Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск

Добро качество на живот има още в Дания, Швейцария...
9 авг 2022 09:06, Петя Славова
116
Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск
Снимка: Bulgaria ON AIR

Тази седмица Economist Intelligence Unit (EIU) публикува класацията си Global Liveability Index за 10-те най-добри и 10-те най-лоши места за живеене в света през 2022 г. Индексът оценява 172 града в пет категории: култура, здравеопазване, образование, инфраструктура и развлечения.

Градовете в Скандинавия доминират в списъка на най-приятните за живеене градове благодарение на стабилността и добрата инфраструктура в региона, предава БГНЕС. Според индекса жителите на тези градове са подкрепени от добро здравеопазване и многобройни възможности за култура и развлечения.

Година след година градовете в Австрия и Швейцария са склонни да заемат високи позиции в списъците за качество на живот благодарение на добре развитата си социална пазарна икономика.

Номер 1 за най-добро място за живеене в света: Виена, Австрия.

Обща оценка: 95.1/100

Стабилност: 95

Здравеопазване: 83,3

Култура и околна среда: 98,6

Образование: 100

Инфраструктура: 100

Виена, Австрия, е на първо място в класацията за най-добро място за живеене в света. Тя запази тази позиция през 2018 г. и 2019 г., но през 2021 г. се смъкна до 12-о място.

Ето и останалата част от топ 10 на най-добрите места за живеене:

Копенхаген, Дания

Цюрих, Швейцария

Калгари, Канада

Ванкувър, Канада

Женева, Швейцария

Франкфурт, Германия

Торонто, Канада

Амстердам, Нидерландия

Осака, Япония и Мелбърн, Австралия (равен брой точки)

Въпреки, че в тези списъци са представени 18 различни държави, няма да откриете САЩ в топ 10 на нито един от тях. Представител на EIU съобщи по електронната поща на CNBC Make It, че Атланта, Джорджия, е класиран като най-приятния за живеене град в САЩ, заемайки 26-о място в списъка, докато Вашингтон, окръг Колумбия, е близо до него, заемайки 30-о място.

Номер 1 за най-лошо място за живеене в света: Дамаск, Сирия.

Обща оценка: 172

Стабилност: 20

Здравеопазване: 29,2

Култура и околна среда: 40.5

Образование: 33.3

Инфраструктура: 32.1

Ето и останалата част от топ 10 на най-лошите места за живеене

Техеран, Иран

Дуала, Камерун

Хараре, Зимбабве

Дака, Бангладеш

Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея

Карачи, Пакистан

Алжир, Алжир

Триполи, Либия

Лагос, Нигерия

Общото между всички градове в най-лошия списък изглежда са някои сериозни социални проблеми и проблеми с безопасността. В индекса например се посочва, че мястото на Дамаск в списъка вероятно е резултат от социалните вълнения, тероризма и конфликта, които засягат сирийския град.

Лагос - културната столица на Нигерия - попадна в списъка, защото според Държавния департамент на САЩ е известен с престъпността, тероризма, гражданските вълнения, отвличанията и морските престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Странна класациа-3 от наи-големите Канадски града са в челната десятка.Странно, след като всеки, който притежава реномирана работна позиция или добър бизнес бяга като "дявол от тамян" точно от тези 3 града и се премества в Щатите.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С данъците на работещите се финансират тези безкрайно ненужни изследвания. Всъщност, аз тази класация мога да я направя само с обща култура.
97
1
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
БЛАГОДАРЯ МНОГО ПОЛЕЗНА информация
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лошото място за живеене - Москва.
95
1
 
2
 
! Отговори
Star преди 1 година
Хитлер също е казвал че Виена е най-хубавият град.Берлин и Цюрих не са го привличали толкова много.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където управлява бял човек се живее ЧУДЕСНО! Където управляват такива които не приличат съвсем на хора.. положението е много зле. Сетете се ние от кои сме..
93
2
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Кабул към коя класация спада?Сигурно към първата?Там е много спокойно,няма брадати главорези, няма бомбашки, икономиката процъфтява,образованието е на най- високо ниво,медицината също.Жените учат,работят, музика ехти от всеки ъгъл и т.н.
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копенхаген също е прекрасен. Животът е лесен, всичко е достъпно, транспорт, работа, здравеопазване на космическо ниво. Всичко е идеално , единственият недостатък е, че е малко по на север.
91
2
 
6
 
! Отговори
от виена до дамаск преди 1 година
какво ме занимавате с тези граодве интересуваме софия и каспичан къде са в класацията
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е така, блатняя е най-доброто място на света, но нашия копейкаджия не ще и да иде там.
89
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
На Виена ли искате да приличаме или на Дамаск? Ако изберете Русия ще заприличаме на Дамаск, вече почти сме заприличали. Прав е бил Стамболов да мрази руснаците, те са ***.
88
6
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Дамаск беше един от най-хубавите и спокойни градове, а Сирия прекрасна страна преди световния престъпник САЩ да ги унищожи
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Летище софия - терминал 1 - вторник, 9 авг 2022,по обед - намусена служителка с крещящ глас проверява личния багаж за размери, а не за килограми - пред мен глобяват мъж - чантата не била равна отгоре - ама чантата е празна и се събира два пъти в мярката - глоба, плащай - и на мен не ми се размина - с груб глас ми казват,че чантата е крива, а е купена точно по тези размери - даже не ми посочват къде да платя 61 лв !!! - след мен виждам семейство навикано и нагрубено да плаща за милиметри изпъкналачанта в единия ъгъл - едва се стърпях да си изпусн
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех, че диктаторска столица може да се определи като добро място за живеене. То сигурно политиците са гласували, не обикновените хора.
85
5
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Виена може да е едно от най-доброто място за живеен в Света, но такива противни и лицемерни хора като австрийците няма никъде другаде. Най-якото място в Европа където съм бил е Португалия - и хора, и природа, и храна, и гледки безкрайни....
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от Берлин, Париж, Мадрид, София, кажете някоя друга столица, във Виена все още работещ човек може да си закупи и изплати собственост.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А то щото в СССР няма убийства и няма ислямисти. Путин даже пуска ислямисти да убиват православни в Украйна.
82
5
 
10
 
! Отговори
не-е преди 1 година
Миналата година аллахакбаровците стреляха на поразия из Виена, афганистанци изнасилват и убиват 13-год, виенчанка. Май това е по-важно от всички музеи взети заедно. Мулти-култи ***, всички са там за пари.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък като чета коментарите в българските сайтове си мислех, че Магадан е над доброто място за живеене...
80
2
 
0
 
! Отговори
mavitatar преди 1 година
До Анонимен te vliza v kategoria zatvori