ООН: Видеото с екзекуцията на руски войници изглежда автентично

Украйна обяви, че разследва обстоятелствата по случая Макеевка
25 ное 2022 16:10, Йоана Цонева
89
ООН: Видеото с екзекуцията на руски войници изглежда автентично
Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк обяви, че според експерти на ООН видеозаписът с предполагаемата екзекуция на пленените руски войници в Макеевка най-вероятно е автентичен, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Според Тюрк мисията на наблюдателите на ООН в Украйна е проучила няколко видеоклипа с предполагаеми военни престъпления, включително този, и е стигнала до заключението, че кадрите най-вероятно са истински.

Фолкер Тюрк не заявява директно, че е имало екзекуция (каквато не се вижда на видеото), или че това е било, в строго правен смисъл, точно екзекуция на военнопленници.

Още по темата
"Реалните обстоятелства и пълната последователност от събития трябва да бъдат разследвани възможно най-пълно и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза Тюрк.

"Лицата hors de combat ("извън бойни действия", предаващи се, ранени или прекратили враждебни действия по някаква друга причина - BBC), включително предаващи се войници, са защитени от международното хуманитарно право и тяхната извънсъдебна екзекуция представлява военно престъпление", припомни Тюрк.

Украйна обяви, че разследва обстоятелствата по случая Макеевка. Някои експерти казват, че тъй като един от руснаците във видеото е открил огън, украинците може да са били принудени и имат право да убият него и неговите другари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че явно клипът с последната част в него не е гледан в оон....
18
8
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
До февруари месец и екзекутираните и палачите са били с украински паспорти и украински граждани. Вместо да се разделят цивилизовано както чехите се разделиха със словаците, Зелински реши да потопи цялата страна в кръв само и само Донбас да остане украинска територия. Реки от кръв и хиляди майки останали без синове, довчера всичките украински граждани. Гражданската война е нещо страшно.Има случай двама братя, единия се бие за Зелински другия за Донбас.Довчера сънародници-днес се избиват един друг
17
17
 
9
 
! Отговори
Само за сведение преди 1 година
В последната част на видеото ясно се вижда и чува как последният "предаващ" се руснак започва да стреля по украинците!
16
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че е автентично, но важното е, че премълчавате, че на видеото се вижда един от рашистанците с оръжие, който излиза и започва да стреля - т.е. са инсценирали, че се предават. Така че - да, автентично е и показва, че украинците са реагирали по единственият възможен начин.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Е и ко Това се водят непредвидими последици, друго е да измъчват и изтезават войници, тогава става много лично :)
14
6
 
15
 
! Отговори
До Е & co преди 1 година
Виждате ли как се отнасят със собствените си хора тези фашисти, та чакате те да имат по-човешко отношение към противника !Защо биете и тормозите човека:По улиците се разхождат куп наркомани, но тях не ги взимате, защото на тях не може давръчите призовки за армията ?В Одеса се наблюдава масово недоволство срещу нацисткия режим в Киев.Както се чуват възгласи във видеото, гражданите протестират срещу полицейския произвол при набирането на наборници за армията !https://disk.yandex.ru/i/51-P_u1qH3iTyA
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е казало - ДА на укрофашистите да екзекутират руските войници.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тъй като днес е денят за борба с насилието (разбирай насилие само срещу жени) хайде сега жертвите на насилие (жените) да обяснят защо те не са на бойното поле, а са в 4 звездни хотели, които ние мъжете им плащаме!
11
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще бъде ли призната от ЕС за държава спонсорираща тероризма? Или самият ЕС ще спонсорира тероризма? С какво са виновни екзекутираните момчета, че са изпълнявали заповеди?
10
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките дано да са рамбовци, щото с това нещо се прекрачват всякакви норми и почва безмилостно изтребление :)))
9
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се стига до такива зверства към пленниците, значи работата става лична и ще бъде до кръв :)
8
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то това не е единственото видео с доказателства за военните престъпления на украинците. Имаше видео с грузински наемници, които разстрелваха и рязаха гърла и много други. Украинския режим изцяло толерира извършването на военно престъпления, но за това разбира се не се говори.
7
4
 
8
 
! Отговори
Лингвист преди 1 година
Комунизма ги е превърнал в атеисти съдисти-слуги на дявола.Нямат и култура на нивото на развиттите страни.Културата там замества религията,но славяните от 50 години не развиват никаква свободна култура . Човек без вяра и култура си е най-обикновенно зомби с животински инстинкти...
6
16
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Руски дрон мина пулувинта ОТАН и чак кат взриви отански Загреб тогаз *** видяа Петриътити.Туркоробцити разбраа ли безаналоговия член 5ти на ОТАН де са скри след кат Путин запука натуту ф Полца?
5
12
 
33
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Русия има пълното право да ги изпари Киев с атом,да изпържи с вакумни бомби жилищните квартали и да натръшка със зарин укрите като колорадски бръмбари.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3: ти явно си бил там. Сега ще излезнат и другите видеа където си е чисто военно престъпление, но запада ще го забрави много бързи. Когато едните няма проблем, когато другите ревът до небесата. факт!
3
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай какво ще ги направят рашките сега урките.....явно дрогата им е дошла в повече на урките :)))
2
0
 
12
 
! Отговори
История даге преди 1 година
Всеки технологичен скок е съпроводен с война поради заместване на хората от машинитеПърват световна-парната машина,влакове комбайни.Втората световна-ДВГ,електричество,машини.Третата-дигитални технологии, изкуствен интелект работи.Стотици милиони-милярди са ненужни вече за 1 ия процент хора дето държат 99% от парите....
1
47
 
15
 
! Отговори
Никой не отрича преди 1 година
Че е автентично. Единственото, което се отрича е манипулацията на руската страна, че става дума за екзекуция, защото това просто не е вярно! Руските войници са се опитали да нападнат украинските бойци, след като са симулирали предаване, което само по себе си е военно престъпление. Просто, номерът им не е минал!