Родните дини останаха на полето, гръцките заливат пазара

Разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени
141
Родните дини останаха на полето, гръцките заливат пазара
Снимка: Pixabay

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец, предаде БНР. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“.

Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.

Събеседникът акцентира и върху друг сериозен проблем, за който държавата нехае. Той е един от малцината регистрирани земеделски производители в Любимец, като в същото време има много други в сивата икономика, които "нито плащат данъци, нито осигуровки".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местните хора. Днес ситуацията е коренно различна. Пъпеши почти не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да намали наполовина обработваемите площи догодина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: дини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Янко няма да успее да купи нов джип тази година, това разбирам от статията.
7
2
 
6
 
! Отговори
Гффф преди 1 година
Има в София родно производство, ама е 1.4-1.6 лв. при положение, че е по 1лв.на други места, а в големите вериги по 50-60 ст. С кеф ѝ дадох парите на жената, обаче динята не беше и много хубаво, затова и не повторих.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците са по-бедни от българите и затова продават евтино.
5
3
 
10
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
И преди да ги оберът ги поливат да тежат на кантара.
4
1
 
33
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Да си ги ядат сами. Ако бяха направили сергии по исновните пътни артерии и да пъснат на 50 ст. килото шяха да печелят. Но те са дураци - искат по 80 ст. на кило, дори и да идеш от полето да си купиш две дини. А на прекупвачите ги дават на 25 стотинки.
3
1
 
24
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
И как гръцките дини изместват българските с по-ниски цени, при изкупна цена дори да кажем от 30 стотинки? Колко е изкупната цена на една гръцка диня? Да не говорим за разходите по транспорта на същата до България?
2
0
 
19
 
! Отговори
Vaio преди 1 година
Значи да произведеш едно кило диня е 4-5 пъти по евтино от това да го транспортираш до софия и да го продадеш ??? търгаши
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг диня тройно по-скъпа от гръцката и турската. как става това?