Овчето сирене четири пъти по-скъпо от кравето, но с краве мляко

Над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода
57
Овчето сирене четири пъти по-скъпо от кравето, но с краве мляко
Снимка: БГНЕС

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.

Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.
Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира пред БНР, че не е изненадан от новината за овчето сирене.

Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода. 

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.

Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.

Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Още по темата

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.

По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.

„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.

Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.
Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.

Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Раковски преди 11 месеца
Най-важното е да се направят законови промени за да могат съответните агенции са оповестяват резултатите от изследванията. Тези резултати трябва да са публично достъпни. Обществото има неотменимото право на тази информация. Ние купуваме, ние плащаме, ние си храним децата с тази храна! Фирми извършили такива нарушения трябва да бъдат затваряни. Социалните мрежи освен това ще имат възможност да ги разобличат напълно. На обществото са нужни честни производители и чисти продукти!
44
1
 
6
 
! Отговори
Black River преди 11 месеца
За българският "производител" и "търговец", е важен девиза Ден година храни. Българинът, ако не те излъже я в грамаж, я в съдържание на храна, мира няма. И точно заради това, не купувам млечни продукти бг производство. В Лидъл има прекрасен полски кашкавал, сметана и извара. Литовски - също. Сиренето е гръцка фета, пък било то и по-скъпо. Чешко прясно мляко има в Кауфланд. Бг производителите, да си натикат в ректумите отпадъците дето произвеждат!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И това е заради всичко в тая държава- липса на контрол. За това всеки си прави каквото си иска, а правилата са пожелателни или само балуците ги спазват.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 50 Иван .... БАБХ не давала .... БА Х мааму!
41
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Платил съм на бабх да върши някаква работа, но не мога да науча резултата..забавно меко казано..
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чудя им се на хората защо се бутат в тия немски магазини пълни с ниско качествени продукти на спекулативно завишени цени при условие,че мога да си купя прясно мляко от производител(продава го в блока ми)месо и всичките му производни от "Халите"(Ямбол е града) кашкавал от производител "Инзово на пита,сирене Мокрен,яйца от производител местен.Основни храни които щом ги има в Ямбол би ги имало и в по-голям град.Всичко друго което се сетите го купуваме от Одрин плюс горивото да не забравяме.Та така!
39
6
 
5
 
! Отговори
Смях! преди 11 месеца
Абе хора, няма ли производители за вас , та ходите в мазния гаден магазин ??? Не обичате ли вкусни продукти та ходите в гадния магазин ? Както се казва , който търси намира, но явно не всеки има желание !!!
38
1
 
10
 
! Отговори
Какво дремете? преди 11 месеца
ХЕИ!Затваряйте производставата, налагайте глоби, прекратявайте фирмената им регистрация...Давайте ги на прокурор ..
37
1
 
3
 
! Отговори
ЕРУДИТ преди 11 месеца
Тоя *** Велчев и с това ли реши да се занимава? 😊 Съсипаха я тая държава, ей. 😥
36
7
 
11
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 11 месеца
Ей- търтейчета, кажета едно голямо "БЛАГОРЯ" и целувайте ръка на тия дето ринат л...ната на кравите, защото скоро Брюксел ще ви храни с брашно от червЯци и бръмбаре...
35
1
 
12
 
! Отговори
Кравата Милка преди 11 месеца
Едва ли овцете са започнали да дават краве мляко или обратното.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледахме министъра на икономиката снощи ,много слаб министър ,от много време намаля цени надценки процентови нищо прави българите на наивни ,а времето лети ,щърбера му казва Унгария имат таванна цените на горивата и гр.профукти,с тикиксзссче не било добре )на вярно Пандора веригите щом не ги закачат ,направени над 200 проверки ьабешржетенсюа нито един глобен )
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Яжте турско сирене, македонски домати. Нищо българско! Вредно е!
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия е бедна изостанала страна заплатите са 180 евро.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
*** те и мляко ли слагат?
30
5
 
3
 
! Отговори
Deep Zone преди 11 месеца
Да се посмеем сега на хората, които си купуват евтино сирене и смятат, че ядат нещо полезно :D Вътре има всякакви химии, водичка и сухо мляко :D Най-добре купуване на сирене само от фермерските пазари или лично от селата около София :)
29
6
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
Най убаво за женскътъ кожа било млякото! За тва барофците купуват за жените си ! Други кадя няаат паръ са плескът с ефтина авропейска косметика!
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само ни съветват да четем етикетите, НО КЗК и КЗП не има налагат солени глоби и не казват, кои не пишат истинските съставки дори и на скапаното прясно мляко, което поне то и киселото ни трябвало да имат само мляко в тях! Но нямат! Камо ли сиренето и кашкавала.И като четем опаковките - та какво.Няма истинското съдържание! Няма цена на килог на НИКОЙ млечен продукт на опаковката. Стигат в търговските вериги и всеки си слага цена пожелание. А ние само се чудим кое какво е, и ние не сме им виновни
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Можели да оповестяват само ако нещо е вредно за здравето?!? Палмовото олио да не е полезно случайно!!!! Пишете имената на фирмите! Вече няма бели етикети, УЖ няма палмова мазнина в нищо...да, ама не!!!Внос има с тонове - къде отива??? Айде моля.
26
2
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
А камилското мляко е 500 евро килото :)))