Зеленски пак се срещна със Сунак, отново иска самолети

Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс
15 май 2023 18:08, Нели Христова
121
Зеленски пак се срещна със Сунак, отново иска самолети
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак във Великобритания, който обеща "стотици" ракети за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати с далечен обсег на действие, предаде АФП.

Облечен в характерната си войнишка униформа, Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс, провинциалната резиденция на министър-председателя северозападно от Лондон.

Пътуването се състоя, след като украинският лидер си осигури нови обещания за военна помощ по време на посещенията си във Франция и Германия през уикенда, преди широко очакваната контраофанзива срещу Русия.

"Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за разширяване на нашите способности на земята и във въздуха", написа Зеленски в Туитър преди разговорите си със Сунак.

"Това сътрудничество ще продължи и днес. Ще се срещна с моя приятел Риши. Ще проведем преговори по същество лице в лице и в делегации", каза той.

Сунак отбеляза, че разговорите се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на Съвета на Европа в Исландия - на която Зеленски ще направи видеообръщение - и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

"Това е решаващ момент в съпротивата на Украйна срещу една ужасна агресивна война, която те не са избрали и не са провокирали", каза министър-председателят в изявление.

"Не трябва да ги разочароваме", каза той.

"Фронтовата линия на Путин може да е в Украйна, но линиите на разделение се простират по целия свят.

"В интерес на всички ни е да гарантираме, че Украйна ще успее и варварството на Русия няма да бъде възнаградено".

В Чекърс Сунак ще потвърди "по-нататъшното предоставяне от Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна отбрана и допълнителни безпилотни въздушни системи, включително стотици нови безпилотни летателни апарати за нападение с голям обсег на действие над 200 км", се казва в изявлението на Великобритания.

"Всички те ще бъдат доставени през следващите месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу продължаващата руска инвазия."

Последната доставка идва, след като миналата седмица Великобритания стана първата западна държава, която предложи на Украйна ракети с голям обсег на действие - ракетите "Storm Shadow".

Великобритания добави към програмата си за подкрепа и обучение за бойни полети, макар и не с изтребители.

По време на едва второто си пътуване в чужбина от началото на войната Зеленски през февруари произнесе многозначителна реч пред британския парламент, в която молеше за западни самолети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сунак мед му капе от сърцето, като посреща този... Щот Байдън просто го побутна да не му се пречка в краката...
15
1
 
17
 
! Отговори
Zачистка преди 11 месеца
Днес краварите са съобщили, че до този момент в СВО са Zачистени 315000 укронацяги. Значи умножете по 3 и ще ви стане ясно колко за Zачистени и отишли при Бандера.Колкото повече оръжие изпраща запада, толкова повече укронацяги ще бъдат Zачистени. По данни на руското разознаване в германия се събират хиляди натовски военни, коитосе отправят на изток и воюват като наемници. През това време на запад продължават да обучават хиляди укронацисти, които също ще отидат да воюват. До кога ще продълж
14
2
 
11
 
! Отговори
Хрисчов Ленинов преди 11 месеца
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
13
1
 
12
 
! Отговори
Сунак призна!: преди 11 месеца
Воюваме срещу Русия с каквото имаме! : - "Фронтовата линия може да е в Украйна, но линиите на разделение се простират по целия свят."
12
2
 
17
 
! Отговори
Западнала геiропа преди 11 месеца
На нашите русофоби и диванни специалисти пред комповете, колкото и да им обясняваш не разбират, защото кратуните им са промити от западната пропаганда и гледат само укро и западна пропаганда. Русия не се интересува от територии, защото си има предостатъчно. Русия от самото начало заяви, че СВО е за денацификация и демилитаризация на покрайнините си. Както виждаме денацификацията и демилитаризацията си върви с пълна сила. Всички нацистки престъпници се знаят поименно и ще бъдат могилизира
11
2
 
14
 
! Отговори
Този ..... преди 11 месеца
Да вземе и да каже какво стана в Хмелницки и каква е радиационната обстановка там, след руските удари по складове със английските снаряди с обеднен уран. Това в Хмелницки е следствие пак с едни прегръдки и целувки. Интересно какво ще последва след тези прегръдки и целувки?
10
2
 
21
 
! Отговори
Гъба в Хмелницки преди 11 месеца
С удара на 13.05.2023 г. по укроразполагата в град Хмелницки, са унищожени боеприпаси, системи за спътникова връзка, военни компютри, системи за шифроване на данни и други. Сумарно всичко възлиза на около 400-500 млн евро. Тази техника е била докарана от Дания, Германия, Италия и Япония. Айде честито! Ти плащаш западен робе, а парите ти горят. Освен това е засечена повишена радиация в района, явно укрите са си получили снарядите с уран.
9
3
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
УКРАИНСКИЯ ПОЗОР ОБИКОЛИ СКАПАНАТА ЕВРОПА !!!
8
3
 
16
 
! Отговори
НА СМИМКАТА преди 11 месеца
-На кого ме оставяш Суни!.....
7
3
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Е и да му даде самолети. Ако няма, аз ще му направя от тетрадка.А може и някое чертежче да му дадем, ама ще има да почака дестина години да ги произведат.
6
3
 
15
 
! Отговори
Лузърите преди 11 месеца
трябва да се подкрепят един - друг!
5
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Путин се срещна с Лукашенко и го отрови че оня не ще да си дава армията
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само Азис им липсва.
3
4
 
12
 
! Отговори
Любовта преди 11 месеца
няма граници! :):)
2
1
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Какво пошло шоу....
1
2
 
20
 
! Отговори
На Г20 в Бали преди 11 месеца
Сунак се надяваше като малко момченце да се срещне със Си. И той нареден до всички там, с леко влажни очи и стаено желание. Си се срещна с всички, но със Сунак Китай канселира срещата в последния момент. Медиите на острова се чудиха как да извъртят нещата. Било заради ракетата в Полша. Хахаха А може би е заради това че на тоя му беше голяма устатата до онзи ден. Китай бил враг номер едно, не знам си кво си. Като е така, стой си на острова мойто момче. И си гний.