СБУ обискира сгради на Украинската православна църква

Открили проруска литература, пари, фалшиви документи
35
СБУ обискира сгради на Украинската православна църква
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинските сили за сигурност са извършили обиски в сградите на Украинската православна църква в Ривненска, Житомирска и Закарпатска област, съобщиха властите в страната.

В изявление в Telegram Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че в девет религиозни обекта се провеждат "контраразузнавателни дейности".

В обиските са участвали и полицейските сили и националната гвардия на страната, отбелязаха от СБУ, като добавиха, че претърсването е организирано "с цел откриване на лица, замесени в незаконни дейности, и предмети, забранени за разпространение".

На 23 ноември партията "Европейска солидарност" в Украйна, ръководена от бившия президент Петро Порошенко, обяви законопроект за забрана на дейността на Руската православна църква в страната.

Това се случи ден след като СБУ извърши обиски в Киевската печерска лавра наред с други манастири, като Коретския манастир "Света Троица" и помещенията на Сарненско-Полската епархия.

Силите за сигурност твърдят, че са открили проруска литература, пари в брой и фалшиви документи при обиските в сградите на църквата, която през май обяви, че прекъсва връзките си с Руската православна църква след войната на Русия срещу Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Открили проруска литература... предимно художествена. Откритите книги били на Тургенев, Пушкин, Горки...
23
0
 
0
 
! Отговори
ЙОРДАН 2022 преди 1 година
Warnings about !!!Украйнската православна църква е Велико Българска създадена след заповед на Светия дух потвърдена от Негово Величество с цел блокиране проникването на оапсни създания северно от Средиземно море.Гръкоманската православна църква е прокарана НЕЗАКОННО след патена диверсия на обсебени о т масови убиици от Киевска Русия по времето на Смърта на СВЕТИ ЦАР /ХАН ВеликоБЪлгарски ПЕТЪР 968 година.. Вижте колко хиляди жълтици са платили престъпниците на власт в Константинол !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24:Въобще не си запознат.Трябва ти лечение и то спешно!За украинските църкви не знам,но нашите българските не са обвързани по никакъв начин с руските.За 500 г. турско робство сме се научили как да сме самостоятелни и да не ни убият вярата.Комунизмът когато е бил не е успял да забрани църквите при нас така че ,драги станисте,не си мечтай!Господ ще те накаже за това,че носиш *** черна душа и разпространяваш долни измислици!
21
0
 
0
 
! Отговори
и аз преди 1 година
До Не се учудвам от какво да се учудваш-чийфутското правителство не уважава православието,то е по-лошо и от исляма
20
0
 
0
 
! Отговори
Не се учудвам преди 1 година
От Киев само д'ивотии и нищо друго. Накрая да вземат да приемат исляма.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето МВР вместо да се разсейва да направи същото у нас. Всичко е агент до агента. Не че изобщо някога направихме лустрация или разформировахме БКП като останалите източноевропейски държави.
18
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Един с калимявка нема да не е ченгe, дoносник или да не е poдooтстъпник!... И тук така!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно денацификацията на Украйна още не е приключила напълно. Скори, много скоро, само да замръзне земята...
16
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До ВсъщностНе се вписва разбира се, но църквата им не е независима - тя е зависима изцяло от Руската православна църква, която както Българската православна църква е обсебена от агенти на ФСБ и ГРУ. Апропо, в България партриах Неофит, който е действащ патриарх на църквата ни, която е част от страна членка на ЕС, е бил агент на ДС! Та ето даже сега, имаме си един агент с власт. И там е така
15
0
 
0
 
! Отговори
Деде преди 1 година
До да , ама не,
14
0
 
0
 
! Отговори
Козяк преди 1 година
До анонимен64264 * Ченето ти трака и пръскаш плюнки на километър, що ли не те вземат в РФ да подсилиш артилерията?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да има православна църква в Украйна подчинена на московския патриарх полковник Гундяев....
12
0
 
0
 
! Отговори
Всъщност преди 1 година
В православните среди има индикации, че украинската автокефалия ще бъде призната. Отделен въпрос е доколко саморазправана с църкви и манастири се вписва в един свят с претенции за цивилизованост и толерантност.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** религия в западните държави! Всичко друго е варварство. Браво на зеленски истински *** на токчета!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обискират се обекти на Руската православна църква. Законът вече е приет. От вчера Киевско-печорската ларва е конфискувана от Руската православна църква и е предадена под управлението на Украинската православна църква, която претендира за автокефална, но не е призната все още. Затова украинската армия обстрелва църквите в Украйна, защото са руски. Журналист със стара информация журналист ли е? Малко да прочетете нещо по въпроса преди да пишете?
9
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Предполагам, че за тях и "Война и мир" е проруска литература и притежанието и се наказва. Почва се с призиви за свобода и се свършва с конфискуване (а по-късно и унищожение) на книги. Наистина "обикновен фашизъм".
8
0
 
0
 
! Отговори
М преди 1 година
И после украинската хунта не била фашистка. И Господ разделиха на техен и чужд.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато българският патриарх Максим (агент на ДС) умря и трябваше да бъде избран нов патриарх на България се оказа, че от 12 митрополита, 11 са били в Държавна сигурност, а последният е твърде млад да бъде избран за патриарх. И така и сега сме с патриарх от ДС. Същото е и в Украйна - милиционер до милиционер. русия унищожи православието като направи църквата отдел на ДС/КГБ. Тази война ще помогне на Украйна да се изчисти от миналото. А в България няма кой да изрита комунистите.
6
1
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Абе как така всички църкви и манистири в Украйна станаха центъра на РУСКИЯ,абе има нещо гнило в тези украинци които управляват ..Между другото смениха шефа на СБУ С ЕДИН като е от "борческите" групи отпреди у нас ...
5
0
 
0
 
! Отговори
Адам преди 1 година
време е да се ликвидират хазаските сатанистки ценртове за вземане на решения в киев