Таванът на надценките няма да удари веригите, а малките търговци

По-ниската инфлация не означава поевтиняване на стоките
22
Таванът на надценките няма да удари веригите, а малките търговци
Снимка: Pixabay

"Таванът на надценката ще удари малките магазини, не големите вериги. Веригите от иконимии на мащаба могат да намерят как да го понесат този удар, но ограничение на надценката на стоките в едно квартално магазинче може да бъде много пагубно за него. Хубаво е, че вече не се говори за цялостен таван на цените. Това беше много глупава идея", коментира пред БНР икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Още по темата

Покачването на цените и повишаването на доходите вървят със сходни темпове, подчерта той.
"Заплатите растяха почти с темпа на инфлация. Това се вижда и от състоянието на пазара на труда - безработицата у нас си остава рекордно ниска. Политиките на наливане на пари в икономиката при пандемията, за да няма скок в безработицата, се оказаха успешни", посочи той.

По думите на Георги Вулджев все още инфлацията остава на високи нива и ще отнеме време, според него поне една година, с "такива темпове да стигнем до 2-3% инфлация, каквато беше нормата".

"Забавянето на инфлацията не означава нито стопиране на ръста в цените, нито поевтиняване, а означава че покачването на цените леко се забавя и няма да е така ускорено, както беше преди няколко месеца", каза Вулджев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: стокицениинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
ьааьаь преди 1 година
Мачкайте малките търговци, те също са виновни за секулата си . Малък убиец или голям убиец,пак е убиец. Стига сте мерили нещата с различни везни. Принципа е важен, и е един за всички.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отлични африкански съвети за Африканския съюз. Всички десни либертарианци имат за идеал Африканския съюз в Африка. Някой африкански сатрап да ги вземе всичките за съветници.
18
4
 
7
 
! Отговори
Бахмут е Русия преди 1 година
Веригите са против всеки български производител, плащат си на български политици за закрила, работят на почти нулева печалба, депозират в двумесечни влогове в западни банки и печелят от лихвата за периода. Изнасят български капитали навън и живеят на наш гръб. Това унищожи българският производител и икономика. Наложен модел от западналяците. Схемата ни превръща в колония, територия за война и пушечно месо. Въоръжаването на нацистки терористи ни въвлича във войната. Ще ви пращаме под земята....
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Малките търговци" дето ги хвалите и жалите толкова са също виновни. Първо лъжат и крият продажби. После - като излезе нещо на промоция във веригите го изкупуват и го пускат на по-висока цена, а за нормалните хора не остава. Водя счетоводството на няколко такива и им виждам покупните фактури.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно е, някой си, от някъде си, изкупува на безценица Бг продукция от производителите, пък му и плащат да я предлага, хитреца прави вериги и предлага Бг стоки и печели. Е щом Бг един общ магазин за стоки сбирпотреба/нарлооп или селкооп/, не може да направи, а трябва чужд да го оправя, смях. Просто едно хале!
15
0
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Портокала...
14
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз съм ЗА сваляне на цените. Стига с тези заплати, които така или иначе не отговарят на инфлацията. Сега излизам в майчински, защо и майчинските да не скачат със заплатите и инфлацията? Не знам за 1 година тези пари, на които съм се осигурявала, дали ще ми стигнат за изхранване на семейството ми. Не може да отивам в квартално магазинпе, да си купувам едни дробчета за 7 лв килото и пред мен продавачката да ми казва "оооо,то много евтино, от утре ги правя 8лв". На мен кой ще ми вдигне така майчинс
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малките търговци, особено по селата си правят, каквото си поискат. И най-важното е, че почти всички не издават касови бележки.Контрол няма! Така че, полза от тях няма.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ала бала
11
5
 
1
 
! Отговори
Мото преди 1 година
Аз ме пазарувам хранителни продукти във Вериги и франчайзи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От кога влиза в сила : Това не се "Казва" - доказва се. С документи и насрещна проверка.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще дисциплинира и консуматора и производителя. Ще се търси качество, но директо от производител, а не от веригите с преопаковани стоки и съмнителни сертификати за качество. Само така ще се преборим с пълзящата змия *** ГМО продуктите.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фен на Вики Джъстис : Да ги закриват. Работил съм с такива и им знам номерата. Приноса за бюджета от тях е нулев.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде... Повече от половината от малките мили търгаши укриват поне едно 70% от приходите си и носят една нула на хазната.
6
3
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То точно това е целта. Да се изхвърлят и малкото останали квартални "БЪЛГАРСКИ МАГАЗИНЧЕТА" от бизнеса. Вратите на чуждите вериги остават широко разтворени пред картела и монопола.
5
1
 
0
 
! Отговори
От кога влиза в сила преди 1 година
този таван на надценката? Освен това, търговеца винаги може да каже, че е купил нещо по-скъпо, за да оправдае високата надценка, която при всички случаи ще се измерва процентно, а не с твърда сума.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя който предлага таван на надценки или цени не е работил с веригите и си няма идея с какво се захваща. Ако ги накарат да намалят цената - те ще я избият от допълнителни такси. Такса обработка на стока при доставка. Логистична такса. Рекламни пана и билборди, участие в брошура.... 10 години съм си късал нервите с тях.
3
2
 
2
 
! Отговори
Коментар по заглавие преди 1 година
: демек, отново малкия бизнес е в кюпа.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се спукат от промоции преди влизането на тази надценка, а продуктите с дълъг срок на годност направо ще бъдат изкупени защото хората ще се презапасяват и накрая пак ще са на печалба.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По-ниската инфлация не означава поевтиняване на стоките" - Все пак сме в БГ и в такъв случай това е вярно