Цените на основните храни щели да намелят скоро

Пазарът не действал мигновено, но бил конкурентен
98
Цените на основните храни щели да намелят скоро
Снимка: Pixabay

Цените на основни храни у нас не просто ще спрат да се покачват, а дори ще спаднат. Това прогнозира главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов пред Нова телевизия. По думите му януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари.

Още по темата

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона. И второ, по-лошият вариант е, че за определени ситуации може да има директно престъпления – рекет, изнудване, заплахи”, коментира Богданов.

Според него пазарът не действа мигновено.

„Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици”, уточни главният икономист в Института за пазарна икономика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Ясно, ще "намелят", но няма да намалеят.
67
5
 
9
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Искахте синя демокрация - те на ви сега. Да не би канадеца от Харвард да е комунист? За има няма 6 месеца управление такова цялата държава! Газта скочи до небесата, цените скочиха, горивата, тока - всичко, но не и заплатите. Единствено границата на мизерията (минималната заплата) я бутат нагоре и всички са все по-близо до нея. И ако някой ми каже, че тук било най-евтино нещо от цял ЕС ще го накарам да го сметне като процент от заплатата. В Швеция например минималната е над 5000 евро!
66
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Причините за поскъпването са няколко, не една.Преди се майтапих, че държава която произвежда предимно краставици и лютеница няма как да бъде унищожена. Сега престанахме да правим дори това. Нашенско българско мляко много трудно се намира вече. От там масло, кис.мляко, извара,кашкавал всичко тръгва нагоре. Така е с яйцата, месото, хляба,олиото и житните култури. Отделно си има множество монополи/олигополи които си се разбират за цените и си връзвар гащите. КЗК спи дълбок зимен сън от години.
65
4
 
3
 
! Отговори
до Равнопосавеност преди 1 година
Човека обясняваше за цени на едро- борсови цени. Цените в магазина са друга работа. Пък като ти е скъпа пицата си готви!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 55.Май си изхвърлил водата от коритото заедно с бебето...
63
1
 
16
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
През този Януари почти всички продукти са по-евтини от миналия Януари? Хора, вие като си гледате колко плащате за храна вярвате ли му на този? Той получава заплата от нашите данъци, а ни лъже в очите и ние го търпим. На мен дюнер + кола сега ми е 8лв. а преди година ми беше 6лв. Пицата ми е 16.60лв. а преди ми беше под 12лв. И хич да не ми измисля, че сиренето му е паднала средната цена с 5ст. защото намерили още по-евтин отпаден продукт който да боядисват в бяло и да наричат сирене!
62
0
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
Малко по -леко с тези 1000 декара . Знаеш ли колко са 1000 декара например в Добруджа . За Панелка и 10 декара не се дават !
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От целият Европейски съюз,България е страната с най евтината електроенергия за бизнеса,най евтините горива за бизнеса,най евтината работна ръка,най ниският данък печалба,в замяна на това насреща имаме едни от най високите цени на хранителните стоки!Изводът какъв е-някой власт имащите умишлено не си върши работата това да се промени,а по спомен последните две години България се управлява от един назначен от червената олигархия"президент" Та къде трябва да търсим ключа от мазата според вас?
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Казват , птичи грип затова поскъпват птичите продукти. Дали пък фуража не е замърсен с нещо и затова, кокошките намалят или спират да снасят яйца. Скъпо отопление през зимата на животните. И защо питат за цената на яйцата Кристалина Георгиева в интервю.
59
2
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Единственото нещо което намалява с времето са сексуалните възможности.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че при оня дебел рекетьор Борисов бяхме цъфнали и вързали,ама при тоя наведен на червената олигархия ушат мушморок Радев ще ни се разкатае фамилията,крадците от времето на прехода сега си разиграват коня безконтролно и ни стрижат като за световно!Абе"промяна"отвсякъде"пременил се Илия пак тия"и накрая се нахендрил на червените крадци!
57
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 година
Аз никога не съм гласувал за Радев и за измамници те от ПП, кой тогава ги докара, вие. Ха сега бършете сополи и не ревете. Това е само началото, истинския филм ще започне с влизането на еврото.
56
7
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
От сигурно 30 години на полето никой не работи. Има машини за тия работи- програмистите ги направихме и инженерите. Работа на полето няма. Само на лехата на вилата, което си е голям кеф, прочее. Да си гледаш салатки, доматки, краставички. В парниците имам за цяла армия, но нямам време аз да ги гледам- плащам на хора. Иначе на полето няма кой да работи- наследствените ниви ги изкупихме програмистите от желаещи да разменят 1000 декара за панелка в София.
55
1
 
20
 
! Отговори
Ех.. преди 1 година
Жалки нещастници, помпащи инфлацията. Картели, монополи, наши хора, без контрол правят каквото си поискат.
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато българина се научи да работи на полето!
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В България има конкурентен пазар"тоя явно живее на Марс,в България имаме основно червени картели и огромни зависимости,а на всичкото отгоре тия крадци сега си имат и власт в лицето на ушатият президент и неговите наведени лакеи-служебните кабинети,които раздават пари във вид на субсидии на червената олигархия нарекла себе си"бизнес"а в замяна на това тя ни съдира кожите от гърба с ниски доходи и огромни цени на своите стоки и услуги!
52
6
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
То и Про100 Киро и Кокорчо крещяха , че ще ставаме Швейцария скоро, но още не сме ! Кокорчо щеше да извади 10 милиарда ,уж крадени от ГЕРБ скоро , но още не ги е извадил или ако е било истина, ги е 'усвоил" в собствена сметка!
51
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигат, не просто вдигат а направо умножават по две, после лъжат как не било спекула, аз като искам повишение на заплатата и аз ще искам по две ама няма нито един работодател който е направил такова повишение няма и да има.
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единия начин е за Велик ден никой да не купува яйца и да станат на запъртъци по веригите и магазините.
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетките милиарди левове субсидия които изсипаха ушатият фелдфебел и неговите подопечни служебни правителства на бизнеса не дадоха никакъв ефект,време е тия средства да бъдат пренасочени към потребителите а не към самозабравилите се червени крадци които са се накичили с абвиатурата български"бизнес"