лавров се изгаврил с англичанката, като я попитал дали признава правото на Русия за Ростовска и Воронежка област. Оназ скочила, че Великобритания никога няма да ги признае за руски, а те са си в Русия, ама откъде да знае. Наложило се посланика на Англия да я спасява, че говорила глупости. Явно не само у нас виреят пекински виентамки.
32
1
 
5
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
До 25 "молещия се да го нападнат" Пич ти не си добре *** да се прегледаш
31
0
 
7
 
! Отговори
Т -72 преди 2 години
Ние отстрани само можем да врачуваме какво ще се случи.Може някои и да играят с облози...
30
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не била за моя акъл. Добре. А това което ще напиша го е казал един известен руски писател."Умом Россию не понять/Не стоит братци утруждаться/Нам главное весде насрать/и ни за что не признаваться" Който разбрал - разбрал.
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ва малко човече путин ели ще слезе от власт и ще се пенсионира или ще умре от ковид или ще го очистят руснаците,незнам дали е диктатор неискам да му лепкам етикети нека руснаците и неговите хора кажат какъв е.