Колите на Google Street View с нова обиколка по пътищата на България

Тя ще стартира на 24 март, ето кои градове ще са с нов облик
Обновена: 23 мар 2022 10:25 | 23 мар 2022 10:23, Красимир Ангелов
44
Колите на Google Street View с нова обиколка по пътищата на България

Автомобилите на Google Street View отново ще снимат по българските пътища тази пролет. През следващите дни те ще тръгнат на път, посещавайки много градове и маршрути из цялата страна. Целта е да се актуализират Google Street View изображенията на градове, пътища и магистрали в Google Maps.

Street View показва 360-градусови изображения на улици, както и природни и културни забележителности. Първите кадри от пътищата на България бяха заснети през 2012 г., а услугата стартира малко по-късно през март 2013 г.

Повечето български градове, както и редица архитектурно-музейни резервати, национални и градски паркове и много от природните ни забележителности са достъпни за разглеждане благодарение на Google Street View. Постоянно променящата се с течение на времето инфраструктура не само в градовете, но и между тях обаче е причината Google редовно да актуализира изображенията, за да помогне на потребителите да се ориентират още по-добре при посещение на различни дестинации.

Сред градовете, чиито изображения ще бъдат обновени тази година, са Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Бургас, Карнобат, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Севлиево, Шипка, Трявна, Дряново, Добрич, Кърджали, Ардино, Момчилград, Кюстендил, Дупница, Ловеч, Априлци, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Перник, Плевен, Ловеч, Луковит, Пловдид, Хисаря, Асеновград, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Рудозем, Мадан, Девин, София, Елин Пелин, Равно поле, Костинброд, Ихтиман, Стара Загора, Търговище, Хасково, Харманли, Свиленград, Шумен, Ямбол, Елхово.

В допълнение към улиците и пътищата, Google представя и панорами от пешеходни зони, както и други места недостъпни за коли. Благодарение на това потребителите могат да направят виртуална разходка до Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, да разгледат архитектурния резерват Старинен Пловдив, Ботаническата градина в Балчик, и много други.

Заради защитата на личните данни, преди публикуването на събраните изображения те се обработват със специална технология, която размазва лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите, така че те да не могат да бъдат идентифицирани и по този начин тяхната поверителност е защитена.

Обиколката ще стартира на 24 март.

Повече информация за Street View и подробна информация за това къде се движат автомобилите може да намерите на: https://www.google.com/streetview/understand/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
5
 
! Отговори
Google update преди 2 години
Не бе, новия ъпдейт за Гугъл Карти ще сканира и чиповете във ваксините и ще дава в реално време точното местонахождение на всеки чипиран тъй де всеки ваксиниран.
16
3
 
12
 
! Отговори
Бай Шиле преди 2 години
Могат и да картографират и бомбоубежищата и други обекти от обществено, държавно и военно значение. Има супер мощен хардуер и софтуер ще могат да разпознават хора дори и тези, които са в превозни средства вътре.
15
1
 
14
 
! Отговори
Хакерчо преди 2 години
Всичко могат тези от Гуглето освен сканиране на Wifi мрежи, могат да прилагат компютърно зрение автоматично разпознаване на лицата на хората, номера на автомобили, марки, всичко, могат и преброяване на населението да устроят. Има добре развит софтуер разпознава, етническа група, възраст, пол по снимките могат изключително лесно да се индексират хората с профили в социални мрежи и смартфони.
14
4
 
13
 
! Отговори
Имаше скандал преди преди 2 години
Освен снимане, картографиране за Гугъл карти събираха и данни за всички WiFi мрежи, тип, протоколи, устройства и други неща беше за Германия. Това си е инвазия кой знае сега пък след обновяване на хардуер и алгоритми какви други данни ще записват?
13
5
 
11
 
! Отговори
Жан дьо ла фонтен преди 2 години
Толкова години по нареждане пропускаха заснемането на една улица в Банкя.... също така подминаваха и широко отворените чекмеджета в Бояна....
12
2
 
3
 
! Отговори
Максуда преди 2 години
Кога?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се оплаквате от мизерията, нека да се вижда. Защо трябва да си прикриваме "чистотата", след като никой не обича да пази и да чисти.(и сме на системата "абе карай там). Ами тръгнете и зиме и лете из Норвегия все си е чисто - хората си пазят, ние тука не обичаме хигиената.
10
2
 
6
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
"По пътищата" в България звучи като подигравка! Дано Гугъл колите имат добър стабилизатор, че с тези дупки снимките им ще са висококласно размазано изкуство ;)
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименв немско можеш да снимаш с видеорегистратор, но не можеш да качваш клипчета в нета без да си замаскирал лица, адреси, номера и тн. За това и street view-то не работи, няма как да гарантират, че ще скрият всичко, което местни регулации изискват.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 и 7 - в Германия е забранено да ползваш видеорегистратор.
7
6
 
4
 
! Отговори
Мислител преди 2 години
А аз си мислих, че само на мен ми е направило впечатление заснемането в кофти период от годината - мрачно, сиво и мръсно. Уви, щом започват утре, явно и този път ще е така. Ама както има една приказка - маймунка застанала, маймунка излязла - не можем да избягаме от реалността :)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 - имат си тяхна версия на GDPR и защита на личните данни. Израел също няма.
5
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
и на мен ми прави впечатление, че се снима в сезони когато няма зеленина и се вижда цялата мизерия
4
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обновяват картите за американската армия.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те в София вече снимат, ама защо в това гадно време, така че да се вижда цялата фъндъкова мизерия? Трябва да им позволявам да снимат само Май месец, тогава природата вече е прикрила повечето мизерия и даже е красиво.
2
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще заснемат България, когато няма зеленина, само кал и голи дървета. Пак ще изглежда грозно и мизерно. За сравнение в Щатите няма нито един маршрут сниман през зимата.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано този път я направят през плролетно-лятно време, когато изглежда красиво. Миналия път снимаха зимата. И то снимаха в такава зима без сняг.