Как да намалим риска от настинка и грип?

Преумората може да е предпоставка за развитие на инфекции
25 окт 2022 23:20, Михаела Лазарова
15
Как да намалим риска от настинка и грип?
Снимка: Istock

Хрема, зачервени очи, главоболие, отпадналост – кой не би искал да си спести тези досадни симптоми? Настинка, грип – на пръв поглед безобидни състояния, които обаче могат да ни попречат да се наслаждаваме пълноценно на деня си. За съжаление, те влошават и качеството ни на живот – заради тях пропускаме важни събития, налага ни се да отсъстваме от работа, а нека не забравяме и сумите, които трябва да плащаме при всяко наше посещение на близката аптека. Има ли начин да подсилим имунната си система, за да се предпазим от нежеланите инфекции? В редовете по-долу ще се опитаме да ви дадем някои ценни съвети как да направите това. Ето ги и тях:

Помислете за овлажняване на въздуха

През по-студените месеци прекарваме по-голямата част от деня си на закрито. В тези периоди от годината, за съжаление, въздухът в затворените пространства е много сух. Как ни вреди това? Ниските нива на влага причиняват изсушаване на носната лигавица – като в резултат това затруднява освобождаването по естествен път от дребните вирусни частици, които причиняват настинки и грип. За да овлажните въздуха у дома, можете да си закупите специален уред или пък просто след баня, да оставите вратата на помещението отворена. Друг метод е да си варите чай, оставяйки парата му да свърши своята работа – така ще се радвате на влажен въздух и прекрасен билков аромат.

Набавяйте си витамин D

Проучвания показват, че недостигът на този важен витамин може да е предпоставка за развитието на респираторни заболявания – било то обикновена настинка, грип или пък хрема. За да си набавите витамин D наблегнете на консумацията на сьомга, херинга, рибено масло, стриди, скариди, както и на гъби и яйчени жълтъци. Консултирайте се със специалист и ако е необходимо – вземете си хранителна добавка с витамин D.

Дезинфекцирайте телефона си

Замислете се за всички места, на които оставяте мобилния си телефон през деня – в кухнята, тоалетната, в офиса, дори на касата на магазина. Проучване от 2012-та година доказа, че този тип устройства могат понякога да пренасят до 10 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната чиния! Помислете върху това следващия път, когато използвате телефона си. Решението е лесно – няколко пъти на ден почиствайте с мокри кърпи за дезинфекция, като преди това отстраните излишната течност. Не използвайте домашни препарати, особено такива, които съдържат белина, тъй като те могат да повредят устройството ви.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Като спрът преди 1 година
Да ни пръскат с химии от въздуха!На кондензираните мозъци ще им кажа,че да си вярват на *** медии и политици.Това е фармацевтичната мафия,която печели милиарди от това!Няма как тези линии да са нещо естествено при условие,че има и самолети след,които не остава нищо и такива ,които часове след тях линиите стават облаци или изчезват но след 1-2ч.И е факт,че има повече болни след интензивното пръскане седмици преди това.
12
0
 
1
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Абе тез няма ли да се научат да варят хубава ракия. Де се вижда болен след каничката с греяната.
11
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
3, всички деца боледуват често по простата причина, че все още нямат имунитет срещу десетките вируси. Навремето лично аз съм боледувал поне по 10пъти годишно, водиха ме на санатариуми и тем подобни, включително при Баба Ванга, но докторката тогава каза на майка ми-чакай да стане на 16 и ще се оправи. Така и стана, макар и постепенно. От как дойде короната, почнах още по-рядко да боледувам, незнайно защо. А маска не нося на работа, ваксина нямам...
10
1
 
4
 
! Отговори
Св преди 1 година
По - добре овлажнявайте и промивайте носа си, така може и да отмиете някой вирус. Овлажнената стая с повече хора, по - скоро разнася или задържа вируса (както в мъглата се разнася по капчиците). По -скоро свеж и проветрен въздух в стаята.
9
1
 
3
 
! Отговори
Невижданата ярост преди 1 година
Ама то и грип ли имало? Близо три години беше изчезнал. В медийното пространство само, разбира се. Слушахме само за "невижданата ярост в човешката история".
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неуките сеУени "конспиратори" са се разписали от рано тук...
7
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините са най-добрата профилактика.
6
2
 
3
 
! Отговори
Имам ваксина против преди 1 година
пиене. Пииш кило, канче и бурканче и ставаш кат змей горянин. Поне за седмица болестите щъ заобикалят.
5
1
 
4
 
! Отговори
С ракия преди 1 година
и млада булка. Един човек пиели му се болест не го лови. Пък и ако мисли за булки....
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намерете някой да ви топли. Мишето може да напише статия за това.
3
9
 
8
 
! Отговори
Като спрат преди 1 година
Да ни обгазяват самоуетите ще намалим риска! Сина ми на 4г., вече 4-ти път болен за няма и 2 месеца! От септември конденза го засилиха урррудите! Не вярвате? Ще повярвате......
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спрем да ходим в офиса, в автобуса в София и т.н.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат спрьем да одим на доктори.