ЕС иска: Поне 40% жени в борда на компаниите до 2026 г.

Правилото ще важи за всички публични компании с над 259 служители
9 юни 2022 17:30, Анисия Иванова
65
ЕС иска: Поне 40% жени в борда на компаниите до 2026 г.
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз е постигнал споразумение за приемане на закон, който ще задължи компаниите, които се търгуват на борсите, да имат поне 40% жени в борда на директорите до 2026 г, пише Bloomberg.

Европейската комисия е предложила такъв закон още през 2012 г., но засега той все още очаква одобрение от Европейския парламент и от 27-те страни членки, което най-вероятно ще се случи до края на тази година. В момента 30.6% от членовете на бордовете на най-големите публични компании в ЕС са жени, както и 8.5% от председателите на бордовете, според данни на ЕС.

Урсула фон дер Лайен е направила равенството между половете приоритет на своето президентство, при което Комисията беше полово балансирана за пръв път в историята си, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

„Бизнес аргументите за повече жени на лидерски позиции са ясни“, заяви фон дер Лайен. „Има много жени, които са квалифицирани за топ позиции и те трябва да получат възможността да ги достигнат“.

Ако държавите-членки изберат да прилагат законодателството както към изпълнителните, така и към неизпълнителните директори, целта ще бъде 33% представителство на жените. От регистрираните компании ще се изисква да докладват веднъж годишно за представителството на половете в техните бордове и, ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

Понастоящем само 9 от 27 държави-членки имат национално законодателство относно равенството между половете в управителните съвети.

„Директивата трябва да бъде по-остра“, каза Евелин Регнер, вицепрезидент на Европейския парламент и спонсор на предложението, на пресконференция в сряда. „Затова ще налагаме и наказания“.

Санкциите, които ще трябва да бъдат въведени и приложени на национално ниво, могат да включват глоби. Компаниите могат също да бъдат изправени пред отмяната на избора на директори на борда от съдебен орган, ако нарушават националните разпоредби.

Малките и средните предприятия с до 249 служители ще бъдат изключени от изискванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
бухаха преди 1 година
Това е сексуален тормоз. Че аз как ще навигирам компанията в тези трудни времена. Ще мисля само за секс с тях. Мъжете най-много се превличат от жени с власт. Най-добре да е еднополов борда. Винаги ще се мистли за бизнес и пари.
56
0
 
2
 
! Отговори
ьаьааьа преди 1 година
Скоро време мъжете ще могат да стават модели на женско белио и да рекламират дамски превъзки и това по квота. И друго. А ако една жени си сложи ***, ще я махнат ли от борда, дори и да е кадърна?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анти комунист преди 1 година
А ако няма кадърни жени за това достатъчно, какво правим, Номенклатура 2 ?
54
0
 
6
 
! Отговори
Извратена работа преди 1 година
Аман от квоти за гейове, жени, цветнокожи, малцинства... Какво стана с квалификация, опит, образование.... Като има 50 мъже например които са по-добри от дадена жена или обратното, защо трябва дадена позиция да се полага на някой на база пол, сексуална ориентация или др... На това му викам криворазбрана демокрация! Дойде времето на толерастията!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като жена съм твърдо против, мястото в борда трябва да се отвоюва, а не подарява!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
До 52Капитализма си е точно това, парътъ евава мамата на фукърътъ. На Капитализма му е през оная работа дали в управата има или не жени в чуждата компания, в собствената ще си назначи фигурантки, подобно но чалга я и формалната му партия.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и колко геиове на високи постове пропаднала европа и ние сме част от нея срам голям срам
50
0
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
А да, а ще има ли равенство при пенсионирането
49
0
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Задължително и още 40% малцинствени, такава неща като образование,ценз, опит, не са от значение
48
0
 
16
 
! Отговори
Аха преди 1 година
И минимум 30% ***. Иначе компанията ще бъде принудително затваряна
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще избират Мъжкарана за шеф на борда. Ще си развява изкуствения пенисс и ще гони секретарките.
46
1
 
11
 
! Отговори
Шеф преди 1 година
Не ме интересува дали е мъж, жена, *** или ЛГБТ+ ако е кадърен/на/но ще бъде в борда. Ако не е няма да бъде в борда. Точка. А ЕС може да върви на ....
45
1
 
12
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
ТО винаги си е било така жените успяват и пробиват много чрез най-различни форми на проситуция осигурявайки си постове, привилегии, облаги и пари върху които не плащат данъци.
44
0
 
13
 
! Отговори
Евро социализъм преди 1 година
Всички са равни ама едните са по-равни от другите. Петилетки програми, пълна социал демокрация и комунизъм с върхушка от женски пол, хора транс преминали към женски пол и разните варианти на активни и пасивни хомосексуалисти на власт и на високи постове.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В проституцията ще има ли равенство?
42
0
 
8
 
! Отговори
Мъжкар преди 1 година
От сега почвам да ходя в рокля и женски дрехи. Дано не ме уволнят от работа, защото съм бил мъж. Трудни и тежки времена настават ще искат скоро и чушшките да си *** и да обръщаме резбата.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да са живи и здрави от ЕС! Щом това са им проблемите...
40
0
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Знам, знам. АМа не било в ИТ сектора за 20к, ами най ми било в кол център за 4к ахахахахаха. Какъв загубен бедняк. Кой знае каква загубенчка е и жена ти. Ама надали имаш такава.
39
0
 
9
 
! Отговори
ЗАТОВА ТРАНС преди 1 година
Ще има бум на транс-жендъри много хора ще искат да си сменят пола, за да се ползват от привилегиите на женският пол.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв процент да са черни жени? Как ще се доказва, че са жени?