Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища

Броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция вече е 8574 души
8 фев 2023 14:16, Елка Василева
127
Ердоган: Никой няма да остане на улицата, до 1 г. пострадалите ще имат жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Още по темата
Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства.

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган.

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.

(БТА, Мина Димитрова)


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 118 "Империя на три континента, занесла култура, вяра и език на десетки народи." - Турция не е била империя от 150 години, ве момпее! И ква култура и вяра му викаш на техния ерес?
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Империя на три континента, занесла култура, вяра и език на десетки народи." Туесия не е била имоерия от 150 години вемомпе. Па и ква култура и ква "вяра" е ереса?
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На хората от наводненията дадоха смешни пари и живот във фургони, но пък депутатите си вдигнаха заплатите за нула време, че се била повишила средната заплата в София и минаха над 10000 лв.. Как тези изедници ще разберат какво е да получаваш смешна пенсия или смешна заплата и да можеш с този доход да си възстановиш къщата. По тошово време депутатите работеха наровно с другите и когато трябваше отиваха в парламента. Тия мързеливци сега само дремят в НС, а и никаква работа не вършат.
103
5
 
1
 
! Отговори
Tek yurek, tek bilek преди 1 месец
Турция е силна държава. Империя на три континента, занесла култура, вяра и език на десетки народи. И с това ще се справи, и турската държава ще пребъде във вековете.
102
7
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 месец
Татко ще ми купи колело, но не сега, а някой друг път. Трай коньо за зелена трева.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При нас няколко къщи дето пострадаха от наводнения им дадоха по 300 лв. и приключиха, няма държава и политици. Защо не се строят блокове за социално слаби, млади семейства и хора в неравностойно положение на приемливи цени, а не тези печалбарските по 2000 евро квадрата. Семейство с 2 деца и нисък доход нямат шанс за жилище, държавата къде е, те не искат затворен комплекс, искат дом.
100
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Наистина му вярвам, но на тукашните управляващи-не.Време е да ги махнем.Чекмеджиев и Продъжаващите същото крадене киро и кокоро да си ходят.Тук са вредни.Не се наядоха,не се накрадоха.За Окрайната милеят и за собствения си джоб,не за България.За урка с джипка- 1 200 лв. ол инклузив плюскане на корем,недовлни от храната,ток също не плащат,а аз си го плащам.Работя,но парите пак не стигат.Писна ми вече,не се трае!!!
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, това се казва държава, а при нас ако се случи нещо такова като там България ще бъде затрита
98
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Василев...во истина е така..Но си пропуснал "Кръвния данък"..Както и да е!..Просто не са били толкова проо сти ОСМАНЛИИТЕ /не написах "турците" !!!/ и не са искали да унищожат уфсети,които доят и стрижат..За разлика от сега ..
97
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
хм !...Целта беше да "Избодят очи" на Ердоганеца,но Природата,или Съдбата му отреди да "ИЗПИШЕ собствените си вежди"..Както и да е,веселба да пада!..За съжаление,НА ГЪРБА НА ХИЛЯДИТЕ ЖЕРТВИ "..Но,точно това е "политиката"-ГРУБ СТРЕМЕЖ за запазване на кокала..Важи НЕ само за Ердо !!!!..Дано наистина се справи с трагедията!...Все пак става въпрос за насилстмена *** на много човешки същества !..А те са такива!.."Религиозната им принадлежност" тук НЯМА никакво значение!
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1 г. е нищо. Дотогава ще спат по улиците и горите.
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе да , "че питам Къна" kak тюркието била цоциална дъжава, па как пa не!
94
13
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
За мен България е ПО-ВАЖНА от Окрайната.1 200 ля. на мен никой не ми ги дава,ама за укрите-може?!?ДОКОГА???
93
3
 
19
 
! Отговори
до 82 преди 1 месец
туркопитек, в Япония имаше 2015 г. земетръс 8,5 по Рихтер без нито една жертва, провери и ще видиш, олигофренннннннннн
92
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от години разправям че почти всичко в Турция е менте - от храните и лекарствата, до строителните материали, текстила и дрехи, ама Ганяяяяяяя казва "одих у турция на почивка и раната пирфектна, плюскахми на курем", ей това е Велика Тюркие, и това даже не е в топ 30 на най-големите земетресение , но ще е в топ 7 с най-много жертви
91
3
 
24
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
До 98. Ти се надявай у нас да не тресне подобно земетресение, че да не се убедиш от първа ръка в България как се строи. В подобна ситуация ние не можем да се оправим с десетилетия. И с нашата инфраструктура и здравна обезпеченост ще има десеторно повече жертви.
90
2
 
20
 
! Отговори
Годишнина преди 1 месец
Ние до тогава тъкмо ще привършим ремонта на ремонта на ремонта на 500 кв. метра жълти павета.
89
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Турция виждаме как се строи. Ако ще и по цял небостъргач да "построят" за седмица - едно друсване и "пясъчната" им кула рухва. Ето така се строи от години в Турция. Уроците от 1999 не са научени.
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и за седем секунди се срива до основи...
87
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май ще извадите късмет българи! Като бъдеща част от състава на новата империя, може би ще имате по-добър живот и по-малко ще ви крадат.. В неделя се връщам на Острова. Тук ви съдират по десет кожи!!