МААЕ: Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече

Не можем да си позволим да чакаме, обяви Рафаел Гроси
21 сеп 2022 22:55, Красимир Ангелов
30
МААЕ: Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече
Снимка: БГНЕС

Ситуацията около Запорожката АЕЦ се влошава още повече, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Франс прес.

Още по темата
Той каза това, след като Украйна обвини Русия, че отново е подложила атомната електроцентрала на обстрел.
"Ситуацията продължава да се влошава и не можем да си позволим лукса да чакаме да се случи нещо катастрофално", заяви Гроси след посветена на ситуацията среща, която се състоя във френската мисия в ООН и беше открита от президента Еманюел Макрон.

Шефът на МААЕ каза, че е обсъдил въпроса и с руския външен министър Сергей Лавров, с когото се е срещнал днес сутринта в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Докато обстрелът продължава, рисковете са огромни“, подчерта той.

Украинските власти обвиниха Русия, че отново е обстреляла площадката на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Те обаче увериха, че нивото на радиация в обекта не надвишава нормите.

"Дори и в най-лошите условия дипломацията никога не трябва да спира", подчерта Гроси, като отбеляза, че целта трябва да бъде постигната "с прагматични и реалистични предложения.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Продължава да се лансира малоумната укронацистка теза, че руснаците се самообстрелват! Нито те, нито ние сме толкова *** като укрите и запад ите им господари...
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга к'во е kазала евроpa пустата Европа ще има химическа атака(не е знаела какво е радиация)
24
8
 
3
 
! Отговори
Велчо преди 1 година
Ако Путин не бе нападнал Украйна и Ел енергията Газта ,горивата а от там цените щяха да са много по ниски .Да само на350клм от нас се води жестока война ,АЕЦ се използва от Русия като скривалище не е достойно Все едно да се криеш под роклята на Жена си.Доброто е че Русия вече губи сериозно Войната и колкото повече продължава толкоз по изтощена ще е защото има много слаба икономика а компютърните и системи за насочване са допотопни и лесна плячка.Щом Украйна с 18 Хамерс системи обърна воината.
23
2
 
10
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Нещо пропагандата на укрите куца и с двата крака. Руснаците държат централата и като няма какво да правят си стрелят по нея. Дори *** не би им повярвал.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 пуйкатаПо АЕЦ стрелят укрофашистите понеже е под контрол от руснаците но Путин е виновен защото е миролюбив. На негово място ако беше Кадиров отдавна от укрофашистите и украина нищо да не е осдтанало
21
0
 
10
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
До АнонименПроблема не е ако се улучи реактор. Те са строени в съветско време и са оразмерени да издържат и ядрен удар. Проблема е в хранилището за отпадно гориво на територията на АЕЦа. Над 200 контейнера които сравнително лесно могат да бъдат повредени от обстрел. На сателитните снимки се виждат ясно тези контейнери.
20
11
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Толкова време,над седем месеца не изтрезняха ли руснаците,че стрелят по окупирана от тях централа,че стрелят по своите войски там?
19
1
 
9
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Кой го казва????Бротанските измислени тайни служби ли???Ми приберете си американските и британските наемници,които сте пратили там да унищожават сгради и хора и ще се оправи АЕЦ-а
18
1
 
5
 
! Отговори
Дааааа бе преди 1 година
До Анонимен 19 Това е все едно да кажеш че ако двигателя на колата не работи ако улучиш двигателя и се получи изкра той няма да гръмне! Това че реакторите са спрени не значи нищо, те все още са пълни с ядрено гориво, просто графитените пръти са спуснати и е пълен с вода, но ако бъде пробит и водата изтече пак ще започне неконтролируема ядрена реакция!
17
3
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Никога досега в историята на цивилизацията, откакто въобще съществува човечеството, не са се водили военни действия около АЕЦ. Това разбира се е много опасно, особено ако някой реактор бъде пробит и започне радиоактивен теч. Плутоний 239 се полуразпада за 24 000 години. Стронций 90 е най-опасен. Полуразпада се за 28 години, но според учените 1 чаена лъжичка от него може да умъртви всички хора на Земята. От Чернобил например е изтекло количество - около 6-7 чаени лъжички.
16
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Абе Гроси, *** ли имаш в устата си та не можеш да кажеш кой я обстрелва.......
15
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да се пуашите! Реакторите за спрени от няколко седмици. Даже и ако укрите успеят да улучат нещо важно и да го пробият, ядрена експлозия няма да има. Ще пострадат само местните. А те са славяни-русофили-сепари и според Зеленски трябва да пукнат всички. САЩ също нямат против.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гелаевски Спецназ: Ти да не искаш бели хора да умират заради някакви си там славяни. Максимум доставка на оръжие. Колкото повече славяни се избият взаимно, толкова повече западните цивилизовани народи ще добруват.
13
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато да влиза и да направи периметър и да приключи с руските терористи
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ветровете духат към БГ дано Господ да ни пази молете се
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са решили да ни погубят с тая централа ако не се вземат сериозни мерки от Запада всички отиваме на кино
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Него съобщавайки а направете нещо по въпроса защото това касае цяла Европа От Чернобил още умират хората от рак сега и тая централа като гръмне направо си отиваме в страшни мъки
9
18
 
9
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 1 година
Време е за обединен десант на UA и НАТО войски с цел запазване живота и здравето на няколко десетки милиона души. Целта е достатъчно важна и значима.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако накрая укрите успеят да предизвикат радиационно замърсяване (на собствената си страна, между другото!) то на руснаците ще им е безразлично мегатон повече - мегатон по-малко, региона и без това вече е замърсен.
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия украинци направлявани от американците си играят с централата. Накрая ще направят някоя беля . Ама ако си мислят че руснаците ще им цепят басма. Много ми се иска да видя дето европейците крякат толкова много ако ги застигне войната какво ще правят.