Великобритания може да намали броят на чуждестранните студенти

Причината - рекордните нива на миграция
12
Великобритания може да намали броят на чуждестранните студенти
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак обмисля ограничения за чуждестранни студенти, които пристигат в страната със свои близки и учат за "нискокачествени" образователни степени, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Нетната имиграция във Великобритания достигна рекордните половин милион души и от "Даунинг стрийт" имат планове за намаляване на общия им брой, включително ограничения за близки, с които международните студенти пристигат, както и по-труден прием в по-престижните университети.

Данните показват, че 504 000 души повече са се преместили във Великобритания, отколкото са я напуснали в периода юни 2021 г. - юни 2022 година. В сравнение с това нетната имиграция за предходните 12 месеца е била 173 000.

Информацията беше публикувана от Националната статистическа служба, според която ръстът е предизвикан от специфични фактори, сред които схемите за издаване на визи на граждани на Украйна и Хонконг, както и студентите, пристигащи от страни извън ЕС.

Лицата със студентски визи са най-голям дял от дългосрочно пребиваващите във Великобритания имигранти от страни извън ЕС - 277 000 или 39 процента, сочат данните от статистиката.

Говорителят на британския премиер потвърди желанието му да намали нивото на имиграция и обвини "безпрецедентните и невиждани обстоятелства" за рекордното увеличение. "Обмисляме всички възможни варианти имигрантската система да сработи и това включва проблема с близките на студентите и нискокачествените образователни степени", каза още той.

Подобни действия могат да предизвикат съпротива в правителството. Министърът на финансите Джереми Хънт увери миналата седмица, че имиграцията е необходима, за да се увеличи икономическият растеж. "Има нужда от дългосрочен план, ако искаме да намалим имиграцията, без от това да пострада икономиката", смята Хънт.

"Съзнаваме, че имиграцията ще ни е необходима за годините напред - тя ще е много важна за нашата икономика", добави той.

В министерството на образованието също би се създало безпокойство за финансирането на университетите, ако броят на чуждестранните студенти, които плащат високи такси, бъде намален.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Раджи, а твойте у Килмарнък са се пръкнали, щото, а?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, кога и този стана гражданин, кога си изхвърли цървулите?
7
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
на никой нормален човек не му пука за островитяните!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не иска родата да идва
5
2
 
2
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Талибан, талибанина око вади.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сега позитивна или негативна новина е
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето студенти след това работят по-ниско квалифицирана работа, а дори и по време на следването си. А тези които пристигат не могат да напишат една молба за каквото и да е и чакат само разни агенции лешояди да ги уредят да лапат на готово. Помня навремето колко пъти са ми искали жълтата и синята карта на работа, а разни бонговци от Африка и Азия си джиткаха без проблеми. Даже един от Гана който ми беше началник смяна го хванали миналата година, че е нелегален и го освободили по взаимно съглас
2
0
 
19
 
! Отговори
Манол преди 1 година
Не ви е проблема в студентите, а напоителната социална система към която искат да се вържат всички от мързеливата и неграмотна пасимна дето се е струпал при Кале и търси начин да дойде незаконно на Острова . Тези дето ще учат поне може да станат докери ама тъмната гмеж не е по работата, а по лайфа за чужда сметка.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалиста се е наял явно