Проф. Кантарджиев: Грипът ще обхване цялата страна

Три са опасните респираторни инфекции в момента
11 яну 2023 09:17, Нели Христова
53
Проф. Кантарджиев: Грипът ще обхване цялата страна
Снимка: БГНЕС

В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница, тъй като в последната година всички сме били в контакт с коронавирус, заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Грипът ще обхване цялата страна, но това ще стане малко по-бавно от това, което мислят колегите, нека не създаваме паника, прогнозира професорът. Той коментира това, че в Бургас обявиха грипна епидемия и учениците са във ваканция. Пълни са леглата за деца и в болницата във Враца.

В момента най-много - над 340, са случаите в област Габрово. Над 200 са случаите в Шумен, Пазарджик, Ямбол. В Бургас е 192. Но данните се анализират спрямо гъстотата на населението, колко се обръщат към лекари, колко болници има, обясни проф. Кантарджиев.

От респираторните сезонни инфекции 3 са най-опасните в момента.

Ще имаме плавно покачване на случаите - засега в София е такова, и в средата на февруари ще е пика. Засега няма нужда в София да се взимат мерки, свързани с ваканция, обясни професорът. И посъветва да се носят маски в градския транспорт, болници и аптеки.

Опитът ни отпреди коронавируса бе такъв, че всеки областен щаб по собствените си данни взима такива решения. Сега когато за най-кратко време има най-много болни, е добре да се вземат мерки, затова е добре за област Бургас, че бе обявена грипна ваканция.

Кашлицата сега продължава и до 3 седмици. При промяна на характера на кашлицата и при зелен секрет от носа е препоръчително да се взема антибиотик, но това трябва задължително да стане след консултация с лекар, обясни професорът.

Той посъветва да се правят тестове, поне бързи. Ние сме единствената държава, която трябва да плаща за тестовете, критикува Кантарджиев.

Антивирусните препарати се изписват само от лекар и действат бързо, когато е в началото.

Най-заразен човек е в деня, преди да се прояви грипа, и в първите дни.

Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си е два пъти по-малка, каза професорът. Сега има смисъл все още да се слага ваксина за грип, защото не е дошъл още пикът.

Това, което циркулира в Китай, си е било в Европа, не е нещо ново и извънредно. Те са го забавили заради мерките. Заплахата е, тъй като милиони боледуват там, да не се създаде нова мутация, каза професорът.

В САЩ вариантът ХВВ1 се предава най-лесно от всички, защото има т.нар. имунно бягство - не го плаши това, че човек е боледувал и се е ваксинирал. Хубавото е, че минава леко, допълни той.

На този етап мерките трябва да са както преди 5-6 г. - редовно да се проветрява, да се дезинфекцират повърхностите, да се носи маска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо професоре тебе нали те пенсионираха...стига си притеснявал хората
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изяж дипломата професоре, грипът мина. Чакаме измислена ковид вълна, защото явно огладняхте.
38
1
 
3
 
! Отговори
мРНК-пандемия преди 1 година
Федералната статистическа служба на Германия е установила, че броят на смъртните случаи в Германия се е увеличил с повече от 35 000 случая в сравнение с предходната година и че през декември 2022 г. смъртните случаи са били с 19 % повече от съпоставимите стойности за предходните четири години.https://destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/01/PD22_012_126.html
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - "а защо да не каже човека за който иска да се предпази - всички ли трябва да боледуваме заради банда нехранимайковци" Е той го каза - "В САЩ вариантът ХВВ1 се предава най-лесно от всички, защото има т.нар. имунно бягство - не го плаши това, че човек е боледувал и се е ваксинирал."
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От грип преди Ковид-19 yмираха по десетина човека на година. Дали сега пак ще е така?
35
7
 
3
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Антиваксърите ще получат орден Стара планина за смелост лично от мен.
34
3
 
11
 
! Отговори
Хипохондрик преди 1 година
плашат с болести - има много парички в лекарствата.
33
2
 
7
 
! Отговори
Черни Чували преди 1 година
Да излезе генерала и да каже колко умрЯли има вчера от грип, и Коца Женъта да каже колко черни чувала имаме? Че предната пандемия бяха дефицит. През това време, Боко да изкърти всички пейки и да забрани достъпа до планините - основния разпространител на грипа.
32
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Сега грипа ще порази всички ваксиниранитъпанари.
31
2
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
Абе тозидибил може ли да ми го дадете да го изследвам?
30
3
 
9
 
! Отговори
Върнете Ковит-а преди 1 година
По времето на Ковит нямаше грип и всички бяхме живи, здрави, румени. Сега - всичко живо кашля и е болно.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като пратиха ковиди цирка, на временна почивка почнаха да насаждат страх с грипа жалки са..
28
2
 
7
 
! Отговори
Мноо си тъп Сашеееее преди 1 година
Този нали го пенсионираха, какво се изявява и плаши малките деца и възрастните. Явно пак са му набутали тлъстия хонорар и трябва да си го отработва. И тоя вирус голям информатор беееее, още не е дошъл и е пратил телеграма, че идва. План, да му е....еш майката г-н майор.
27
4
 
13
 
! Отговори
Кацаров пред БНР преди 1 година
Абе какъв грип бе? В Бургас където вчера от РЗИ с фанфари обявиха начало на "Грипна епидемия" всъщност има само единични случаи на грип, доказани с лабораторно изследване. Всичко останало е в графата сезонни респираторни инфекции, на които до преди 2020 г. и началото на СЗО диктата никой не обръщаше никакво внимание.
26
1
 
1
 
! Отговори
Грип преди 1 година
До 30. Така му е казал лекаря - грип. И аз се учудих, че е бил без температура.
25
2
 
15
 
! Отговори
Галин Костов преди 1 година
Гербаджийската uзмeт от щаба на Бойко сега се хваща за грипа като удавник за сламка. Далавера Ковид 19 леко полека прибра кепенците, но пиявица научила се на кръв не се отказва никога. Докато Гешев е начело на Гешефтурата ще имат чадър за съдебно преследване, но вярвам че все пак няма да им се размине.
24
3
 
6
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Споко бре Шиле, доматен сос с ракийка и всичко минава! Нали така ни учеше навремето даде се "борим" с Ковидчо! Пък ако случая е от тежките-сода с лимонче е решението, нали така Кантаре?
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Грип - стига лъга ве - ако не е можел да пие да же вода той е трябвало да е в болница - сигурно е цоцал цацки вместо вода пазвантина и другата лъжа - къф тоя грип без температура
22
8
 
4
 
! Отговори
Грип преди 1 година
Един познат изкара грип след Нова година и казва, че толкова тежък грип никога не е боледувал при това без температура, но с ужасни болки в мускулите и силна отпадналост, дотолкова, че даже вода бе е можел да пие без чужда помощ. Не е било Ковид-19, тествал се е.
21
2
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 1 година
Нема ли и тебе нещо да те хване !? 😃