Демерджиев: Ще поискаме помощ от ЕС за бедстващите в Карлово

Все още не е ясен размерът на щетите
7 сеп 2022 16:20, Нели Христова
35
Демерджиев: Ще поискаме помощ от ЕС за бедстващите в Карлово
Снимка: БГНЕС

България ще поиска средства от Европа по механизма за гражданска защита при бедствия и аварии, за да се възстановят щетите след потопа в селата и общините в Средна гора. Тази помощ обаче още не е поискана, но не е ясно и кога правителството ще я заяви.

Това се разбра от изказване на служебния вътрешен министър и вицепремиер Иван Демерджиев след днешното заседание на кабинета. На него бяха поканени областният управител на Пловдив, кметовете на общините Карлово, Калояново и Марица, който бяха най-тежко засегнати от потопа.

В момента действаме в условията на неотложност. След това основният ни ангажимент ще е да привлечем и този допълнителен ресурс, каза Демерджиев за възможността да търсим помощ и от Европа.

Все още не е ясен и размерът на щетите, нито колко пари ще отпусне държавата. Със сигурност ресурс има, като само в комисията по бедствия и аварии са налични 35 млн. лв., обясни Демерджиев.

Помощите ще се отпускат поетапно, след като се изчислят щетите. Още днес ще бъдат закарани минерална вода и консервирани храни от държавния резерв. Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи пък ще осигурят контейнери за хората, чиито жилища са най-пострадали. Освен това държавата ще отпусне и строителни материали за поправка на къщите. Хотели пък са изразили готовност да помогнат с покъщнина, мебели и матраци. Пострадали са и 3 детски градини, но децата ще бъдат преместени в други за началото на годината, увери кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Те са с цивилизовани условия за живот и са годни и за зимния сезон", увери областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Той посочи, че се работи по възстановяването на водоподаването и електроснабдяването.

Най-пострадала обаче е общинската пътна инфраструктура. Кабаиванов ще изготви списък с пътища и мостове, които най-спешно трябва да се възстановят, като държавата ще помогне финансово и с експерти.

Утре министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на земеделието Явор Гечев и прокуратурата ще направят проверка за това имало ли е незаконна сеч в района.

Министерството на земеделието вече разполага с данни за 10 г. назад къде е имало сеч и те не показват големи нарушения, припомни Гечев.

Общините ще бъдат освободени и от отчисления от тонове отпадък. В момента те плащат по 95 лв. на тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
7
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ИМА ДА ЧАКАТЕ НА ПРАЗНО ПОМОЩ ОТ ЕВРОПА! НЕ ВЕДНЪЖ СА ОТКАЗВАЛИ И ЗА ПОЖАРА СЪЩО ОТКАЗАХА КАГЕГОРИЧНО ПОМНИТЕ ЛИ!?А КОЙ ПОМОГНА ПОМНИТЕ ЛИ ? РУСИЯ! РУСИЯ ВИНАГИ НИ Е ПОМАГАЛА !ВАШАТА ЕВРОПЕЙСКА ПОМОЩ САМО ЩЕ Я СЪНУВАТЕ !
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава че ПАК НЯМА ПАРИ В БЮДЖЕТА.
4
0
 
5
 
! Отговори
Спрете преди 1 година
Да давате думата на този уникален и завършен и......от. Когато си отвори устата бълва само небивалици. Нито е запознат с процедурите в собственото си министерство, какво остава за ЕС. То война на мигранти ли не обяви, а те всеки ден си преминават. То, полицаи и граждани на смърт ли не праща като позволява вевки ден гонки в големи градове, а сега и това. Преди години за подобни наводнения - Кристалина, тогавашен еврокомисар по бедствията не успя, та тоя ли. При локални бедствия ЕС пари не дава.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще ви покажат от трите най-дългия.
2
0
 
18
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Това сме зле, че не можем да оправим 5 села... Ужас!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали сме партньори що не предложат помощ, та трябва да ходим да се молим? Помня зимата един луд беше обърнал някакви маси в някакъв джендърски клуб и после ходиха всичките европейски посланици да се снимат с изправената маса. Да кажем на ЕС, че това са джендърски села, ще дойдат всички посланици и ще ги оправят на бързо.