Проф. Кантарджиев: Грипът ще обхване цялата страна

Три са опасните респираторни инфекции в момента
11 яну 2023 09:17, Нели Христова
53
Проф. Кантарджиев: Грипът ще обхване цялата страна
Снимка: БГНЕС

В момента грипът е по-вероятно да ви вкара в болница, тъй като в последната година всички сме били в контакт с коронавирус, заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Грипът ще обхване цялата страна, но това ще стане малко по-бавно от това, което мислят колегите, нека не създаваме паника, прогнозира професорът. Той коментира това, че в Бургас обявиха грипна епидемия и учениците са във ваканция. Пълни са леглата за деца и в болницата във Враца.

В момента най-много - над 340, са случаите в област Габрово. Над 200 са случаите в Шумен, Пазарджик, Ямбол. В Бургас е 192. Но данните се анализират спрямо гъстотата на населението, колко се обръщат към лекари, колко болници има, обясни проф. Кантарджиев.

От респираторните сезонни инфекции 3 са най-опасните в момента.

Ще имаме плавно покачване на случаите - засега в София е такова, и в средата на февруари ще е пика. Засега няма нужда в София да се взимат мерки, свързани с ваканция, обясни професорът. И посъветва да се носят маски в градския транспорт, болници и аптеки.

Опитът ни отпреди коронавируса бе такъв, че всеки областен щаб по собствените си данни взима такива решения. Сега когато за най-кратко време има най-много болни, е добре да се вземат мерки, затова е добре за област Бургас, че бе обявена грипна ваканция.

Кашлицата сега продължава и до 3 седмици. При промяна на характера на кашлицата и при зелен секрет от носа е препоръчително да се взема антибиотик, но това трябва задължително да стане след консултация с лекар, обясни професорът.

Той посъветва да се правят тестове, поне бързи. Ние сме единствената държава, която трябва да плаща за тестовете, критикува Кантарджиев.

Антивирусните препарати се изписват само от лекар и действат бързо, когато е в началото.

Най-заразен човек е в деня, преди да се прояви грипа, и в първите дни.

Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си е два пъти по-малка, каза професорът. Сега има смисъл все още да се слага ваксина за грип, защото не е дошъл още пикът.

Това, което циркулира в Китай, си е било в Европа, не е нещо ново и извънредно. Те са го забавили заради мерките. Заплахата е, тъй като милиони боледуват там, да не се създаде нова мутация, каза професорът.

В САЩ вариантът ХВВ1 се предава най-лесно от всички, защото има т.нар. имунно бягство - не го плаши това, че човек е боледувал и се е ваксинирал. Хубавото е, че минава леко, допълни той.

На този етап мерките трябва да са както преди 5-6 г. - редовно да се проветрява, да се дезинфекцират повърхностите, да се носи маска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: "...последната година всички сме били в контакт с коронавирус, заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев ..." >>> Това не е вярно. Аз и хората около мен в мнозинството си не сме се заразявали. Примерно един от десет човека около мен успяха да се заразят. Държавите с най-голям процент заразени, имат около 60% заразили се.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Шиле отдавна трябваше да е на топло.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а как ще обясните че и преди ваксините хващаха диабет и тумори -ХИНТЕЛИГЕНТИ. а защо да не каже човека за който иска да се предпази - всички ли трябва да боледуваме заради банда нехранимайковци
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще отговаряш пред хилядите измамени камилчета, дъртак мазен! В затвора ще правиш компания на Кукунчев. Ако оживееш..
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 То от бокллуците дето набодоха хората,те взеха да хващат я диабет я тумори я левкемии я каквото ви дойде на ума от болестите,които са хронични и неизлечими!
15
7
 
4
 
! Отговори
Тошко Катрана преди 1 година
Слагайте маските и МУЛЧЕТЕ ве антиваксърчета недни, бодъ ва от раз
14
1
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
Ей, много серсеми по таз земя ,бре???!!! Ама, тоя чупи бърсалките!?!?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще"? Ние го израхме вече за по 2-3 дни и сме на линия. Триигленний, само ти и ковидоткачалките се плашите от подобни новини. Грип и ковид има от както има хора по земята - едни боледуват, други - не. Както винаги.
12
2
 
13
 
! Отговори
Велев преди 1 година
Като завършиш медицина, и не ставаш за специалностите, където се иска акъл и капацитет, се забиваш в общественото здраве, РЗИ, вируси, имунитети...Справка Кантарджиев, Кунчев и професорките, Тошо страшно обича да се прави на готин, и с чувство за хумор, но е злобен, завистлив и посредствен.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха - нали го видех тоя у нова сабалънка - извади една маска от джеба си чистак бърсак, дет са вика само целофан немаше - явно не я беше слагал никога, просто я носи ей тъй да я размахва и да на плаши и после ще ми говори за маски, сложи си я ти един ве-или ще ти развали фасона на мустакЯ
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ги тез пак почнаха.
9
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тоз гений на мисълта още ли не сме го предложили за Нобел?!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ковид що не се споменава че ще напълни болниците или само грипа сега е модерен
7
3
 
9
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 1 година
Дали няма да има съд за ковид-истериците ? Имам снимки на изкъртени пейки , за съдебния процес ще ги представя на електронен и хартиен носител.
6
2
 
10
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
До Йордан. Така е. Жълтyрите носят маски на обществени места от поне 30-40 години, а Ковид тръгна оттам! Първият които тръгна да популяризира на запад носенето на медицинска маска по улиците беше Майкъл Джексън. Всички знаем до къде я докара.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Йордан - "тази източно азиатска мода" ,не е мода ,там си ги носеха заради много мръсния въздух в големите им пренаселени градове .
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Грипът ще обхване цялата страна" А до сега ,само отделни села и градове ли обхващаше ???
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Годжи поне имаше благоразумието да се скрие и да не дразни, но този тук си показва чyтyрата навсякъде
2
5
 
15
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Едно е да се препоръчва носенето на маски, съвсем друго е те да се правят задължителни с решение на местното РЗИ и да почнат глобите. Колко грипни епидемии е видял белия мустак на този пандемик и може ли да каже с ръка на сърцето носени ли са били някога маски? Мисля че насилственото налагане на тази източно азиатска мода трябва най-после да бъде прекратено. Този тероризъм трябва да спре.
1
4
 
8
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
Стига уа, Мустак!Ам'чи то туй страшно......