Руски военни кораби видени до "Северен поток" преди взривовете

Това сочи разследване на скандинавски телевизионни оператори
3 май 2023 15:56, Елка Василева
59
Руски военни кораби видени до "Северен поток" преди взривовете
Снимка: архив, БГНЕС

Три кораба на руския военноморски флот са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа, който спря руския приток на газ към Европа през септември миналата година, показа разследване на четири скандинавски телевизионни оператора, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Руски военноморски кораби са били проследени с помощта на сателитни изображения и прехваната радиокомуникация от руския флот, посочиха четирите ТВ оператора - датската DR, норвежката NRK, шведската SVT и финландската Yle.

Властите в Дания, Швеция и Германия заявиха преди време, че експлозиите, които разкъсаха газопровода "Северен поток 1" и новоизградения газопровод "Северен поток 2", свързващи Русия и Германия през Балтийско море, са били умишлени. Но те все още не са публикували никакви констатации от съответните разследвания, припомня БНР.

Скандинавските медии обаче установиха, че през юни и септември миналата година руските кораби са отплавали от военноморските бази в Санкт Петербург и Калининград до района североизточно от датския остров Борнхолм, където са се случили три от четирите течове от двата тръбопровода в резултат на експлозии.

Един от плавателните съдове, влекач на име SB-123, способен да изстрелва миниподводници, е бил разположен в района на 21 и 22 септември, установиха те.

Отделно, датските въоръжени сили потвърдиха пред Ройтерс, че патрулен кораб е направил 26 снимки на руски подводен спасителен кораб, наречен SS-750, близо до мястото на взрива на "Северен поток" на 22 септември миналата година, само дни преди експлозиите да се случат.

Инцидентът се случи седем месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна. Във вторник тази седмица Кремъл отрече руските кораби да са замесени в саботажа и призова резултатите от разследванията да бъдат публикувани.

Без да предостави доказателства, Москва обвини за експлозиите западен саботаж. Както Русия, така и САЩ и Украйна отрекоха да имат нещо общо с атаките, напомня Ройтерс.

Всички руски кораби, проследени от четирите ТВ оператора, са изключили своя AIS сигнал, автоматичната система за проследяване, използвана на кораба, посочиха те. Един от корабите в района е изследователският кораб на руския флот "Сибиряков", показват сателитни снимки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
3
 
! Отговори
do 28 преди 1 година
Така е, ама това не са военни кораби, а цивилни, а единия е още повече "изследователски". Точно затова всичко около Русия все повече смърди. То не бяха самолети, а сега и кораби със спрени транспондери. Само, че сега е фраш сателити, разузнавателни самолети, дронове, които следят точно тази територия и всичко се записва. Въпрос на време е някой да го изрови.
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо беше някаква яхта на богат украинец сега пък кораби с изключено нещо си там. Тия снимки би трябвало да ги имат от миналата година. Това си е за баламите.
32
7
 
20
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Дори и за пропагандатори не Ви бива,бе.Смешници жалки
31
5
 
9
 
! Отговори
На ТВ операторите преди 1 година
от кога им работата да разследват? Какво стана с другото скандинавско разследване? Нали Германия също проведе разследване? Който смята, че РФ сами си взривиха СП е откровен ***.
30
4
 
17
 
! Отговори
гей садо-мазо преди 1 година
най- логично според евро-ценностите е да се самонаряняваш! как не ви е ясно! :)
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ви виновни демократите. Беше ясно, че руснаците са го взривили. Айде чао, възражданци.
28
5
 
11
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Демократите са най-голямите злодеи. Лъжата я нямат за нищо.
27
3
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
"Ако наистина тези кораби са били с изключени транспондери, това значи че са крили нещо." - Ами ако не си забелязал има война от ивестно време т.е. постоянно има какво да крият... :)
26
3
 
12
 
! Отговори
Аууу! преди 1 година
А знаете ли колко руски кораба са забелязани в корабостроителниците и на сух док! какво значи това??? :):):)
25
4
 
9
 
! Отговори
от 17 до 20 преди 1 година
"Така е! Абсолютно си прав. Затова Путин орева оркалъка. Още преди взривовете." - Викаш за Русия е супер изгодно да си взриви тръбите, в които са инвестирали 10-ина милиарда евро, само и само за да обвинят САЩ в такова нещо. хахахахах ... За твое съжаление на високо ниво се разсъждава малко по-прагматично. И между другото няма ли да споменеш, че САЩ ореваха орталъка за тези тръби много преди войната дори. Ами заплахите на Байдън? Ами Южен поток? ... :) ... Тези ги разправяй на аверите ти и така!
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плавателните съдове с дължина над 15м, както и всички плавателни съдове, които не се използват от частни лица са длъжни да използват AIS. Това е споредморските правила. Ако наистина тези кораби са били с изключени транспондери, това значи че са крили нещо. А за SB-123 отдавна се знаеше, че е бил в париметъра около датите на експлозията.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре мааму стара! А кво стана с окраинската яхта? Тя да не би пък да е охранявала руските кораби? Тия говедари се оплетоха яко в лъжи. Вече не помнят каква е била първата.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три лодки на наети от "ДНЕС" са били наблюдавани в Балтийско море в района на взривовете на газопровода "Северен поток" преди саботажа. Моите разследвания доказват че Северен Поток е бил съботиран от редакциата на ДНЕС.
21
4
 
17
 
! Отговори
по забавното е преди 1 година
че родните гей-шаранчета лоп-лоп такива простотии! То да си американофил наистина трябва да си с ампутиран мозък! :):) ДОКАЗАХА ГО!
20
3
 
12
 
! Отговори
Басе! преди 1 година
Трябваше да изчакат поне един геологичен период от 10 млн години да 'установаят' подобен факт! Иначе руснаците само да преместят някоя гемия и веднага снимките напълват мрежата!
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 Така е! Абсолютно си прав. Затова Путин орева оркалъка. Още преди взривовете.
18
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил е печеливш тоя бизнес ама преди да окупират територии на суверенна държава. После тия тръби от ЕС и САЩ му казаха на джуджака къде да си ги завре той пък не разбрал и ги взривил. Ми да ги учи тия езици малко
17
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин така гръмна и Курск. За да не се пукне сама. Тия тръбуляци също. Това е стара тактика на КГБ.
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският народ е много мъдър. Има си поговорка за всяка ситуация. В случая може би най-подходяща е следната: "Крадецът вика дръжте крадеца!" ... По-ясно, по-кратко и по-мъдро не мога да го напиша.
15
2
 
17
 
! Отговори
А знимките и клипчет преди 1 година
Руски кораб или самолет не може да се отдели на 20 км от границата си без да му се налепят сурия НАТО папараци и да документират целия поход! Та историята е забавна но недостоверна!