Байдън: Решението на МНС за Путин е оправдано

Обвиненията срещу него били оправдани
Обновена: 18 мар 2023 10:29 | 18 мар 2023 10:29, Александър Попов
123
Байдън: Решението на МНС за Путин е оправдано
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс.

Вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС.

„Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че МНС излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

Още по темата
САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия.

Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.  

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
8
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 година
Според най-скромните оценки общият брой на цивилните, убити по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия, възлиза на над 1700 души, включително почти 400 деца, около 10 хиляди са тежко ранени. Около 1 милион души са останали без вода, 500 хиляди души са останали без работа, хиляди са останали без покрив над главите си. Според ООН 821 души са изчезнали, повечето от които сърби. "Аз предложих да бомбардираме Белград", казва тогава сенатор Делауеър (сега дядо) Байдън. Ето кого трябва да осъдят.
108
0
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
САЩ не признават Международният наказателен съд в Хага, тъй като считат, че на САЩ всичко им е позволено. Но щом се отнася за решение срещу Русия, дядо Байдън няма нищо напротив.
107
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Дядо Байдън пак не си е пил хапчетата.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
постановка мнс в хага, са продажници..
105
0
 
9
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Бай-дън много внимава с коментар по случая, защото случилото се в Авганистан, Ирак, Сирия, Либия се помни още, така, че той и цялата плеяда янки-президенти от Буш та досегашната мумия са повече от клиенти на МНК-Хага
104
12
 
0
 
! Отговори
Хага ха ха преди 1 година
Милошевич, Караджич и Путин осъдени но още са "живи" и невредими верват само русофили БГ
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно кризата ескалира. Сега, след взаимно неприемливите условия за мир на Украйна и Русия, ще бъде поставено и условието да бъдат изпълнени исканията на Хага или съответно - да бъдат отменени. Просто още една пречка за мира. Накъде отиваме?
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-големи престъпления срещу човечеството от вашите никой не е видял до сега . Днес се радвате за обвиненията срещу един достоен човек , но утре някой от вас ще е обвинен и то вече за същинските престъпления които хората ще запомнят . Хората помнят разбитите държави , помнят лабораториите разработващи биологично оръжие , помнят ковит епидемията .Да ви се връща , както казват нашенци !
101
0
 
5
 
! Отговори
Нотава даже не е преди 1 година
Присъда! Това е заповед за задържане докато тече дело..разследване също още не е имало!!
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, хи-хи ! -- muncho амрийкански почна да мънка нещо под носа си ...
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, хи-хи ! -- *** амрийкански почна да мънка нещо под носа си ...
98
0
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 1 година
А аз започнах да терроризирам третополовите като теб
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лелееее, това си е чиста шизофрения. Нещо, което ти не си подписвал, не го признаваш, ама било правилно!!! Да му имам логиката на това деде с алцхаймер.
96
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята на хитлеристка Германия през 1921 год... за жалост се повтаря в расия...
95
13
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До До 96/ НЯМА ТАКОВА НЕЩО! 70% ОТ УКРАЙНА СМЯТА ДОНЕЦК ЗА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА! СЛЕДВА ЯКО ИЗБИВАНЕ НА ПУТИНИСТИТЕ МИР НИКОГА!
94
1
 
7
 
! Отговори
хахаххахаг преди 1 година
Решението е оправдано ама и ние не ги признаваме щото ще ни разследват и нас
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
MHC e aмepиkaнcko HПO, kakтo noвeчeтo "мeжgyнapogни инcтитyции"... Paзбиpa ce, peшeниятa им нe kacaят paбoтogaтeлитe...
92
0
 
7
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
смени ли си памперса бе дядо джо и хайде не се натоварвай толкова,а де не забравиш и лигавчето дедин
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички англосакси и зеленский да ходят на сьд, те са убийци. Каде е Югославия, авганистан, Сирия, какво те направиха с други страни... Америка е страна терористи заедно с англия и тези кои-то тях подьржате. До кога българия ще праща воена помощ на укрофашисти.
90
4
 
8
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Айде образовай се приятелче! Войната е от 2014 година в Донбас, 70 % от украинците избират Зеленски защото той обещава Мир и да спре войната в Донбас! 70 % от украинците 2019 искат МИР в Украйна!!