ЕС иска: Поне 40% жени в борда на компаниите до 2026 г.

Правилото ще важи за всички публични компании с над 259 служители
9 юни 2022 17:30, Анисия Иванова
65
ЕС иска: Поне 40% жени в борда на компаниите до 2026 г.
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз е постигнал споразумение за приемане на закон, който ще задължи компаниите, които се търгуват на борсите, да имат поне 40% жени в борда на директорите до 2026 г, пише Bloomberg.

Европейската комисия е предложила такъв закон още през 2012 г., но засега той все още очаква одобрение от Европейския парламент и от 27-те страни членки, което най-вероятно ще се случи до края на тази година. В момента 30.6% от членовете на бордовете на най-големите публични компании в ЕС са жени, както и 8.5% от председателите на бордовете, според данни на ЕС.

Урсула фон дер Лайен е направила равенството между половете приоритет на своето президентство, при което Комисията беше полово балансирана за пръв път в историята си, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

„Бизнес аргументите за повече жени на лидерски позиции са ясни“, заяви фон дер Лайен. „Има много жени, които са квалифицирани за топ позиции и те трябва да получат възможността да ги достигнат“.

Ако държавите-членки изберат да прилагат законодателството както към изпълнителните, така и към неизпълнителните директори, целта ще бъде 33% представителство на жените. От регистрираните компании ще се изисква да докладват веднъж годишно за представителството на половете в техните бордове и, ако целите не са постигнати, как планират да ги постигнат.

Понастоящем само 9 от 27 държави-членки имат национално законодателство относно равенството между половете в управителните съвети.

„Директивата трябва да бъде по-остра“, каза Евелин Регнер, вицепрезидент на Европейския парламент и спонсор на предложението, на пресконференция в сряда. „Затова ще налагаме и наказания“.

Санкциите, които ще трябва да бъдат въведени и приложени на национално ниво, могат да включват глоби. Компаниите могат също да бъдат изправени пред отмяната на избора на директори на борда от съдебен орган, ако нарушават националните разпоредби.

Малките и средните предприятия с до 249 служители ще бъдат изключени от изискванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евротиквите продължават да прилагат идеите на безмозъчните си задокеански господари. За високи длъжности не се гледа пол, а умения, а това, което искат брюкселските чукундури е сексизъм и обратна дискриминация.
16
1
 
13
 
! Отговори
Jordan Peterson преди 1 година
Айде да го разширим - освен бордове на фирми да обхваща и работни места за шлосери, миньори, механици, комбайнери, заварчици и т.н. достойни професии. Защо само висши чиновници?
15
1
 
10
 
! Отговори
Лицемери преди 1 година
Кога ще има полов паритет в мините, строежите, В и К, ТЕЦ, ЕРП, сметосъбирането?
14
2
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
За масовите семейства си тотално прав. Неслучайно сме слугите на ЕС. Най-неграмотни и най-бедни. Докато шкембакът с ланеца и Е60-ката, струваща колкото половин заплата на специалист, се прави на много богат, успял и вдъхващ респект, ще е така. Няма лошо, прочее. В западните компании заплатите летят, защото бездарниците са навсякъде, а ценните кадри ги няма.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените не отстъпват с нищо на мъжете по некомпетентност и некадърност. Пример Урсула Фон Дер Лайен.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 50% жени в Парламента и Кметствата. Не ни трябват бивши агенти на ДС.
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Гай *** жената е да слугува. Тя кариера няма, само виси пред печката и гледа жената. Затова и Гай *** е масово шофьор или склададжия с таван 3к месечно. Но има и една нормална група семейства у нас. Тия, на които *** завижда- с петцифрените заплати, чисто новите коли и лукозните къщи. Там и жената, и мъжът се равни и работят високооценяван интелектуален труд.
10
1
 
12
 
! Отговори
sda преди 1 година
за останалите 25 пола някакви привилегии ще има ли?
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че не искат 40% ЛГБТ за директори.
8
19
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Миличък, жена съм. Senior Engineering Manager и месечно взимам колкото ти за година, две или три. Няма значение какво си в интелектуалния труд. Но той не е за теб- по мисленето ти си личи. Някакво инженерче от ТУ или УНСС-ар икономистче. А най-вероятно пpocт общак.
7
2
 
12
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
До Бен ГанМного се палиш готин. Да не си от въпросните лгбт протохора и жена ти да е сменила пола,че да дивееш тук ? Лъжа ли е,че голяма част от жените ,които работят за големи фирми си клатят краката и се чудят каква интрига и простотия да измислят? Работата строежите можел всеки хаха да,да ти една тухла не може сложиш ама тръгнал се прави на важен.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно евролентяите са пропуснали третия пол или това ще е следващата стъпка. Ще излезе, че един ден обратните ще командват заради някакви си сбъркани ценности.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А искат ли 40% квота на жените при зидаромазачите? Или 40% квота на мъжете при чедецинските сестри?
4
1
 
21
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
ЕС=СССР не благодаря! Тука бълнуват за фашизъм,а не виждат ,че ес е либерална клоака. Освен жени трябва за афроафриканци,транснехора, протохора и останалите лгбт и посления да затвори вратата.Защо жените не работят тежък труд,а нали уж са равни? Час по-скоро закриване на този жалък проект ЕС.
3
13
 
2
 
! Отговори
Бен Ган преди 1 година
До Анонимен 1Ти гледай да не вземат да се качат и там да те засрамят. Не гледай кифлите по Мол-а. Такива жени има, че ще те направят разноглед с това наднормено тегло и мрънкане.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост от ЕУ-то.....дай да наемаме разни пачи без квалификация, щото някой европедерас е решил така. Ай сиктир.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не иска и 40% жени по строежите, днес гледам няма нито една качена на скелето. Не ги ли дискриминирате по този начин?