Руски ракети са прелетели над най-голямата АЕЦ в Европа

Киев: Руската инвазия може да доведе до "ядрена катастрофа"
Обновена: 26 апр 2022 14:58 | 26 апр 2022 14:58, Елка Василева
43
Руски ракети са прелетели над най-голямата АЕЦ в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" каза, че руски ракети са прелетели днес на ниска височина над най-голямата в Европа атомна електроцентрала - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, и повтори предупрежденията си, че руската инвазия може да доведе до "ядрена катастрофа", предаде Ройтерс.

Още по темата
"Енергоатом" издаде поредното предупреждение за рисковете, свързани с руската инвазия, в деня, в който се отбелязва 36-ата годишнина от ядрената катастрофа в Чернобилската АЕЦ - най-тежката промишлена авария в световната история.

Компанията каза, че крилати ракети са прелетели над Запорожката АЕЦ по време на въздушен удар, при който според местните власти е била поразена търговска града в град Запорожие. Най-малко един човек е загинал.

"Ракети, летящи на ниска височина направо над комплекса на Запорожката АЕЦ, където има седем енергоблока с огромно количество ядрени материали, представляват сериозен риск" каза и.д. директор на "Енергоатом" Петро Котин.

"В крайна сметка ракетите може да ударят един или повече ядрени обекта, а това заплашва с ядрена и радиационна катастрофа целия свят", добави служителят.

Според "Енергоатом" руските сили, които окупираха атомната централа на 4 март, държат там тежки оръжия и боеприпаси.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна струпват танкове и войска покрай АЕЦ.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джонсан купнясва в Лондон и е с нова жена.
14
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега русоробите ще кажат, че Зеленски и НАТО са виновни
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО дава оръжия на Украйан и ще стане касапница.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа на мама.
11
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги ударят и да свършва този цирк на Бай Дън о син! Писна ми всеки ден едно и също. Като не могат да воюват, къде са тръгнали с чужда пита помен да правят? Цял свят ще им праща оръжие и ще убиват за сметка на Бай Дън, че му лопа дъската.
10
4
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До До айде пакЕ и , то ако са руски тия ракети страшно няма ,ама виж украйнците ,като едното нищо може да я гръмнат централата ,за кеф на САЩ и Англия
9
16
 
6
 
! Отговори
До айде пак преди 2 години
Ми не си прав/а. Информацията е потвърдена. И това че е притеснителна не означава че трябва да се покрива. Такива като теб явно сте доволни само като гледате руZка телевизия. Що не вземеш да се преместиш там тъкмо няма да се притесняваш.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците могат да им ударят електроцентралите така че да не произвеждат повече ток, без да засегнат реакторите.
7
3
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Стига фантазира.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е надежда, руснаците да ударят собствените си войски, ама не, било само илюзия за наблюдателите.
5
5
 
21
 
! Отговори
Ай преди 2 години
Дано ги приемат другата седмица в ЕС,че да ги закрият тия ядрени централи,като нашата.Няма централа,няма проблем,ще си купуват европейски ток на 3 пъти по високи цени и ще пеят даже.
4
2
 
19
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
Украинците дошли в България спешно трябва да започнат да учат български език и да престанат с разните скандирания за Украйна и драсканици, насам-натам. Аз съм на мнение, че вече България е тяхната настояща и бъдеща родина!
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата трагедия е, че на руската култура вече ще се гледа през призмата Путин. Например, на произведенията на Гогол ще се гледа като на предвестник на путлеро-фашизма в Русия.
2
4
 
12
 
! Отговори
Айде пак! преди 2 години
Получавам дежаву май?! Абе... вижте какво, ясно ми е, че пишете тези статии като за кликбейт, но дайте си сметка, че не помагате по никакъв начин. Всъщност, подобен спам с непотвърдена, хипотетична информация е доказано вреден. Хората получават по 5 микро инфаркта дневно като ви четат теориите. На изпроводяк имам едно предложение към дизайнерите на сайта - сложете възможност за оценка на статията по подобие на този за коментарите, но освен "+" и "-" сложете и "неутрален".
1
14
 
31
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ГЛУПАВО ЦИТИРАНИ ЛЪЖИ !!! РАКЕТИТЕ СА С ТОЧНОСТ ДО МЕТЪР И САМО МАЛКО УМЕН МОЖЕ ДА СИ ПОМИСЛИ , ЧЕ АКО АЕЦ СА ЦЕЛ ЩЯХА ДА СА УНИЩОЖЕНИ ПРЕДИ .... 62 ДНИ !!! НАПРОТИВ , ДО СЕГА ПУТИН ПАЗИ ВСЕКИ ЦИВИЛЕН НА УКРАИНЕЦ !!! ДОРИ ГИ ХРАНИ !!!