Нужен ли е данъкът за свръхбогатите и защо се говори за него?

130 евродепутати поискаха такъв да бъде наложен
45
Нужен ли е данъкът за свръхбогатите и защо се говори за него?
Снимка: Pixabay

"С голямата власт идват големите отговорности", твърди чичо Бен от култовата поредица "Спайдърмен". В този дух 130 евродепутати поискаха миналата седмица свръхбогатите да бъдат обложени с данък. Защо се повдига тази тема?

Авторите на предложението искат въвеждането на прогресивен международен данък върху прекомерно голямото богатство. След въвеждането на минимален данък за мултинационалните компании, идва и петицията от 130 евродепутати, сред които и българинът Петър Витанов от групата "Социалисти и демократи", за данък за свръхбогатите.

Петицията повдига теми като данъчните, икономическите и екологични несправедливости и как те могат да бъдат преодолени посредством по-високи налози за най-богатите хора.  Според европейските законодатели след постигането на споразумение за минималния данък за мултинационалните компании, сега е време фокусът да се насочи към супербогатите граждани.

Предложението предвижда въвеждане на прогресивен данък върху богатството, за да се намалят неравенствата и да се подпомогне финансирането на инвестициите, които са необходими за екологичния и социален преход. Става дума за данък от 1,5 на сто, въпреки че стойността му тепърва ще се обсъжда, върху активи от поне 50 милиона евро.

Време ли е да говорим за облагане с данък на най-богатите, за да се намалят неравенствата и да се потърси начин за намиране на решение на кризите, произтичащи от климатичните промени, от които често се възползват именно те?, пита италианското издание "Мъни".

Данък за свръх богатите: какво представлява и в какъв размер би бил?

"Климатичната криза започна да разтърсва човешките общества, засягайки сериозно самите основи на човешкия поминък и на социалната организация". Това е заключението на доклада "Климатично неравенство" от 2023 година. Описаната в него нестабилност не засяга само страните, които са подхранили кризата, тъй като въздействието върху климата не е разпределено равномерно по целия свят. Средноизчислено, страните с ниски и средни доходи на населението са по-засегнати от климатичните изменения от по-богатите страни.

В същото време климатичната криза е белязана и от значителни неравенства вътре в самите страни - до такава степен, че уязвимостта към многобройните климатични промени е силно обвързана с доходите и богатството не само на отделните страни, но и на гражданите на всяка от тях. Все повече хора гледат с нарастващо безпокойство към глобалните климатични явления - от климатичните бежанци до сушата, която унищожава реколтата.

Предложението, което предвижда данък от 1,5 на сто върху доходи от поне 50 милиона евро, ще бъде обаче предмет на колективно обсъждане и вносителите му приканват Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ООН да започнат дебата по темата. Евродепутатите искат Европа да се превърне в "говорител" по конкретния проблем и да поеме отговорността да действа в този исторически момент.

Необходим ли е наистина данъкът за супербогатите?

Тази тема не се повдига за първи път. Дори президентът на САЩ Джо Байдън предложи в проектобюджета си облагане с данъци на най-високите доходи – за хората, които печелят над 400 000 долара годишно и за милиардерите. Според него така богатството ще се преразпредели и здравната система ще стане по-достъпна. Сенаторът Бърни Сандърс не остава по-назад, като призова за облагане с данък на свръхбогатите, но и заяви категорично, че светът няма нужда от милиардери.

През 2020 година най-богатият 1 процент от хората в света са притежавали почти две трети от произведеното богатство и макар същевременно крайната бедност да нараства, а заплатите да страдат от икономическите и екологични кризи, никой от супербогатите изглежда не предлага решения, пише италианското издание.

Най-богатите могат да използват сложни данъчни споразумения, за да сведат данъците си до минимум - нещо което обикновените домакинства или малките и средни компании не могат да направят.

Кой трябва да плати за екологичния преход и съкращаване на неравенството? Според над 130-те депутати от Европейския парламент и различни други групи, които през годините са се обединили под надслова "облагайте богатите", именно супербогатите са тези, които трябва да платят. /БТА, Галя Горнишка/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: данък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се говори за него.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи от Бизнеса.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно лявата политика води до развитие на бизнеса, който от прекалено дясна политика се самоунищожава.
16
3
 
0
 
! Отговори
ЯЖ ЯЖ ЯЖ СЛАДОЛЕД! преди 1 година
РАВЕНСТВЕТО ГО ЖИВЯХМЕ. КОЛКООТО ПОВЕЧЕ БОГАТАШИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО БЕДНИ.
15
1
 
5
 
! Отговори
ДДС преди 1 година
Направете данък въздух ,който дишаме и че сме се родили в тая тъпня ,вземете ни душите и мирясайте безбожници нещастни.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13, я виж как е данъчната система в Дубай и тогава се обаждай. Данъци там има но са на консумацията а не на доход, само да ви светна това е по правилния начин консумираш = плащаш. Искаш скъпа кола плащаш по скъпо, искаш да караш бързо по магистралата и да правиш нарушения глобите идват на следващия час и ги взимат директно от банковата сметка .
13
0
 
9
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
Първо да оправят Шведите и хората дето работят в сивия сектор...и тогава да мислят как да вземат повече от хората дето декларират всичко
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, те пък богатите пасат трева и чакат само вие да ги обложите с данъци. Колко наивен трябва да си за да се вържеш на подобна глупост. Да го въвеждат да видим дали няма ефекта да е тотално обратен !
11
1
 
4
 
! Отговори
Мара Фара преди 1 година
Не е нужен, защото богатите ще обеднеят и ще се чувстват много зле. Трябва да се вдигнат данъците на бедняците, защото са си бедни и са свикнали да бъдат бедни. Т.е. дали си беден или много беден е без значение за бедняците. Проблемът ще е при богаташите. ;-)
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В развития свят, никъде няма плосък данък, а при плосък данък богатите стават по-богати, а бедните не могат да отлепят дъното. Не може средната класа да издържа и държавата и свръхбогатите.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите са богати защото обичат да взимат не да дават, те данъци не плащат ако не сте разбрали има си начини.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след като се подготвят добре по темата "Данък за свръхбогатите", ще разиграят един евроцирк и няма да се приеме. Точно свръбогатите диктуват дневния ред на ЕП. Иначе и аз гледам с нарастващо безпокойство как се образуват разни думички и словосъчетания относно "глобалните климатични явления" - "климатични бежанци". А само допреди 5 години хора бягаха от войни, икономически кризи ... А пък сега?
7
0
 
2
 
! Отговори
Здравейте роби преди 1 година
Четете ли , пишете лиЧетете пишете и работете , че яхтата ми само на док е 1млн .
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не е нужен, с тоя плосък данък, някой хора едва отцеляват. Богатите трябва да си платят на обществото, което ги е направило богати.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ножът опря до кокала. Богатите с безмерната си алчност докараха работещите за тях да не могат да се въпроизвеждат. Заради мизерията населението в държавите от Европа намалява. Един потенциален родите винаги си задава въпроса - мога ли даа осигуря на децата си поне такъв живота, какъвто съм имал аз и когато реши че не може заради ниските доходи, се отказва от деца или има само едно дете, а децата трябва да са поне три.
4
5
 
1
 
! Отговори
НАП преди 1 година
Не е нужен .Може да го дарят на бедни и нуждаещи се, на служителите , които така или иначе са им го спечелили или на много други каузи, които заслужават това.Нова тв излъчи едновременно в новините , как едно семейство се нуждае от 25000 за трансплантация на бъбрек на своето дете и същевременно как са конфискувани 1,5млн..Въпросът е безсмислен .Хора събират средства от всякакви видове дарители и нямащи възможност пенсионери ,дори деца а държавата си прибира всичко и не я интересува.?!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб откраднаха стотици милиарди за 12 години на власт. 1,5% данък при 300 милиарда са 4 милиарда и 500 милиона - бълха ги ухапала.
2
1
 
1
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
След 175 години, комунизма победи в Европа.Das Manifest der Kommunistischen Partei 1848 г. "Крайно време е вече комунистите открито да изложат пред целия свят своите възгледи, своите цели, своите стремежи"1. Експроприация на поземлената собственост и използване на поземлената рента за покриване на държавните разходи.2. Висок прогресивен данък.4. Конфискация на имуществото на всички емигранти и бунтовници.5. Централизация на кредита в ръцете на държавата чрез една национална банка
1
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
90% данък за Тиквата да има социалки за Асан :)))