Българин от Судан: Никой не очакваше да се стигне до такъв ужас

Той се е разделил с почти цялото си семейство, което успява да избяга
26 апр 2023 15:08, Нели Христова
37
Българин от Судан: Никой не очакваше да се стигне до такъв ужас
Снимка: БГНЕС

Този следобед у нас се прибират част от българите, които бяха евакуирани от Судан. Те прекараха последните дни в посолството ни в Берлин. До там стигнаха чрез специален полет на германските военновъздушни сили.

Останалите ни сънародници, които успяха да избягат от размирната африкански държава, се намират в Египет и Саудитска Арабия. Има обаче и наши сънародници, които остават в епицентъра на войната, за да помагат на свои близки, които няма как да напуснат Судан. Един от тях е Ясир.

"Стана внезапно. Обаче това - да се стигне до такъв ужас, никой не го очакваше. Не. По принцип суданците са мирен народ. Като има война, нищо няма наред. Но се държим. Ние сме почти в центъра на Хартум. Някъде на около 6 км от летището. Стрелба постоянна. Няма по-ужасно нещо от войната", разказва Ясир.

Той се е разделил с почти цялото си семейство, което успява да избяга. "Идеята е да се приберат в България с помощта на нашето посолство в Египет. Усеща се, когато хората наистина присърце са го взели. Денонощно се обаждат, денонощно се интересуват. Знам възможностите на България и не очаквах такова съдействие, а напротив. Направо са герои за мен".

Засега Ясир остава в Хартум, за да се грижи за близките си, които не могат да пътуват. "Никой не може да избяга от смъртта. Това е моя философия, която си е за мен, но гледам да се пазя. Имам още роднини, на които трябва да помогна, няма как. Те са възрастни жени и деца. Ако видя най-накрая, че въобще не може да се живее, ще намеря начин да тръгна".

Казва, че вече трудно се намират гориво, лекарства, храна и вода. "Сега са обявили три дни примирие. Малко по-спокойно не може да се каже, че е, но тук там има някакви размени на изстрели. Но малко по-спокойно е. Може би човек бързо свиква с такива ситуации. При такива примирия хората излизат малко да се снабдят с храна, с нещо каквото може. Магазините не са отворени, но суданците имат една такава черта – те в такива ситуации си помагат. Който има, дава на който няма. Помагат си. Помагат си много. Семейства тук с повече възможност, когато напускаха всичко раздадоха. Да не остава в дома нищо. Храна, всичко раздадоха по улиците на нуждаещите се".

Призивът на Ясир е светът да отвори врати и сърце за суданския народ. "Надявам се много държави да ги приютят, да ги приберат. Някак да се грижат за тях. Всички тук са напуснали домове – това са семейства, това са лекари, инженери. Не сме чак богата държава, но живеехме мирно и спокойно. Чувам по новините, че много държави се месят, за да стане примирие. Дано….дано", надява се Ясир, предава NOVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: войнаСуданевакуация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
И в Судан замириса на кравешка тор.
31
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Сащ разбутаха и судан заради сьгласието им русия да строи своя база там
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв го "дирите" там бре Българино????
29
2
 
11
 
! Отговори
До знаещия 30 преди 1 година
За да се дообразоваш, прочети поне за "военните интервенции" на САЩ през 20 в. Например в Панама, Доминикана, Хондурас, Куба, Никарагуа, Хаити, Гватемала, Мексико, Колумбия, Боливия, Салвадор, Филипини, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Чили, Лаос, Пакистан, Афганистан, Ирак, Иран, Ангола, Либия, Ливан, Сирия, Йемен, Югославия... Виж къде е имало диктаторски режими и какво се е променило след това. В списъка не включвам участието на САЩ в I и II св.в. После виж и базите на САЩ сега в кои страни са.
28
1
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Няма смисъл да се обясняваш на този плocкозeмeц.. Мoзъка му е достъчно промит, че и след удар гънки няма да се образуват..
27
3
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
"Ааа моля моля в Судан не правят САЩ конфликти. Вземи се образовай малко. Там са намесени диктатури и генерали съответно - иран и русия. Аман от необразовани червенопитеци" ---------------- Казвам, че САЩ правят конфликти в Азия и Африка - да не би да не е вярно? А в Либия например, като беше диктатура, кой направи "революцията"? В никакъв случай не беше САЩ! И ако беше образован, нямаше да пишеш Иран и Русия с малка буква!
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Ааа моля моля в Судан не правят САЩ конфликти. Вземи се образовай малко. Там са намесени диктатури и генерали съответно - иран и русия. Аман от необразовани червенопитеци
25
0
 
8
 
! Отговори
Какво ли ни чака още преди 1 година
Досега на Яшар и Айшето от маалата викахте българи, сега и Ясир от Судан стана българин... Не сме 6 милиона! Поне 60 милиона сме! В Азия и Африка живеят още десетки милиони българи сред племенните групи на бенгалците, пущуните, зулусите, бушмените... Брой нямат!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обявили са три-дневно примирие, че заради силния вятър стрелите им бягат на криво..
23
1
 
5
 
! Отговори
джони преди 1 година
руската военна база е построенабез паника
22
3
 
8
 
! Отговори
Кон за кокошка преди 1 година
Кво става бе? България инвестира в обучението на лекари и инженери, които после се изнасят през терминал 2 към Западна Европа и САЩ. За да възстановят баланса, САЩ, с подкрепата на Западна Европа, инвестират в "конфликти" в Азия и Африка и тамошните "лекари и инженери" се изнасят, и част от тях идват в България да запълнят липсата на квалифицирани специалисти.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който иска незавимост от Янките,получава балтия.Умиранe има,отърване няма.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не са очаквали,Виктория Нюланд е била преди известно време в Судан ,нали тя беше ментор и на Украйна ?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не сме чак богата държава" явно Ясир се има за суданец, и в страната му пълно лекари и инженери, които сега бягат и ние трябва да се молим да дойдат при нас.. :D голям смях.. Не знам на каква война си играят, но ако на нашите баби от опашката за банани им се даде едномесечената продукция на ВМЗ- Сопот и Арсенал- Казанлък, до месец войната ще приключи и ще имаме евтини цитрусови плодове по сергиите..
18
2
 
23
 
! Отговори
A1 преди 1 година
Където се е намесила американската външна политика винаги е оставяла много кръв след това.Корея,Виетнам,Афганистан,Либия,Кувейт,Ирак,Сирия,Гренада,Сомалия,Панама,Югославия,Украйна и т.н.
17
1
 
15
 
! Отговори
В друга публикация преди 1 година
от днес пишете, цитирам: "Близо 25% от българите са под линията на бедност, всеки пети не си позволява месо. 42% не са в състояние да поемат неочаквани финансови разходи." Е как тогава да вземем присърце страданията на суданците? Стигат ни тези на украинците, пък и хотелите по морето са заети...
16
17
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Страните сателити на Мордор (Северна Корея, Никарагуа, Еритрея) глад, мизерия и бедност.Стрните сателити на САЩ (Ю Корея, Япония, ЕС.)Вие решавайте къде искате да сте. Никой не иска да е в комунистическа клоака
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Схемата е жестога дотътряш се до САЩ където соросоиддна организация ти издейства социални за сметката на работещите американци после се връщаш в каменната ера в Судан и живееш като цар, тия българи там са подобни.
14
0
 
0
 
! Отговори
Пеци преди 1 година
Канеше се да, нищо не е открил
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българинът" Ясир у лево бе.