Китай ли ще е основният архитект на новия световен ред?

Проф. Захариев: Китайската икономика е определяна като моторът на световната
23 ное 2022 22:37, Анисия Иванова
54
Китай ли ще е основният архитект на новия световен ред?
Снимка: БГНЕС

Си Дзинпин замина за Камбоджа и след това, което е още по-важно - за Бали, с желанието да покаже, че Китай е този, който се явява основният архитект на новия световен ред. Той, според мен, съумя да го покаже. Това каза проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Много колеги се опитват да кажат, че пъзелът на световната политика вече е окончателно нареден. Не, той е в процес на нареждане. И, както знаем от историята на човешката цивилизация, всички тези ентропии, свързани с пренареждане на пъзела на интересите, винаги са били свързани с много остри конфликти, с не само политическо, но и с военно противопоставяне. И винаги са били обагряни и с много кръв. Мисля, че сегашният период не прави изключение, не само заради Украйна и други, продължаващи конфликти, на които сме свидетели в Близкия Изток, но и по отношение на нарастване на напрежението в други центрове с реалната заплаха там също да се стигне до реална конфронтация. Достатъчно е да погледнем към Западните Балкани", каза гостът.

Последните срещи на Си Дзинпин бяха използвани, за да се отправят определени послания с ключово значение. Едно от тях касае региона на Югоизточна Азия, който винаги е бил изключително важен за Китай, обясни професорът.

На въпроса каква ще бъде външната политика на Китай гостът заяви, че тя е да се укрепва световният ред и сигурност. Причината е, че при такова развитие на света големият печеливш през XXI век ще бъде именно Китай, ако обаче не се позволи крайният национализъм и етнокултурното противопоставяне да вземат връх във формирането на новата архитектура. Причината е, че китайската икономика бива определяна като моторът на световната икономика, а и определено можем да кажем, че и в научно-техническата сфера Китай догонва САЩ и не е далеч моментът, в който той ще задмине Съединените щати. Не е случайно, че един от възловите документи, подписани от Байдън, е за стимулиране на научно-техническото развитие на САЩ, особено в сферата на електрониката, на микропроцесорите. Говорим за мащабна програма от 1,3 млрд. долара, които ще се излеят и то за много кратък период от време, за да задвижат колелото на научно-техническите решения в тези области. Това е отговор на напредъка на Китай и опита му да заеме първото място и в този план.

По думите му стратегическите интереси на Китай диктуват съюза с Русия.

Този съюз е определян от една страна от идеологически виждания, произтичащи не толкова от миналото, колкото от "много допирни точки в идейно-политическите оценки за света и световното развитие между Путин и Си Дзинпин", изтъкна професорът. Другото е, че те имат и общия градивен капитал, натрупан и в исторически план.

Не на последно място е фактът, че става дума за две страни с огромна обща граница, като от едната страна се намира основната част от стратегическите резерви, не само на Русия, но и целия свят. Фактор е незадоволеността на китайската икономика от доставките на подобни суровини и невъзможността да се направи цивилизационният, исторически скок, който стои в основата на китайската мечта, без да се гарантират подобни доставки.

Що се отнася до мира и войната, то Китай твърдо стои на позицията, че трябва да се намери политическо решение на конфликта в Украйна и второ, че това може да стане единствено по пътя на мирните преговори между двете страни, каза Захариев. "Третото е, че проблемът, който доведе до войната в Украйна и който продължава да поддържа пламъците на тази война, излиза далеч извън границите на самата Украйна, а касае взаимоотношенията между една от суперсилите - Руската федерация, и от друга страна т.нар. "консолидиран Запад" в лицето на НАТО и ЕС, който се приши малко или повече към американската стратегия на НАТО".

Липсата на консолидирана външна политика на ЕС и политика на сигурност, пречи да се стигне до ясно очертана стратегия по отношение на бъдещето и на геополитическото място на евросъюза в това бъдеще, заяви професорът. От тази гледна точка идва критиката, че "в момента евросъюзът до голяма степен е един придатък на геополитическата стратегия на САЩ, а интересите в тази стратегия в никакъв случай не съвпадат в тези две общности. Това, в по-далечен план, не вещае добри времена за Стария континент".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една държава, която за мен е модел за бъдеще и това е Бутан: будистка теокрация като не очаквам Бутан да е двигател на нова система, но е възможно подобен примитивизъм и изолиране да е бъдещето на света.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Off the grid може да се оформи като движение, но по-много мъчителен начин и с неясен хоризонт. Системата умира и колкото повече нации са оплетени в нея, толкова по-трагичен ще е краят и. Библията е разказала какво се случва като се срине Вавилонската кула. Матрицата е велик филм, до голяма степен разказва бъдещето, но лично аз не вярвам в програмата с лелята и курабийките.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай не може да бъде двигател на бъдещия свят, защото доктрината за средния път не може да бъде революционна. Китай е функция на Запада. Необходим е нов варварин в смисъла на нова движеща сила, която има потенциал да изгради нова система. Такава сила на хоризонта не се вижда.
22
7
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Двама се карат ( Русия и САЩ ) трети печели, обаче Китай и Русия са съюзници. Дай Боже Китай да е новия архитект и да станем сателит на Китай и да си отдъхнем от сорросоидите, ЛГБТИзвратеняците ... Ще има Крумови закони, а не сорросоидни либерастки, смъртно наказание за корупция, за наркотрафик .. Дежурния сорросоид и сто минуса да ми нацвъка истината няма да промени да се задави дано със сребърниците Юдата!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До няколко години Китай ще е световен господар.Икономиката им е мощна,армията огромна.Всички ще слушат Китай както сега слушат САЩ.
20
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
бедното духом "професорче",къде Свободният дух на Човеците?стремежа ни към Свобода и Справедливост?това,че си кому.истическо *** получило всичко на тепсия не те прави богойзбран...идва анархията и си никой,парите ти връзките ти,титлите ти,дома ти...нямат значение и стойност...и го желаете и работите за това...ами ок!!!кЙтай е на хранилка...изтеглете инвестицийте и ги оставете гладни...и "професорчето" ще ги спре...гладен не се спира!!!
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Жълти крадливи маймуни няма как да водят света. Не и запада. Ние тук не ги искаме.Все едно да преписваш от съученика си и да твърдиш,че знаеш повече от него:)) Данси седят в Азия, където им е мястото.
18
7
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Ха ха Като е измислено в Америка иЕвропа, къде са им мощностите за неговото производство ? В Китай ! Ха-ха-ха-ха ! Там еиевтиният труд ! Ха-ха-ха-ха ! А евтините суровини за производството на това което е измислено в Америка и Европа къде са ! В Русия! Ха-ха-ха-ха !
17
10
 
10
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
АМЕРИКА винаги ще е НОМЕР ЕДНО.
16
5
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Болните русофилчета веднъж не си спряха американския нет и не оставиха телефоните си... Пък все Америка виновна
15
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Хората не си дават сметка, че всички големи активи на Света са на Запад - Америка, Германия, Англия - човешкия и научен потенциал е там, не е в Китай. Това, че дадоха на китайците някакви неща е съвсем отделна работа. Всичко е измислено в Америка и Европа, не в Русия и Китай. Нека не го забравяме. ЛГБТ има на Запад точно колкото и навсякъде другаде.
14
3
 
2
 
! Отговори
Човек с корава душа преди 1 година
Аз нямам нищо против Китай и другите страни!А много ми е чудно защо съм доста проклет човек?!Китай трябва да си знае мястото !А хора, които са против мен , значи не знаят някои неща и вероятно са алчни дяволи!
13
9
 
3
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Лоши дни идват за LGBTQrtyuia...хората.От немай къде, всички ще се върнат, към старите(единствени) 2 пола
12
10
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Двама се карат ( Русия и САЩ ) трети печели, обаче Китай и Русия са съюзници. Дай Боже Китай да е новия архитект и да станем сателит на Китай и да си отдъхнем от сорросоидите, ЛГБТИзвратеняците ....
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и да не забравят да нашамаросат борисов и после да го пратят у затвора къдет му е мястото
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И k'вa cтaнa тя cera, a copocoиgитe? Eвpaзия или Eвpaбия? Tyй e въnpocът...
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - добре!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kpaй нямaт gapoвeтe нa нeoлибepaлнaтa geмokpaция, rлoбaлиcтkият нoв cвeтoвeн peg и xюбpю-aтлaнтичeckoтo cтpaтerичecko napтньopcтвo... Oohh Yeaahh! Yes! Yes! Yes!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този професор е на заплата у китайската диктатура. Китай искал да укрепва световната сигурност. Че той Китай е най-голямата заплаха за световната сигурност. При огромна територия и население, Китай искат с военна сила да анексират едно малко островче и са готови за това да почнат Трета Световна Война. Типични фашисти империалисти като русия.
6
7
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
След среща между Путин и Си на сбирка на ШОС, китаеца ясно каза - Китай ще бъде ЕДИНА ОТ СТРАНИТЕ които ще формират новият световен порядък.