Зеленски пак се срещна със Сунак, отново иска самолети

Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс
15 май 2023 18:08, Нели Христова
121
Зеленски пак се срещна със Сунак, отново иска самолети
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак във Великобритания, който обеща "стотици" ракети за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати с далечен обсег на действие, предаде АФП.

Облечен в характерната си войнишка униформа, Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс, провинциалната резиденция на министър-председателя северозападно от Лондон.

Пътуването се състоя, след като украинският лидер си осигури нови обещания за военна помощ по време на посещенията си във Франция и Германия през уикенда, преди широко очакваната контраофанзива срещу Русия.

"Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за разширяване на нашите способности на земята и във въздуха", написа Зеленски в Туитър преди разговорите си със Сунак.

"Това сътрудничество ще продължи и днес. Ще се срещна с моя приятел Риши. Ще проведем преговори по същество лице в лице и в делегации", каза той.

Сунак отбеляза, че разговорите се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на Съвета на Европа в Исландия - на която Зеленски ще направи видеообръщение - и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

"Това е решаващ момент в съпротивата на Украйна срещу една ужасна агресивна война, която те не са избрали и не са провокирали", каза министър-председателят в изявление.

"Не трябва да ги разочароваме", каза той.

"Фронтовата линия на Путин може да е в Украйна, но линиите на разделение се простират по целия свят.

"В интерес на всички ни е да гарантираме, че Украйна ще успее и варварството на Русия няма да бъде възнаградено".

В Чекърс Сунак ще потвърди "по-нататъшното предоставяне от Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна отбрана и допълнителни безпилотни въздушни системи, включително стотици нови безпилотни летателни апарати за нападение с голям обсег на действие над 200 км", се казва в изявлението на Великобритания.

"Всички те ще бъдат доставени през следващите месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу продължаващата руска инвазия."

Последната доставка идва, след като миналата седмица Великобритания стана първата западна държава, която предложи на Украйна ракети с голям обсег на действие - ракетите "Storm Shadow".

Великобритания добави към програмата си за подкрепа и обучение за бойни полети, макар и не с изтребители.

По време на едва второто си пътуване в чужбина от началото на войната Зеленски през февруари произнесе многозначителна реч пред британския парламент, в която молеше за западни самолети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 38 За това ли в Германия крият,че е на посещение щото германците много го обичат.Австрийските политици изобщо не се занимават с него,а в Холандия депутати отказват да говорят с него.В Италия го посрещат с протести.Айде дръж си го в бандерия .
35
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 30Тоя като обикаля като бозаджия от държава в държава/////Зеленски навсякъде е писрещан като световен лидер, и всеки уважаващ се политик иска да му стисне ръката и да вземе автограф от него.За разлика от Путин който не смее да се покаже извън Русия за да не го окашарат.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е и за,какво са му самолети да не би да има пилоти за тях,че не е ясно.Самолета не е пазарска количка да се научиш за два дни да я буташ.Да не говорим,че тия самолети не могат да се справят нито с руските самолети нито с руското ПВО.Накой много яко се обърка ,че Русия е като Ирак,Либия или Югославия.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чувства, че скоро ще го хвърлят под влака и затова търси личния контакт.... Да ги ласкае, да ги целува, да ги обожествява, да се търкаля в краката им. Защото скоро ще е гражданина Зайленскии и освен да ходи на фронта, нищо друго няма да му оставят. Не успя да изпълни задачата. Друг ще сложат.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоз обиколи безплатно света, баси миньончето мен :))) Уж щеше да ходи на фронта с пищовчето, а продължи да дефилира по подиумите на света, чека оскарче което му беше откраднато от наш Грозев......хахахахаха :)))
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лидерите на Европа и на ЕС с наркотици ли се друсат, райски газ ли дишат? Това зомбирано поведение, да се прегръщат под път и над път с този зеленясъл и миризлив нацист, с това рядко Л а Й н.., няма да свърши добре за тях.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мечтая Англия да си получи обратно обеднен уран.
29
2
 
11
 
! Отговори
А1 преди 11 месеца
Тоя като обикаля като бозаджия от държава в държава да иска още ракети всъщност развива техните военни индустрии,които пък трябва да покрият разходите от Ковид.Всичките тези оръжия даряват ли се на Украйна или се продават?
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Избраха я и я провокираха. Нали вие самите признахте, че 8 години сте ги готвили за тази война? И да разбирам ли, че, според вас, войните във Виетнам, Ирак, Либия, Югославия бяха избрани и провокирани?
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз имах една съученичка. Така се прегръщаше с един индус. Не свърши добре.
26
2
 
20
 
! Отговори
Нагло-Саксия преди 11 месеца
Укронацягите бият по мирни жители в Луганск с нагло-саксонските ракети. Наглосаксите ще си платят прескъпо
25
1
 
10
 
! Отговори
Мила картинка... преди 11 месеца
На снимката 50 нюанса зелено,подпечатано с френска целувка между БYNак и Дрогар!00тврат!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България има много индуси. Да дойде да се прегръща с тях в Столипиново като ги обича толкоз.
23
2
 
12
 
! Отговори
Трогателен момент преди 11 месеца
Малкия Зе: - Батко Путин ме бие-е-е! Не искам пак обратно! А-а-а.....
22
2
 
17
 
! Отговори
Бум преди 11 месеца
Хунтата в Киев крие че в градове в Западна Украйна има повишаване на радиацията,опасна за живота след като Русия унищожи склад с английски снаряди с обогатен уран.
21
2
 
14
 
! Отговори
Пушечно укро месо преди 11 месеца
Къде е контранастъплението на укрорайха? До тук виждаме само разбити Хамъри и западни БТР-и от 60-те години на миналия век. Къде е новата натовска техника? Или са им дали само 10 неизправни танка за парлама?Жива сила му е майката, до последния укронацяг и натовски боевик.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами Байдан като не може да си спомни кой беше тоя Зеленски, отказал да се среща с непознати.
19
1
 
17
 
! Отговори
Русия спасителница преди 11 месеца
Америка и американските корпорации създадоха и спонсорират нацизма в украйна, както създадоха и спонсорираха нацизма в германия през миналия век. Всичко е с цел същите корпорации да се докопат до ресурсите на огромната и богата Русия и до руското население като евтина работна ръка. Русия ни освободи от злото. Ако небеше Русия, сега целия свят щеше да се казва германия.
18
13
 
1
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 11 месеца
В Луганск пак е имало БАБАЯРУ...Две Storm Shadow са разбомбили тамошната "МВР" "академия" (сборище на колаборанти и предатели на Родината)...
17
1
 
17
 
! Отговори
уSSрайна преди 11 месеца
Каква слава, каква уSSрайна? Една напълно фалирала изкуствено създадена държава. Добре, че няма да съществува след края на СВО, защото тия не могат да се отплатят до 20 тото им поколение.