40% от млечните продукти не са от българско мляко

Килограм кашкавал излизал от мандрата 17 лева, в магазина е над 30
Обновена: 23 фев 2023 11:18 | 23 фев 2023 11:10, Камелия Цветанова
49
40% от млечните продукти не са от българско мляко
Снимка: Pixabay

Животновъдите обмислят тази година да отстъпят държавните си помощи и да ги дадат на търговските вериги.
Това съобщи пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Да си отделим всички субсидии на веригите. Явно те имат големи затруднения, повече от нашите", заяви иронично Караколев.

Животновъдите разчитат в казуса с "Ел Би Булгарикум" и ДКК две притеснителни линии. Едната е, че от държавна компания се договаря мляко, което не е с произход България, докато в момента българските животновъди изливат мляко, защото към него няма интерес.

„Държавата излива милиони за подпомагане на животновъдството, а се купува мляко от Унгария, да речем. Щом може от Унгария, защо да не може от Бургас?“, пита Симеон Караколев, който определя ситуацията като "тъжна действителност".

Още по темата

"Къде е националният интерес в случая? От ДКК надали могат да отговорят. Ако ще купуваш на такава цена, плати я на българските фермери", призова Караколев.

НОКА управлява най-големия кооператив в България за овче мляко. Можем да им доставим колкото българско овче мляко искат, декларира Караколев и изрази очакване да се свържат с тях, за да започнат преговори те да доставят млякото, "а не да го търсят от чужбина".

„Един от доставчиците разкри цялата порочна практика на формиране на цените в търговските вериги. Това се случва за първи път. Целият товар в момента го изнасят производителите на суровина и потребителите", коментира Симеон Караколев в предаването "Преди всички".

"Важно е държавата да покаже, че иска да се справи с тази порочна практика на формиране на цена, която ограбва както производителите, така и потребителите. Като общество трябва да реагираме по някакъв начин", категоричен е Караколев.

Според него "държавата на този етап няма инструмент, с който може това да го озапти".

40% от млечните продукти, които консумираме, не са от българско мляко, отбеляза той. Килограм кашкавал излиза от мандрата на 17 лева с ДДС, а във веригите е 30 и кусур лева с ДДС, допълни председателят на НОКА.

В смяната на ръководството на "Ел Би Булгарикум" Симеон Караколев вижда "една димка, която се хвърля пред цялото общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: сиренемлякокашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в тмаркет продават яица 10 бр 3.99 лв от латвия отвратителн вкус
43
0
 
1
 
! Отговори
МЛЕЧНИТЕ преди 1 година
ПРОДУКТИ НА ПАЗАРА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ НЕ СА КАЧЕСТВЕНИ
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА,в килограм роден кашкавал се влагат не повече от осем литра мляко или стойността на вложеното мляко като цена е в границите 9.5-10 лева,пита се къде отиват останалите СЕДЕМ лева за да формирате цената на вашият краен продукт-17 лева,в преработка,в закваска или в разходи за труд?
41
0
 
2
 
! Отговори
ха преди 1 година
със сигурност процентите са повече а и колко мляко има в сиренето , кашкавала и нареченото мляко не ми се мисли .
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - "В България няма кравари вече... от къде чакате това 'българско мляко'??" Верно свършиха истинските кравари, иначе е пълно с други, ама файда от тях йок. Когато баба и дядо гледаха две биволици и камара овце, тогава съм ял истинско сирене, масло и мляко. И не на село, в окръжния град Ловеч. Имаха хората и гледаха, сега в магазина за бутилка от 3-4 лева, а какво има в нея, един господ знае.
39
2
 
0
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Млякото идва от малки американски крави.
38
1
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Млечните продукти не само че не са от българско мляко, а изобщо не съдържат мляко...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоя бранш има най много гръцки фирми в България . Защото са в Шенген. Защото са добре финансирани от еврофондове . Защото се купува от българите стоката. Защото им отговаря на ЕС стандарта.
36
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Годината е 1984г. Присъствам като слушател с група студенти / по собствено желание в Съдебната Палата на 2 ет/ в съдебен процес на ДСО Сердика- ищец за няколко милиона лв не платени от СССР държавен търговец. Доставил ж. п.композиция с кашкавал балкан, овче сирене в тенекии и други млечни продукти. Съветския търговец след процес от две години казва , че цялата композиция е брак с мухлясъл продукт и не може да се плати
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма кравари вече... от къде чакате това 'българско мляко'??
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32. Иван . Ще изнасят печалбата, както всички чужди фирми. Това е напълно законно , защото са в Шенгенско споразумение . Така е и с Метро, Билла, нидерландски , френски фирми ,гръцки банки, брокери, бензиностанции и всички фирми от ЕС. страни. За българите и фирмите им в ЕС е Забранено до влизането им в Шенген и еврозоната
33
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Опппааа ха ха ха ...нямаме крави май а??ОУ ...хо хо хо инак се Бийн в гърдите ой българско сирене ей....ха ха ха Чие е????
32
6
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
НАЛИ ЛИДЛ И КУФЛАНД ТРЯБВА ДА ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБИТЕ В ГЕРМАНИЯ?? А БЪЛГАРИНА ПЛЮЕ ПРОТИВ РУСИЯ! ЗАТОВА Е НАЙ БЕДЕН В ЕВРОПА!
31
1
 
3
 
! Отговори
Абе ще го преди 1 година
държиме по складовете докато мухляса ама на по-малко от трийсе лева няма да продаваме.
30
1
 
7
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Сто процента истински млечен продукт с български произход се намира в скъпи магазини в ЕС. / Кашкавал, сирене овче/.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много точно е казано. На този етап България няма как да промени условията. Това върви от времето на Т. Живков. Най доброто в продуктите се даваше към номенклатурата в Москва и по малък процент за Запада /" да не се изложим"/ . Необходим за валута покриваш дълговете. Останалото ниско качество оставаше за целокупния народ. Които не вярва да отвори архивите на ДСО Сердика и в гр. Видин
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 18, няма жълто сирене за което да трябват 25 л. мляко, това е, максимум 12 л. конкретно за кашкавала трябват 7-8 литра
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам от какво млеко са произведени, но киселите млека са такива смърдешки, че е трудно да се преглътнат. Застроена супа с кисело мляко смърди яко на не знам какво от 3-4 лъжици само. В тесто се усеща, ще видим днес уличните приятелчета дали ще изядат попарата или ще се назлъндисат. И сирена има със същия "аромат", на кашкавал по тоя начин ароматизиран все още не сме попадали.
26
1
 
14
 
! Отговори
Имитиращ продукт преди 1 година
А 60% от млечните продукти, въобще не са от мляко.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРСКОТО МЛЯКО БЕШЕ ДО 9.9. 1944 ОТ 10.9. 1944 НЕ ТЪРСЕТЕ ВЕЧЕ. МЕНДЕЛЕЕВ НЕ ДАВА.