Руски ракети са прелетели над най-голямата АЕЦ в Европа

Киев: Руската инвазия може да доведе до "ядрена катастрофа"
Обновена: 26 апр 2022 14:58 | 26 апр 2022 14:58, Елка Василева
43
Руски ракети са прелетели над най-голямата АЕЦ в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" каза, че руски ракети са прелетели днес на ниска височина над най-голямата в Европа атомна електроцентрала - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, и повтори предупрежденията си, че руската инвазия може да доведе до "ядрена катастрофа", предаде Ройтерс.

Още по темата
"Енергоатом" издаде поредното предупреждение за рисковете, свързани с руската инвазия, в деня, в който се отбелязва 36-ата годишнина от ядрената катастрофа в Чернобилската АЕЦ - най-тежката промишлена авария в световната история.

Компанията каза, че крилати ракети са прелетели над Запорожката АЕЦ по време на въздушен удар, при който според местните власти е била поразена търговска града в град Запорожие. Най-малко един човек е загинал.

"Ракети, летящи на ниска височина направо над комплекса на Запорожката АЕЦ, където има седем енергоблока с огромно количество ядрени материали, представляват сериозен риск" каза и.д. директор на "Енергоатом" Петро Котин.

"В крайна сметка ракетите може да ударят един или повече ядрени обекта, а това заплашва с ядрена и радиационна катастрофа целия свят", добави служителят.

Според "Енергоатом" руските сили, които окупираха атомната централа на 4 март, държат там тежки оръжия и боеприпаси.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да вземат запорожци да пишат писмо до султана...
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниско летящи крилати ракети,които даже не са управляеми за тях трябва да имат международни подписани договори за застраховки и за не използване,като освен това щом са ги използвали в зоната на действаща ядрена централа в която си разположили,струпали тежки оръжия и боеприпаси,ако са С-400 или някои по крилати от тях що летят как по-тежки от тях,а това се равнява в района на построена голямата Запорожката централа с 7 енергоблока с много ядрени материали това е опасност от неконвенциално ядрените
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, скоро ще прелитат над най-голямата АЕЦ на СССР2 и това ще си е вътрешен проблем))
33
0
 
7
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Ей за това не трябва да даваме оръжие на никого!Ще вземе някое наше некадърно производство да гръмне не където трябва и да стане с нашите камъни по нашата глава за майтап на вселената!
32
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 2 години
май много от пишещите тук халхабер си нямат от какво е АЕС и коя владее и как летът ракетите и т.н - ниска култура а и спорят!!!
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама проверявайте си данните. Най-тядркатастрофа в света са бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, отнели около по 200 хиляди живота и изпепелили двата града. На трето място е катастрофата във Фукушима, когато радиацията е три пъти над тази в Чернобил и има замърсяване и на Океана. Намалете малко пропагандата. Прелитането на ракити нищо не означава, защото АЕЦ са проектирани да издържат даже на пряко ракетно нападение. Аварията в Чернобил е човешка грешка, а не техническа неизправност.
30
11
 
0
 
! Отговори
258 преди 2 години
Украйна, да взриви атомните си централи в удобен момент . Руската стават ***.
29
0
 
6
 
! Отговори
Мисля преди 2 години
да си разплета терлика - левия
28
2
 
27
 
! Отговори
ало балъците преди 2 години
руснаците завзеха отдавна Запорожката АЕЦ, за чий им е да я бомбят..
27
12
 
10
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Мечтата на джуджето от Мордор - да унищожи света, по поръчка на господарите си.
26
13
 
35
 
! Отговори
L. преди 2 години
Руските ракети прелитат над всякакви обекти, но си падат където трябва - къде е проблемът? Виж, украинските ракети целят основно цивилно население, от двете страни.
25
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт 24, по-скоро е обратното, всяка цел, която са ударили я определят като военна. Т.е. утре погрешка като ударят АЕЦ пак ще кажат, че това е военна цел, защото там са се правили атомни ракети за нападение над Масква.
24
4
 
11
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
До ДДРОнег Що за глупост казваш? Украйна е най-голямата държава в Европа! Хайде САЩ да опитатда я превземат????? А и не това е целта на Русия! Невежа си!
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас
22
5
 
31
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Това показва само че Русия ,удря само по воени цели и цели добре
21
25
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
путин си е в бункера, него не го интересуват жертвите колко са и какви са !!!___Понеже не супя да превземе Украйна, сега плановете му са да я съсипе, така че ракета в АЕЦ-а за него е приемлив сценарий, той няма да бъде засегнат ... :(
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БАНко - Защото целите на войната в Украйна се припокриват с целите на пЛандмията. Ограничаване на потреблението (затова бяха локдауните например). Когато цената на горивата в Европа стане двойна, тогава цените на всичко ще се повишат и тогава искаме или не, ще консумираме по-малко, а Европа е най-големия консуматор. Планът е до 2030г. да нямаме нищо и да сме щастливи хаха Поне така разправя един там на Световния Икономически Форум от 02.2020 (месец преди Ковид). А другото е за рибите... :)
19
4
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ТАЗИ ВОЙНА ВСЕ ПОВЕЧЕ ПРИЛИЧА НА ПАРОДИЯ !!! ЗАЩО ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ НЕ ВЗРИВИ РУСКИЯ ГАЗОПРОВОД, ТАКА НЯМА ДА ИМА ДОЛАРИ ЗА РУСИЯ ??? ОКАЗА СЕ , ЧЕ ГАЗПРОМ ФИНАНСИРА С ГАЗА ЗА ЕВРОПА ФАШИСКА УКРАЙНА !!! ЗАЩО РУСИЯ НЕ ПРЕКЪСВА ДАЛЕКОПРОВОДИ В УКРАЙНА ??? ЗАЩО НЕ ПРЕКЪСНАХА ЕЛЕКТРИФИЦИРАНАТА ЖП ЛИНИЯ ???
18
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук много хора си мислят, че войната е като в компютърна игра и всички удари са прецизно насочени. Понеже съм от поколението, което ходеше в казарма, за едно учение дадохме 5 жертви - без врагове, без напрежение. Просто някои неща се скапват и ти не си на точното място в лош момент. А при тая война не мога да си представя. Така или иначе, Путин няма печеливш ход. Никой няма да му прости жертвите и разрушенията.
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък по 4-5 пъти на денонощие американски спътник прелита над същата централа и никой не съобщава с ужас за това! Ех, ех......