Ръст на ДДС до 20% за туризма ще качи крайната цена на услугите

Резервациите спирали, защото не е ясно какъв ще е данъкът
61
Ръст на ДДС до 20% за туризма ще качи крайната цена на услугите
Снимка: БГНЕС

Дни преди пристигането на първите туристи по родното Черноморие темата за отпадането на ДДС преференциите притесни хотелиерите. Причината - повечето пакетите за ваканция са продадени още преди края на миналия туристически сезон.

Според Румен Мончев от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" вдигането на ДДС е екзотична мисъл, който едва ли ще се реализира. "Около нас навсякъде ДДС-тата са ниски, в Турция по време на пандемията беше 1%, сега е 7. В Гърция когато го вдигнаха, събраха за целия сезон ДДС, колкото преди за една седмица. Внасяме пари отвън, няма как да ни пришиват към местния бизнес", сподели той пред Novanews.

По думите му увеличаване на ДДС за туризма на 20% ще се отрази на крайната цена на туристите.

"Туроператорите няма да си позволят да загубят 11% заради скрит данък. Резервациите спират, защото не е ясно какъв данък ще плащаме. Когато искаш да събираш повече пари трябва да намаляваш данъците, не да ги увеличаваш", смята Мончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: туризъмДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките !! Щели да фалират !И досега цените са в космоса а нямат нищо общо с доброто обслужване да не се вайкат, че хората бягат в Гърция и Турция. Всичко си избиват от клиентите с неадекватно повишените цени. Да фалират като са прости и алчни !Да живеят турските и гръцките курорти !
52
1
 
2
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Някакъв си Мончев, "смятал"... Големи икономисти, големи "бизнесмени", голЕмо нещо! В Турция, ДДС за туризъм бил 1% . Да, ама турците не крадът като бг яйцеглавите "бизнесмени", не леят бетон като душевно болни и не разравят де що видят дюна. И без ДДС да работят у нас, няма да стъпя! От 2000 година не съм бил на Черно море. Гърция, Турция, Израел - това е. Може да е скъпо, но си струва!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ДДС-то ще им е най-малкия проблем.Нашите "мили" съседи по море ще се бият с обеднен уран.Смятайте какъв туризъм ще има в Ураново море.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно връщане на ставката от 20% за туризма и ресторантьорите,не може да залагаш марж на печалба от порядъка на 100-200 процента и да имаш 9% ДДС,ако някъде трябва да има редуцирана ставка ДДС то това трябва да лекарствата и храните,туризмът трябва да е последният бранш който може да се ползва от такива привилегии!
49
1
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
значи когато ДДС то на туризъма тука падна! цените се вдигнаха двойно! е сега нека ДДС на туризъма да е 25% апък тия мафиоти които се пишат, че разбират от туризъм да МРЪТ! не ми дреме! там са само кражби и лъжи! Ай да им го .....
48
1
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
време е за разплата!! крадци!!не че някой се е залетял да ходи на вашите мизерни комплексчета,ама за тази мизерия да искаш такива пари- няма да стане!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"екзотична мисъл" било - ми мн ясно - Всички олигарси от Всички партии имат многохилядни хотели и ресторанти и геп и бсп и ндсв и дпс и им изнася 9% ддс - Е,те тука у Кражбите и Далаверите са мн задружни !
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свалиха данъците и пак цените по зимните курорти бяха ненормално високи.
45
2
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До Абе, хора... Ако им вдигнат ДДС ще ни се молят да ходим и ще свалят цените :))). Ще е прекрасно ако изчезнат чуждите туристи да им вдигат оборота и цените. Да ходят в Турция и където искат. У нас не бива да има масов морски туризъм, а специфичен - културен и прочие. "Масов" ще е за българите. Не можем да се мерим с Турция по брегова ивица и дължина на сезона (за сега).
44
1
 
20
 
! Отговори
Абе, хора... преди 1 година
Дайте 2 години да не им ходим по хотелите и да си останат само управителите и укрите.След 2 години ще ходят като мисионери по вратите ни и да ни дават промоции.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те хотелите са на ония в парламата а само са сложили там някакви управителчета за фигуранти!Не ви ли е ясна схемата!Покрай почиващите си урки натрупаха още милиони!
42
0
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А когато ДДС беше намален, цените паднаха ли? Защото поне аз не си спомням! Данъкоплатците обаче плащаме тези разлики дори и да не им ползваме "услугите"...
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете им всички данъци на тия картеладжии и те пак ще вдигат цените. Просто браншът е пълен с некадърници, спекуланти и дребни далавераджии, които просто не стават за тая работа, това е проблемът.
40
0
 
2
 
! Отговори
aa преди 1 година
ам нали са продадени ба, демек зели сте парите на 9% , ми че кво ревйете ба. Или просто лъжьете яко ба, демек не сте продали нищо
39
1
 
19
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 година
ДДС 20 % за туризма. И без това цените са брутални. За 10 дена в уж квалитетен курорт в БГ 5000 лева. ае няма нужда.
38
3
 
17
 
! Отговори
провинция преди 1 година
За всички по-равно ДДС.Така е справедливо.
37
2
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Българския бизнес свикна да я кара на помощи, компенсации, мерки и европари и като нещо не им е ОК да обвинява държавата
36
2
 
19
 
! Отговори
Джаред преди 1 година
До: Доктор ох Боли,Прав си, ама по-добре да гъбясам, отколкото да гледам ***, мутри и бг роми с фалшиви ланци и да ме цакат 40лв за 200гр сафрид с гранясало олио и две наливни ,,Пиринско".
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви туроператори,правете си сами резервации в хотели и места за настаняване,самолетни билети и т.н. Товарят ви с 30% ,комисионните им са брутални !!!
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са кожодери и без ръста от 20%. Сега ще надуят цените и ще се оправдават. Ще реват с крокодилски сълзи за помощи. НИКАКВИ ПОМОЩИ ЗА ТЯХ! Който не може да управлява бизнес - ДА ГО ЗАТВАРЯ!Аман от тарикати!