За първи път от 2016 г.: Южна Корея нарече КНДР свой враг

Само миналата година Северът е нарушил 15 пъти междукорейския военен пакт
16 фев 2023 22:35, Йоана Цонева
16
За първи път от 2016 г.: Южна Корея нарече КНДР свой враг
Снимка: БГНЕС

Южна Корея публикува последната си бяла книга за отбраната, в която нарича КНДР свой "враг" за първи път от шест години насам и предупреждава за увеличаване на запасите на Пхенян от плутоний за оръжия, съобщава "Ройтерс".

Бялата книга, публикувана на всеки две години, предлага поглед към нарастващия арсенал от ядрени оръжия и ракети на Севера, както и към неговите конвенционални военни способности.

Документът от 2022 г. възроди описанието на режима и армията на Северна Корея като "наш враг", за последно използвано в изданието от 2016 г. В него се отбелязва продължаващото разработване на оръжия от Пхенян, неговите кибер- и военни провокации и неотдавнашното представяне на Юга като "враг".

"Тъй като Северна Корея продължава да отправя военни заплахи, без да се отказва от ядрените оръжия, нейният режим и военните ѝ са наши врагове", се посочва в документа.

За да увеличи ядрените си запаси, Северна Корея продължи да преработва отработеното гориво от своя реактор и притежава около 70 килограма оръжеен плутоний, което е повече от 50-те кг, изчислени в предишния доклад, допълва се още в книгата.

Северът също така е осигурил "значителни" количества високообогатен уран и "значително ниво на способност" за миниатюризация на атомни бомби чрез шест ядрени теста - описание, което остава непроменено от 2018 г.

"Нашите военни засилват наблюдението, тъй като възможността за нов ядрен опит нараства", отбелязва изданието, като се позовава на възстановяването през миналата година на разрушените преди това тунели на полигона на Севера.

Още по темата
Посочва се, че само миналата година Северът е нарушил 15 пъти междукорейския военен пакт от 2018 г., забраняващ военните действия, включително с нахлуването на дрон през декември, артилерийския огън във военна буферна зона и ракетите, изстреляни през морската граница с Юга през ноември.

В изданието от 2020 г. се посочва, че Северът "като цяло" спазва споразумението, което беше сключено на среща на върха през 2018 г. между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на Южна Корея Мун Дже-ин.

В последния документ се изтъкват изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети от Пхенян през 2022 г., включително новата Hwasong-17, но се отбелязва, че е необходим допълнителен анализ, за ​​да се провери дали страната е придобила подобрена технология.

Япония пък е наречена "близък съсед, който споделя ценности" за първи път от 2016 г., на фона на усилията за възстановяване на връзките, обтегнати от историческите и търговските спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 11 месеца
Точно на рождения ми ден ли трябваше да го казвате?!?
13
0
 
0
 
! Отговори
Демократи,сър! преди 1 година
А най-голям приятел им бил ФАЩ...
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гигантската глобална надпревара между икономическите възможности на два типа политически системи на Китай и на САЩ големият победител е китайската нелиберална политическа система начело с комунистическа партия, претендираща да изгражда социализъм с китайска специфика. У нас трудно ще намерите някой от новородилите се и пренаписали биографии след 1989 г. демократи да признае това.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Тръмп беше президент имаше опит за разведряване, сега либерастията отново цвили, а факта е че такова нещо като "южна корея" няма. Достатъчно е да погледнеш кей поп шоутата където полвината не можеш да ги разбереш мъже или жени ли са, за да се издокарат на американците. По коледа пък някой пуснал слух че някъде имало такива и се изпотъпкаха в колониалната си простотия стотици.
10
4
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Съгласен съм ,даже днес на децата приготвих малко свобода и независимост за вечеря , не разните му там зеленчуци и риба като на запада. Въобще `свобода` и `независимост` (в рамките на одобреното от Путин разбира се ) е всичко , не ми трябва прогрес развитие и равен шанс за всички . Дерзайте другари , да живее пролетариата
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храни куче, да те лае! Това е тяхната корейска работа
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето врага може да ги заличи
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който обича Русия и КНДР е свободен защото не е с промит мозък от САЩ. Когато обичаш Русия и Путин, нямаш нужда от пари дрънкулки от Запада дето им се радват овцете.в ЕС и САЩ.
6
6
 
9
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 1 година
Я кажете как "свободата","комунизма" и "независимостта" за които говорите са направили живота на хората от с.Корея по-добър? Само Самсунг е в пъти по богата фирма от цялата с.Корея ( а говорим за един и същ народ и дадености) , С.Корея е страна в която гладът е голям проблем и в същото време се правят паради на ракети !
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукуригу....номер 2 и 3 са изперкалите наркомани от укро пропагандата.Познават се по това,че халюцинират неща от 1991 г.,които не съществуват.Играят роли.Истината е,че ФАЩ там ги бута да може да им спретне война и да правят ядрена зима.Така щели да намалят свръхнаселението на планетата до 2030-та и ще намалявали глобалното затопляне.Имаше статии по темата за свръхнаселението как да се намали...
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че Путин и Ким Чен Ун са изолирани са западни измислици от завист че бъдещето е БРИКС. Който има акъл инвестира в имоти в Индия и Бразилия защото само приятелите на Путин ще са добре. Няма да спра да казвам истината.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига вече западна пропаганда и репресии срещу инакомислещите. Дори санитарите в нашето крило открито ни лъжат че СССР се е разпаднал и заплашват нас които им се смеем на лъжите че ще ни изолират от другите.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южна Корея са предатели и слуги на САЩ. Скоро комунизма ще победи и СССР няма да има конкуренти на световната сцена
1
8
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Свободните и независими държави са врагове за марионетките на цру.