Руски военни кораби видени до "Северен поток" преди взривовете

Това сочи разследване на скандинавски телевизионни оператори
3 май 2023 15:56, Елка Василева
59
Руски военни кораби видени до "Северен поток" преди взривовете
Снимка: архив, БГНЕС

Три кораба на руския военноморски флот са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа, който спря руския приток на газ към Европа през септември миналата година, показа разследване на четири скандинавски телевизионни оператора, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Руски военноморски кораби са били проследени с помощта на сателитни изображения и прехваната радиокомуникация от руския флот, посочиха четирите ТВ оператора - датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle.

Властите в Дания, Швеция и Германия заявиха преди време, че експлозиите, които разкъсаха газопровода "Северен поток 1" и новоизградения газопровод "Северен поток 2", свързващи Русия и Германия през Балтийско море, са били умишлени. Но те все още не са публикували никакви констатации от съответните разследвания, припомня БНР.

Скандинавските медии обаче установиха, че през юни и септември миналата година руските кораби са отплавали от военноморските бази в Санкт Петербург и Калининград до района североизточно от датския остров Борнхолм, където са се случили три от четирите течове от двата тръбопровода в резултат на експлозии.

Един от плавателните съдове, влекач на име SB-123, способен да изстрелва миниподводници, е бил разположен в района на 21 и 22 септември, установиха те.

Отделно, датските въоръжени сили потвърдиха пред Ройтерс, че патрулен кораб е направил 26 снимки на руски подводен спасителен кораб, наречен SS-750, близо до мястото на взрива на "Северен поток" на 22 септември миналата година, само дни преди експлозиите да се случат.

Инцидентът се случи седем месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна. Във вторник тази седмица Кремъл отрече руските кораби да са замесени в саботажа и призова резултатите от разследванията да бъдат публикувани.

Без да предостави доказателства, Москва обвини за експлозиите западен саботаж. Както Русия, така и САЩ и Украйна отрекоха да имат нещо общо с атаките, напомня Ройтерс.

Всички руски кораби, проследени от четирите ТВ оператора, са изключили своя AIS сигнал, автоматичната система за проследяване, използвана на кораба, посочиха те. Един от корабите в района е изследователският кораб на руския флот "Сибиряков", показват сателитни снимки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Писна ми от фалшиви новини по бегенските медии и европските. Само лъжи, измами и фслшификации.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайли лайкли, нали бе гейропци. Не всички на тоя свят са с 2 гънки като подопечените ви.
52
2
 
8
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 11 месеца
Сега е редно да ни кажете,да ни убеди те че лично Путин е сложил плувайки по баски бомбите на тръбите. Какво ли не ни лъжете? Дайте право на Русия да прати техните специалисти за да чуем и тяхно мнение. Какви пари ви плащат за дезинформация и от кого??
51
10
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 11 месеца
руските военнопрестъпници искат да спечелят от застраховката от вече ненужния СП- Европа се отказа от руската газ .... завинаги
50
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
А версията с оназ яхта зарязаха ли я? Тия руски кораби сега ли ги видяха, че то взрива беше миналата година.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много закъснели съчинения. Трябваше по-рано да го измислят и да го пуснат.
48
4
 
2
 
! Отговори
Тап преди 11 месеца
Кой спечели от това? Ми на много прости ги направихте руснаците, така да подаряват на САЩ пазар за милиарди долари от втечнен газ.
47
2
 
3
 
! Отговори
Не прочетох, но... преди 11 месеца
Ама пентагоня каза, че са украинци с лодка? Сега скандинавските медии обниняват "партьорите" в лъжа, като твърдят че руснаците сами са си го направили, така ли?
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе кажете нещо истинско - тва краварите освен да съчиняват измислици срещу някого за нищо друго не стават- вредна семка - требе господ да помогне да се отървем от нея- 2 милиона арод затриха в ирак и после се разминаха с едно извинение
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Беше повече от ясно, още когато се разбра, че Уткин няма да продава по тези тръби - взе да прави помен с чужда пита. Това рушшляк да ти се тръшка за тръби, дето не е дал и 1 копейка - смятай на какъв се прави. По добра коммунделска традиция, веднага се обвинява Запада, даже още преди взрива.
44
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до 43 - И каква точно е изгодата на Путин? ... :) ... Защото за изгодата на САЩ всички знаем - започнаха да си продават ударно скъпия втечнен газ на Европа. Би ли обяснил каква е изгодата на Путин? Русия инвестира ако не бъркам към 10 млрд. евро само в СП2, а Европа още толкова. За СП1 не знам колко им е струвал. Би ли обяснил как точно с взрива ще се възвърнат тези пари? Благодарение на липсата на СП1 и 2 САЩ направиха милиарди. Ето, аз обяснявам каква е тяхната изгода. Твой ред е... :)
43
12
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 11 месеца
Това за руските кораби, че са се въртяли около мястото отдавна се знае, но сега по някаква причина излиза като новина. От цялата работа най-голяма изгода има Путин и режима му, да не се бърка с Русия, това са 2 различни неща.
42
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До do 28 "Само, че сега е фраш сателити, разузнавателни самолети, дронове, които следят точно тази територия и всичко се записва. Въпрос на време е някой да го изрови." - Ами именно това е смешното, че е фраш със сателити и т.н., и Запада половин година се чуди каква лъжа да измисли, за да вярват гъбите (по коментарите се познават), че не са го взривили големите братя зад океана... :) ...Ако не бяха те, съм сигурен, че максимум до седмица щяха да покажат доказателства,че Русия стои зад взрива.
41
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Влязох в коментарите само да се изсмея на жалкия пропаганден пасквил - ХАХАХАХАХАХА!!!
40
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По цял ден лъжите на американците и техните марионетки по медиите. И накрая кухото янки се чуди защо му фалирала умнокрасивата банка. А хрантоядите смучат за ей такива дейности.
39
2
 
13
 
! Отговори
Обратна логика! преди 11 месеца
Скандинавска бате! Ирационална и необяснима! - ето как така си режеш ухото като нищо не те боли!
38
5
 
13
 
! Отговори
Шерлок Хомс преди 11 месеца
От тая скандинавска логика ще стане каруцар!
37
8
 
21
 
! Отговори
и ние така решихме! преди 11 месеца
Защото не им трябват пари в бюджета по време на война и защото искат Германия да вземе страна и защототмного искат Америка да си натресе скъпия течнен газ - руснаците са си взривили тръбопроводите! ТАКА е ! Това е най-логичната обратна скандинавска логика!
36
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама разбира се, че руснаците са взривили потока, по който получаваха милиарди. Няма по-логично обяснение от това!!!
35
5
 
8
 
! Отговори
Винаги преди 11 месеца
Съм смятал,че само руснаците могат да бъдат толкова перверзни и че те са взривили газопроводите.