Британците все по-често пазаруват на кредит - от телевизори до мляко

Активността при кредитни карти нараства с най-бързия темп от 2004 г.
Обновена: 21 яну 2023 17:49 | 21 яну 2023 17:40, Анисия Иванова
46
Британците все по-често пазаруват на кредит - от телевизори до мляко
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото увеличение на потребителския дълг за повече от 18 години изглежда подкрепя сектора на търговията на дребно във Великобритания, тъй като потребителите търсят заеми, за да купуват стоки, вариращи от скъпи електронни артикули до основни хранителни продукти като мляко, пише Bloomberg.

Обединеното кралство отчита ръст на заемите, като активността на използване на кредитните карти нараства с най-бърз темп от март 2004 г. насам, а все по-голям брой пенсионери разчитат на опцията „купи сега-плати после“.

Търговците на дребно съобщават, че много купувачи залагат на такъв вид финансова помощ.

Въпреки че общият обем на продажбите на дребно спадна с 1% през декември, много магазини се радваха на по-силна Коледа от очакваното и акциите на търговците на дребно се възстановиха през последните седмици след рязък спад на цените през по-голямата част от 2022 г.

Но широкоразпространеното използване на кредити създава риск за финансовия сектор от увеличаване на броя на необслужваните заеми.

„Нормално е кредитите да нараснат в този момент от икономическия цикъл, но не очакваме да продължи дълго“, споделя икономистът на Investec Филип Шоу. „След като хората започнат да достигат лимитите на кредитните си карти и се сблъскат с трудности при обслужването на дълга си, това ще спре“, добавя той.

Веригите хранителни магазини като Tesco Plc, Aldi, Lidl и Ocado също записаха рекордни продажби около Коледа.

Въпреки това голяма част от разходите на британците изглежда са подхранвани от кредити. Данни на Английската централна банка (АЦБ) показват, че заемите с кредитни карти на физически лица са скочили с 1,19 млрд. паунда (1,47 млрд. долара) през ноември - най-високото им месечно увеличение от март 2004 г. Данните за декември ще бъдат публикувани през февруари.

Кредитните карти не са единственият финансов продукт, който отбелязва скок. Търговецът на електроника Currys Plc отчете рекордно усвояване на кредити през 10-те седмици до януари чрез своето „финансиране на мястото на продажба“ – заеми, които позволяват на клиентите да разделят плащанията за една година или повече – което представлява над 18-процентен дял от продажбите. Почти 2 милиона клиенти на Currys в момента използват кредит, в сравнение с около 1,6 милиона преди година.

Eдна четвърт от потребителите в Обединеното кралство използват кредитни карти, за да плащат за ежедневни стоки от първа необходимост като хранителни стоки, става ясно от проучване на Forbes Advisor, портал за потребителски финанси.

„Кредитните карти са страхотна слуга, но ужасен господар“, предупреждава финансовият експерт Лора Хауърд, съветник на Forbes. „Ето защо е изключително обезпокоително, че близо една трета от хората сега разчитат на тях само за да си купуват хранителни стоки, докато една четвърт разчитат на тях, за да финансират ежедневните си разходи“, добавя той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
глас на реалист преди 1 година
До Глас от тъдява ... А самата банкова сметка колко струва ?? Не казваш . Или какви са условията че да е безплатна . Май да превеждаш над 1000 паунда на месец като заплата . И да харчиш еди колко си . И какво и е безплатното . Финансираш всеки месец банката с 1000 паунда минимум . И като плащаш с карта , търговеца ти вдига цената на стоката с 2 процента . Колкото му взима банката . Ама от де ще ги знаеш тия работи .
40
1
 
3
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Към банковата сметка имам БЕЗПЛАТНИ дебитна, кредитна и виртуална КАРТА. Регистрирал съм кредитната на часовника и плащам с нея, сложил съм й нисък лимит (ако я изгубя или нещо подобно) и се занулява всяко 5-то число. Виртуалната е вид предплатена и с цел сигурност няма пряка връзка със сметката преди да купя нещо в Интернет прехвърлям нужната сума.
39
1
 
3
 
! Отговори
Ю преди 1 година
Аз и тук пазарувам с кредитна карта, защото парите ми са по сметка, а с дебитната аз поемам риска. Да ходя да тегля ли? Значи ли, че живея на кредит? Не в Англия, в цивилизования свят е така. Свиквайте. :)
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е точно кредит, не носят и не пазаруват с банкноти. Чувствах се като дивак преди месец, като срещах погледите на касиерите, накрая си върнах банкнотите.
37
2
 
6
 
! Отговори
У мое село преди 1 година
не ползваме карти, марти. Записват ни в тевтер. Като си напазарим казваме: Запиши ме там в Изборния тевтер.
36
2
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Пич,благодаря ти за "мъдрия" съвет- направо съм "възхитен"от зрелостта ти.Ако не си разбрал обаче,парите от кредитната карта са напълно защитени от банката,т.е кредитора.Не е такъв случаят с дебитната карта.И ако имаш повечко пари там,не е препоръчително да пазаруваш с нея наляво и надясно.Допускам,че няма да се изкефиш,ако ти източат всичките парички от нея.Схващаш ли?!?
35
2
 
1
 
! Отговори
До до 15 преди 1 година
Значи определено не си за Айфонче. При покупки на такива неща има безлихвени договори до 6 месеца, разсрочено. Кредитна не ползвам поради таксите съпровождащи я!
34
2
 
8
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Моля не водете безмислени спорове,в тази статия е вярно само датата, останалото е пропагандата
33
3
 
8
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До хахаха ??? 3 процента . Я ми покажи такава кредитна карта която ти дава 3 процента . То депозита ти дава по малко . Отделно самата кредитна карта има такса обслужване. В паунди . Явно и ти си като другите гастарбсйтеpи в Англия дето не знаят на кой свят са . Без договор за работа, без жилище . Кажи коя банка дава 3 процента кеш бек на кредитна карта . Че да си извадя и аз .
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха а в България сме топ с бързите кредити
31
7
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Нормално, както и списващата тази статия, така и коментиращите не разбират как се използва кредитна карта. С кредитна карта се пазарува храна, плащат се и сметки, и на края на месеца се занулява с превод от дебитната ти, защото това ти носи т.нар. кеш бек. Ако е 3% и този месец похарчиш 2000 паунда но до 20ти число ги върнеш по кредитната карта, банката ще ти плати 60 паунда. Капиш?
30
3
 
2
 
! Отговори
гошето преди 1 година
До ubo . Туй като местеше скелето . Я покажа заплата от Англия. Или си поредния черно работник. Работещ без осигуровки . И като стане нещо се прибираш у България . *** .
29
3
 
7
 
! Отговори
пепи преди 1 година
До меломан . А имаш ли документи . Преводи . Банкови извлечения . Или така наизуст си плямпаш . Я покажи ти самия колко пари си превел към България . Я имаш 100 паунда за година Я не .
28
9
 
5
 
! Отговори
Меломан преди 1 година
странно е, че много хора в България плюят по имигрантите, без да осъзнават , че голяма част от доходите им се осигурява от трудно спестените пари именно на тези имигранти. И ако някой тръгне да оспорва твърдението ми, значи нищо не разбира от икономика.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живот на заем. Мнобго са добре енгилезите.
26
7
 
11
 
! Отговори
do 5 преди 1 година
Можеш да си купиш повече продукти, блата и мочурища, но не можеш да си купиш слънце. Пари да ми дават няма да им стъпя на изгнилият остров. Ти между другото как си набавяш витамин Д. Хапове ли пиеш?
25
2
 
6
 
! Отговори
пепи преди 1 година
До 18 . Ти алди за магазин ли го имаш ??? Че там са най ниско качествените стоки.
24
4
 
12
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Анджак де - типичният Западен модел - печатане на пари и живот на кредит, до момента в който питамидата тръгне да се срива, и тогава хоп - някоя война за донасяне на демокрация, като тези в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Косово и Украйна и хоп - пирамидите започват наново да се помпат! Това е тя, банкерско-ционистката бананова демокрация. Докато балъците свършат, а с настъпването на Третата Св Война, това става неизбежно!
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И защо хората да не използват кредитни карти за да си купуват хранителни продукти?!?.. Накрая на месеца превеждаш пари от дебитната си карта и баланса е занулен,лихва няма." ================== Пич, ти явно си точно толкова умен, колкото и англичаните. Следващия месец пробвай да плащаш направо с дебитната карта :)
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кредитните карти са страхотна слуга, но ужасен господар.... ......... .......... Така наречената ви редакторка до кой клас е ходила на училище? Някъде в 3-4 клас учат децата, че не е задължително всички думи, завършващи на -а, да са в женски род.