Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
секциите с коментари е всеки да си излее затлачените фантазии :Д и превъзбудените мисли
120
1
 
3
 
! Отговори
Умен преди 1 година
А аз от години всеки месец си пазарувам от us500.От доста време дивидентите ми плащат наема.Нямам проблем да ги дам тези пари на програмистите с многото апартаменти.
119
1
 
5
 
! Отговори
Браво мистър преди 1 година
До Австралия браво там те гледат като бел бушмен...
118
0
 
14
 
! Отговори
Пашлинахуйбляд преди 1 година
По селата нарочно няма вече полиция и нарочно не пипат мародерите,в малките градчета закриват школа и болници.Инвеститорите ги насочват в Софето .Мафията си събира роби в градовете .57 % от доходите са за данъци 30% за място за спане.Робуваме за един салам със соя и сирене с нишасте....
117
17
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
nомите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
116
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да паднат цените, в България купувам имот, само след съдебна реформа. Няма смисъл иначе да вкарвам пари в умираща държава.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената е проекция на алчността , а тя никога не намалява
114
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спад би имало само при земетресение , буквално - справка - Украйна / Турция / Сирия / Ливан
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В близките поне 5 години, цените е вървят надолу.
112
6
 
2
 
! Отговори
baby shark преди 1 година
На мен ми излиза по изгодно да си купя на 1600 100 кв миналата година отколкото да плащам по 600-800 наем за хубав апартамент, където ще си гледам детето, а не да ми мирише на стари секции.
111
12
 
6
 
! Отговори
baby shark преди 1 година
Имам едни приятели същите пъпеши като вас те ще паднат защо да взимаме сега ние ще спестим за година-две още толкова и тамън ще стане. Е да ама не ! Тяхното спестяване спрямо миналата година така хубаво го изяде инфлацията и са даже назад ама то ще падне споко няма как да вървиш или не знам баш какво пари трябва да изкарваш за да можеш да биеш процесите в икономиката, да си напред и даже да заделиш. Сигурно има такива, но не и в тия сайтове. На мен ми излиза по-изгодно както купих на 1600
110
8
 
0
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
Страшен стрес е да давам 20 години около 10% от месечния си доход за ипотека, мааалиии, ужас бате. А, ако го кача на 25, изплащам за няколко години, ама няма смисъл в упражнението при тези ниски лихви и високата доходност на други инвестиции. Ама не ми пречи- живей под наем, моите джобчета пълниш.
109
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости. 2008 си купих в строеж на 690 евро и ми се смееха колегите ,че балона ще сте се спука. да ама не. за 15 години си изплатих заема, детето ми си има нормално жилище и собствена стая, а колегите още мизерстват в квартири, за които плащат по 800лв и си чакат да се спука балона, ама инфлацията им изяде скътаната сума и те пак си мизерстват... по квартири.
108
1
 
5
 
! Отговори
Ръмпела преди 1 година
Отричането на съществуването на имотен билот е подобно на фалтъртърите.Коеот мен ме интересува, докога ще нараства, надува и кога ще се спука и докъде ще падне.Дотогава трупайте кеш, но пак няма да стигнат за партамент в докторската, понеже, което си струва парите и е качествено (локация и/или строителство) ще остане скъпо. Виж на слънчака може и пари да дават, за да им вземеш килиите.
107
1
 
14
 
! Отговори
Писимист преди 1 година
До РеалистДа не говорим за стреса ,че трябва да бачкаш като роб 30 години за да имаш къде да спиш след/преди работа и къде да умреш няколко годинки след пенсия-ако имаш великия късмет да доживееш 67 години(при официална срдна продължителност в БГ от 71,4 години за мъжете-4 годинки мизерна пенсия и предсмъртна агония) и да имаш 40 години стаж ...
106
6
 
3
 
! Отговори
До 120 преди 1 година
Истината е, че бачкаш в Склада на Спиди за 3200 месечно и гроздето в ИТ сектора ти е кисело :) А жена ти, цоцоланата, стои вкъщи пред печката и е направила страница за хенд мейд дранкулки във ФБ и печели по 3.80 месечно.
105
1
 
26
 
! Отговори
Фън Факт! преди 1 година
Преди въвеждането на компютрите сме имали 60 000 човека адмистрация след въвеждане на компютрите за "улеснение" имаме 600 000 адмистрация-факт!!!Толкова за компютрите и темподобни галфонски изепки.
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякакви разсъждения има по темата. От 20 години следя коментарите из интернет. В 101% от случаите аутсайдерът, който изобщо не може да си позволи апартамент, ще пее как цените утре се сриват. Еми, за момента не е станало. Не ме разбирайте погрешно- отдавна съм си купил нужните жилища за мен, за децата ми и за инвестиция и съм забравил, ама стига пяхте едно и също. Както аз не си се бъркам как работите за жълти стотинки и как е възможно да го търпите цял живот, така и вие не се чудете кой купува
103
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не спад, а срив ще има.... Отдавна се мина границата между тези, които могат да теглят кредит и тези, които нямат доходи за да го обслужват. Пълно е с празни апартаменти от новото строителство.
102
9
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 1 година
Истината е, че програмистите с високи доходи имаме цели блокове, а не по 2-3-4 смешни кутийки. И даваме под наем- прав си :)