Деница Златева: Ще има достатъчно газ за ноември

Целта е да бъде на конкурентна цена
25
Деница Златева: Ще има достатъчно газ за ноември
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" няма притеснение, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ за ноември. Целта е да бъде на конкурентна цена. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на днешното заседание на  Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за октомври, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тя добави, че индикациите са, че ще се покрият изискванията с обвързващи оферти от заинтересовани компании. Такъв ще бъде подходът и за доставка на газ за декември, както и за доставките през 2023 г.

Още по темата

Настоящото повишение на цените на газовите пазари вероятно ще даде отражение върху цената на "Булгаргаз" за ноември, счита Златева. Тя добави, че днес дружеството е обявило четири търга за доставка на втечнен природен газ, предстои обявяването на търга и за тръбен газ. Днес започва работа комисията за предварителна оценка на намеренията на компаниите, които искат да подадат обвързващи оферти. Т.е. днес ще се направи първата оценка кои компании отговарят на изискванията и условията за доставка на газ през ноември. Очаква се изборът на доставчик или доставчици да стане до 4 октомври.

Днес ще бъдат информирани всички компании, които вчера до 22:00 часа са подали документи по първия етап. Те имат срок до началото на другата седмица да подадат обвързващите си оферти. "Има голям интерес към търга и за ноември, и за декември, както и за годишния и десетгодишния търг", отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз". По думите й фактът, че има компании от целия свят - Америка, Европа, Китай, показва, че това е правилният подход. Тя се надява, че чрез тези открити, конкурентни и прозрачни процедури ще се постигне и добра цена за ноември.

На 20 октомври предстои голямо онлайн събитие, което е предназначено за заинтересованите компании за 10-годишния търг, допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

"Смятам, че това е правилният подход и за постигане на добри ценови равнища и прехвърляне на тези ползи върху потребителите - било то битови, газоразпределителни дружества или големи индустриални предприятия", изтъкна Златева, цитирана от БТА.

Тя добави, че "Булгаргаз" е направило доста стъпки за по-голяма гъвкавост по отношение на намаленото потребление от страна на индустриалните предприятия, както и по отношение на договорите за другата година. Според нея това е един от подходите за намиране на общи решения, когато клиентите на дружеството са в по-трудна ситуация, тъй като в момента има исторически минимум като потребление на природен газ, което е най-вече заради цените.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
цената Златева цената е златна наличност от прекупвачи и спекуланти колко щеш пфу ***
23
0
 
2
 
! Отговори
харашой преди 2 месеца
Тази стои с постоянно затворена уста, защото ако я отвори ще почне да вали дъжд в устата й.
22
0
 
1
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 2 месеца
ПАК НИ ЛЪЖАТ НА 03.10. СПИРАТ ДОСТАВКИТЕ ПО СТАРИЯ ГАЗОПРОВОД ЖИВКОВ/КАРАМАНЛИС ОТ ГЪРЦИЯ ПОРАДИ ИЗЧЕРПВАНЕ НА ЗАЯВЕНИТЕ КОЛИЧЕСТВА - ГРЪЦКИЯ ГАЗОВ ОПЕРАТОР ГО КАЗА.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да бъде ! За нашите Кремълски блюдолизци Радев, Янев, Копейкин и Нинова по-евтин и по-ароматичен газ от руския няма.
20
0
 
1
 
! Отговори
Каква е цената, преди 2 месеца
продажнице?!? ЗАЩО Я КРИЕТЕ!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Деница. Чака онези мушики от ДБ да намерят някъде газ на ниска цена. Ама те само квакат като жаби преди дъжд, а кпд-то им е 0%. Особено Бойкикев - само чака някъде да го вземат с четата му и започва да прави мушики като дървояд.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каквото и да правят и говорят,никога няма да ни върнат спокойствието и цените от преди април 2021 г! За ОГРОМНО съжаление!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Госпожо Златева, дано поне вие успеете, че онези голишарчета от ПП само надуваха пискуните, а нищо полезно не вършеха. Пълни аматьори
16
0
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 месеца
През ЗИМА година 2022 2023 ще се къпя на РЕКА ДУНАВ А
15
6
 
3
 
! Отговори
Коко преди 2 месеца
Хамстер, а ще има ли и за периода декември - февруари. Защо отказахте договорени танкери на изгодна цена. Сега тази цена ще си я търсите от господаря Путин. Заради вас ще има мраз и студ. Толкова некомпетентни, че не е истина просто. Карате самолета като *** пилот. Ще се разбием калинки с калинки.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
златна кокош.ка за олигарсите
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще видимПредлам да има преброяване на пролет
12
3
 
3
 
! Отговори
Разбрахте ли сега преди 2 месеца
Защо отказаха танкерите.Деница ви го каза,защото сега ще е на по-висока цена.
11
3
 
3
 
! Отговори
Денице, преди 2 месеца
Още ли чакаш газ от Газпром?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бялата Златка разправя,че от първи Октомври България остава без газ.Нито капка,казва.Няма се къпете.!Ще мръзнете,,вика Пудела.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А стига бе? Оня дребния, и физически и морално, Делиян Добрев твърдеше разпалено , че още септември няма да имаме газ и се кълнеше в това по всички телевизий, а през октомври даже нямаше да има газ и за газовете запалки според тоя висш експерт с хасковско гимназиално образование.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Газовото хранилище на Деница е толкова голямо, че ще има газ за цялата зима.
7
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Руска газ ще има ли? Хората си чакат комисионните.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Булдог.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мчи къ няма да има, нали Урсулата ще дойде да пълни конектора.