Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната

Той е на мнение, че Западът трябва да принуди страната да преговаря
26 май 2022 07:00, Нели Христова
279
Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията, което предполага позиция, срещу която огромното мнозинство украинци са против, съобщава The Washington Post, цитирайки The Daily Telegraph.

Кисинджър също така е призовал Съединените щати и Запада да не търсят срамно поражение за Русия в Украйна, предупреждавайки, че това може да влоши дългосрочната стабилност на Европа.

След като е посочил, че западните страни трябва да не забравят значението на Русия за Европа и да не бъдат "пометени" от моментните настроения, Кисинджър също е настоял Западът да принуди Украйна да приеме преговори със "status quo ante" или предишното състояние на отношенията.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", е заявил бившият американски държавен секретар.

По думите му продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че част от условията му за влизане в мирни преговори с Русия ще включват възстановяване на границите преди нахлуването.

Коментарите на Кисинджър идват, когато световните лидери казват, че руската война в Украйна е поставила под въпрос "целия международен ред".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на световните лидери в Давос, че войната е не само "въпрос на оцеляването на Украйна" или "въпрос на европейската сигурност", но и "задача за цялата глобална общност".

Тя осъди "разрушителната ярост" на руския президент Владимир Путин, но каза, че Русия може един ден да си върне мястото в Европа, ако "намери пътя си обратно към демокрацията, върховенството на закона и зачитането на международния ред, основан на правила... Защото Русия е наш съсед".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
17
 
16
 
! Отговори
Мхмм преди 2 години
Гледам много му се радвате на Кисинджър. По вашата логика Турция да окупира Кърджалийско, все пак малко българи има само в града. Ще измислят, че българите ги тормозят и готово. После този ще изохка, че България трябва да отстъпи за да няма кръвопролития. Все пак турската армия е много по-силна. Тогава пак ли ще сте така въодушевени, друзя?
91
2
 
10
 
! Отговори
Хелмитекс преди 2 години
Тия мумии как успяват да ги държат живи по 90-100 години, идея нямам, но не е по естествен начин. Има някакво лечение на старостта.
90
15
 
13
 
! Отговори
МКО<ЛОИ преди 2 години
Старецът го уважавам ,но...Украйна си даде атомното оръжие от СССР на Русия.Даде си Крим, а сега и Донецк...Та колко още да режат ? Утре Путин ще си поиска и България. Те сърбите вече са по -големи братя с Москва. Молдова рано или късно ще падне под болшевишки ботуш.Чечня вече си е съветска...Та те така всичко е руско...
89
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Русия не послушаха съветите на Кисинджър за Украйна от преди 8 години и резултат от това е войната. В днешна дата и днешна гледна точка написаното преди 8 години от Кисинджър в статията "Как ще завърши украинската криза?" звучи пророчески. Думите му от тази статия вероятно отново ще се окажат пророчески.
88
25
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Предлагам и САЩ да нахлуе в Мексико и да я заграби половината. Какво толкова? По-силна е, защо да ни си анексира каквото си пожелае? Ще я нарече "специална военна операция по делатинизация (без латиноси със собрера) и декартелизация (без кока картелите) на Мексико" и каквото заграби, ще го обяви за "освободена територия" :)))))))))))))) Предлагам изкукуригалия Кисинджър да се замисли над думите ми, ако чете коментарите на Днес.бг, дето само ние, има-няма 20 пишещи тук си ги четем :))))))
87
5
 
16
 
! Отговори
Мецо Кух преди 2 години
Още не мога да разбера как, но при идването на Байден, имаше един дето повтаряше, че това означавало, че ще има регионални конфликти тук. Те тогава си виках "еле тоя е луд", но излезе прав.
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Русия не послушаха съветите на Кисинджър от преди 8 години и резултат от това е войната.
85
7
 
11
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
"Защото Русия е наш съсед", но "Всички граничат с Русия, а Русия с когото си поиска!"
84
8
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ако Тръмп беше пак президент на САЩ,войната отдавна да е...приключила,а от там енергийна и продоволствена кризи,нямаше да има. Просто защото нямаше да се намеси в този...регионален конфликт.Явно Байдън по...далеч от стените на Белия дом не вижда,а проблемите при тях,гледа да ги избива навън.
83
7
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Засрамването на Русия ще доведе до нова война. Видяхме го с Германия след края на първата световна война. Русия нама да се откаже а и виждате че санцкиите са наказание за Европа а не за Русия.
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - територията на Македония, да си я делнеме с заедно с Гърция и Албания, ха-аха-ха... Ще им оставим Скопие со паметниците. - ... - не е ли по-добре да им останат само паметниците?!
81
4
 
12
 
! Отговори
Севда ГЕРБ, Давос преди 2 години
Още си спомням как отидохме с Бойко в Давос. Аз вървя напреде, като преводачка, а охраната ни спира и вика "Покажете карти за достъп", а аз - немам. Обяснявам на Бойко, той вика "Спокойно, ся че се разберем". Отива при охраната, застава рамо до тях, абе като равен, ония гледаха и не вярваха на очите си. И им вика: "Ей ся ида от Урсуля, ядойме сахерчета с г-н Вебер, ти найш ли кой съм аз ве?", а охраните като чуха това и като му видяха картата за достъп ни пуснаха веднага. Настаниха ни най-отзад.
80
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 "кисинджър е умен - но днешните управници на америка са се самозабравилии" Кисинджър предлага Русия да се изтегли до границите си опреди 24.02. Още ли е "умен" или вече е обикновен "кравар"? :)))))
79
6
 
25
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ГРАЖДАНИ!!! преди 2 години
Само ще ви кажа, че след последната среща в Давос, спря Ковит и започна войната. Какво ли са измислили този път? Вероятно ще ни спират храната и ще минаваме на хранителни помощи.
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бобев Според такива като теб не трябва да се бориш. Съдбата на роба винаги е да е роб - защото е готов да се предаде при всички положения. Борбата за свободата му не му влиза в плановете. Той е "разумен" когато става дума за това, че в борбата може да загуби нещо.
77
17
 
11
 
! Отговори
Прашчо преди 2 години
Хитро Кисинджър. Как раздаваш нещо, което не е твое, сякаш е бащиния. Ама то в Давос всички сте такива.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кисинджър не може ли да уреди нещо за територията на Македония, да си я делнеме с заедно с Гърция и Албания, ха-аха-ха... Ще им оставим Скопие со паметниците.
75
6
 
12
 
! Отговори
Бобев преди 2 години
А по--добре ли е да си разрушиш цялата къща, докато се биеш с някой, за да не ти я вземе?
74
0
 
12
 
! Отговори
Кой е Кисинджър? преди 2 години
Хенри Кисинджър е като човека, разиграл китайската карта срещу Съветския съюз. Получава Нобеловата награда за мир през 1973 г. за приноса му за прекратяване на Виетнамската война.В епизод на предаването Hardball по CNBC от 5 април 1999, анализирайки последиците от предстоящото отделяне на Косово за статута на албанците в Македония, той казва, че почти всички славянски жители на областта са българи (...the Slavs in Macedonia who are almost exclusively Bulgarians...)
73
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Сорос пък каза, че колкото по-скоро путин изяде лобута, толкова по-скоро ще приключи рашанстанската имериалистическа агресия!